Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 дек. 2013, 14:35 ч.

НВ-ВМХ, част 70

 • 34 974
 • 724
 •   1
Отговори
# 360
 • Мнения: 2 454
Докато сме на тая тема, аз пък се мажа с крем с див ям - вече няколко месеца. Цикълът ми се нормализира, даже е по-малко дни от преди, ПМС-то никакво го няма и май... по-женствена се чувствам  Crazy  За косопад не съм забелязала дали влияе, защото нямах такива проблеми.

Много се радвам и аз да видя стария вид на темата  Praynig

# 361
 • Мнения: 1 811
Докато сме на тая тема, аз пък се мажа с крем с див ям - вече няколко месеца. Цикълът ми се нормализира, даже е по-малко дни от преди, ПМС-то никакво го няма и май... по-женствена се чувствам  Crazy  За косопад не съм забелязала дали влияе, защото нямах такива проблеми.
Моля те кажи кое е това мазило точно Praynig

# 362
 • София
 • Мнения: 35
Тия фитоестрогени не са ли вредни за млади жени?
 Разбирам чай от джоджен или цветен прашец, но чак лекарствени продукти, хапчета, гелове..
 Hug

# 363
 • гр. Русе
 • Мнения: 477
Аз пих масло от вечерна иглика близо 3 месеца, но това закупено от магазини ''Лечител'' . Честно казано не почувствах никаква промяна. Този месец с включването на прогестогела изобщо не почувствах никакъв ПМС и ми дойде на деня " като по часовник" . Сега си запазих в кошницата това масло, което препоръчвате и мисля да му дам шанс щом е толкова добро.

# 364
 • Мнения: 2 454
Докато сме на тая тема, аз пък се мажа с крем с див ям - вече няколко месеца. Цикълът ми се нормализира, даже е по-малко дни от преди, ПМС-то никакво го няма и май... по-женствена се чувствам  Crazy  За косопад не съм забелязала дали влияе, защото нямах такива проблеми.
Моля те кажи кое е това мазило точно Praynig

Ето, този е: http://www.anhira.com/aquasource/produkti-akvasors/suplementi/krem-munraiz

# 365
 • Мнения: 6 696
За това мазило ми е споменавал гинеколога но не съм пробвала.


Момичета, излязоха резултатите от натоварването с глюкоза, малко съм притеснена. Ще се радвам ако дадете някой коментар. Резултата на 60-тата минута е висок и на инсулина и на глюкозата, а на 120 на инсулина е граничен. Значи ли това че има диабет? Тези дни преди изследването уж наблягаше на сладко и бонбони, снощи изяде една купа със спагети....

Хормони
Insulin (IRI) сутр. на гладно   S         11.59        mIU/l     3 - 24.90     ECLIA
Insulin (2)   S                                 58.43        mIU/l                         ECLIA
Insulin (3)   S                                 22.04        mIU/l                         ECLIA

Клинична химия
Глюкоза (1 )   S         5.4        mmol/l         HK
Глюкоза (2 )   S         10        mmol/l         HK
Глюкоза (3 )   S         5.5        mmol/l         HK

Орален глюкозотолерансен тест:
(1) - изходна стойност
(2) - 60-та мин.
(3) - 120-та мин.
изходна ст. 120-та мин.

Нормален тест < 6.1 <7.8
Гранични стойности 6.1 - 7.0 7.8-11.1
Диабет > 7.0 >11.1


Последна редакция: пт, 20 дек 2013, 13:29 от Lemy

# 366
 • Мнения: 4 020
Lemy, може да не е минало достатъчно време на по-високовъглехидратно хранене, за да се нормализира отговорът на организма.

# 367
 • Мнения: 5 801
Малвина, Jana Ina, благодаря ви!  bouquet

Леми, не мога да коментирам, защото изобщо не ги разбирам тези неща, а и момичетата знаят повече. Само знам, че на гладно кръвна захар двукратно измерена >7 говори за диабет и след храна двукратно измерена кръвна захар >11 говори за диабет.
Иначе, така и не ми стана ясно защо се хапват въглехидрати преди такива изследвания, като принципно човек е променил веднъж начина си на хранене.
Та те и здрави хора съветват преди такива изследвания да не ядат бонбони, сладкиши, да не хапват високовъглехидратни храни вечерта преди изследването и често се случва да има по-висока захар сутрин след консумация на такива храни Макар че аз нарочно съм правила преди време изследвания след като съм унищожила пържени филийки с кайсиево сладко и захарта ми е била в нормата.
Аз не спазвам нищо преди изследване и си ям както си се храня последната година. А и преди не променях нищо. За мен е нормално да не променям режима си специално за изследване. Просто ми се обезсмисля тогава да спазвам нисковъглехидратното хранене.  Hug

# 368
 • Мнения: 4 020
Причината да се увеличават въглехидратите преди глюкозно обременяване е, че често се получават фалшиви завишени резултати при хора, които дълго време са се хранили по-стриктно нисковъглехидратно. При такива хора организмът разполага с малко глюкоза от храната, а за сметка на това се разчита много повече на мазнини като източник на енергия. Затова мускулните клетки развиват т.н. физиологична ИР - стават резистентни към глюкозата, за да се запази малкото приемано количество за нуждите на мозъка. (или поне така съм чела Embarassed) А също Камелот обясни преди време, че след като инсулинът е нисък през повечето време и в кръвта свободно циркулират големи количества мастни киселини, които се ползват от мускулите за енергия, същите тези мускули не успяват веднага да усвоят голямото количество глюкоза, което се подава наведнъж за изследването (75 грама май беше). А тогава е логично захарта да скочи  - нивото й се повишава в кръвта, защото не се усвоява в клетките, т.е. остава в кръвта и се натрупва. А също ще скочи и инсулинът (той скача, защото и захарта скача). Пак казвам, това се среща често при хора, които по-продължително време са се хранили по-стриктно нисковъглехидратно и високомазнинно и без никаква подготовка направят обременяване с глюкоза. Ако обаче няколко дни са приемали високо количество въглехидрати, организмът е успял да си възстанови чувствителността и ще реагира нормално на глюкозата, т.е. както би реагирал при нормални условия. Затова на много места препоръчват тази тактика преди такова изследване. Или другият вариант е въобще да не се прави обременяване, ако наистина не е необходимо. За една бременна в Швеция например четох, че отказала обременяване, защото се храни стриктно нисковъглехидратно, но за сметка на това се съгласила на кръвно-захарен профил, който показал нормални стойности на захарта. А за профила не е било необходимо да си променя храненето специално, както би било необходимо за обременяването.

Сега да не вземете да се паникьосате, че с този начин на хранене си докарвате ИР или я влошавате ooooh! Не е така. При НВ-ВМХ и кръвната захар, и инсулинът в кръвта се поддържат в нормални граници, без скокове, а организмът има свободен достъп до мазнините от мастните клетки. Това е точно обратното на ситуацията при инсулиновата резистентност: при нея организмът е в режим на складиране - и на мазнини, и на въглехидрати (всичко заминава в мастните депа). Клетките са резистентни към инсулина, това води до големи и продължителни повишения на нивата му в кръвта, а повишеният инсулин пречи за използване на мазнините от мастните депа. Напротив, докато е повишен, може да има само складиране. Затова и мускулните клетки бързо остават без енергия и човек бързо огладнява. И се получава глад на клетъчно ниво: хем е гладен и яде повече, хем клетките продължават да гладуват, защото не могат да ползват приеманите хранителни вещества (заради резистентността), а повечето отива на склад. А ако се постигне понижение на инсулина, както става при нисковъглехидратното хранене, вече се дава възможност на мастните депа да освободят съдържащите се в тях мазнини в кръвта и тези мазнини да захранват мускулите и органите. Така гладът намалява, а в същото време се увеличава разполагаемата енергия, а освен това обикновено с времето се нормализира и теглото.

С две думи, има разлика между опасната ИР и тази физиологична ИР, която се получава при НВ-ВМХ.

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 19:31 от Cioccolata

# 369
 • SA
 • Мнения: 3 147
Тия фитоестрогени не са ли вредни за млади жени?
 Разбирам чай от джоджен или цветен прашец, но чак лекарствени продукти, хапчета, гелове..
 Hug

Моли, в случая говорим за прогестерон, а не за естрогени.  Peace
Lemy , на сьщото мнение като Шоки сьм.
За дьщеря ти- защо се провежда този ГТТ? Тя има ли някакви признаци на инсулинова резистентност?
Не мисля, че по тези резултати може да се постави диагноза диабет. Вьзможно е да има инсулинова резистентност и затова да реагира така на обременяването.
А пьк аз горе-долу мисля като тази бременна в Швеция - човек след като така и така се храни нисковьглехидратно, за какво му е да проверява каква е реакцията на панкреаса му кьм големи количества глюкоза? След като поддьржа нормална крьвна захар, всичко е наред. А нисковьглехидратното хранене не стимулира инсулиновата секреция.

# 370
 • Мнения: 5 801
О, Шоки, съвсем изключих.  ooooh! Ами аз захарен профил правя, което е съвсем различно. Сега ми се изясни. Като правих ОГТТ си хапвах въглехидрати, да.  Hug

# 371
 • Мнения: 1 847
Дани, продукта, който си посочила съдържа "студено пресовано масло от едроцветна пупалка". Това вечерна иглика ли е? newsm78
Леми, вижда се, че има ИР, но и захарта на 60 мин. трябва да се смъкне! За това говори завишения инсулин на 120 мин. По принцип и захарта, и инсулина при огтт на 0 и на 120 мин. трябва да са с приблизителни стойности. Peace Със сигурност дъщеря ти няма диабет!  Hug Вижда се, че захарта на 60 мин. се покачва много и за да се регулира, панкреасът произвежда повече инсулин, който за сега е достатъчен да свали захарта на 120 мин. до изходно положение (т.е. стойността на 0 мин.). Проблемът е в това, че поради наличие на леко ИР инсулинът на 120 мин. все още е завишен, т.е. тялото произвежда повече, отколкото му е нужно, за да подържа добра кръвна захар, защото клетките не са толкова чувствителни. Според мен най-добре ще е да пробва със спорт.  Peace Ето една табличка със стойностите и какво говорят те:

кръвна захар    Нормален mmol/l    Нарушен  mmol/l    Патологичен  mmol/l
на гладно    до 5,55    5,6-7,0    над 7,0
60 min    до 8,9    до 10,9    над 11,0
120 min    до 7,8    7,8-11,1    над 11,1
(http://www.arsmedica.bg/lab/vaglehidrati/peroralen-glukozotoleranten-test-gtt)

Аги, ще се върна да те прочета и ще ти отговоря, защото форумът беше ужасен и не можех да чета! Peace

Да, жлъчната криза е много остра болка в дясното подребрие. Може да е придружена с изпотяване и може да излъчва чак до гръбнака. Пият се 2 бускулизина/но-шпа/папаверина и минава. Това в случай, че няма придружаващи симптоми, които говорят за бърза хирургическа намеса. Peace При мен болките се получават, когато съм много гладна или съм прекалила с въглехидрати, или с определени мазни неща.

Но все пак моят опит е, че конкретно диагнозата поликистоза се поставя много ангро Rolling Eyes С много лека ръка и доста прибързано, само по симптоми и някои изследвания. Да, но етиологията (т.е. причината) явно не е еднаква при всички, така че и решението на проблема няма да е еднакво при всички. Да не говорим, че истинско решение в официалната медицина все още не е намерено: ако искаш да забременяваш - едни хормони, ако не искаш - други хормони ooooh! Това не е начинът да се отстрани причината.
Това наистина е масова практика! Crazy Шоки, до 12 кисти се води нормално.  Peace
Апропо - честит киндл! Дано ти върши добра работа!   bouquet
dumb as a fox, има диабекан в аптеките, който съдържа канела и хром.  Peace Аз пия канела и до тук съм пробвала диабекан, нещо подобно на Валмарк и едни немски. Всичките са с канела и хром и действат еднакво. Само че ако си с много ниска кр. захар, по-добре бавно да ги въвеждаш, за да не доведат до хипогликемии.
Moli88, при наличие на кисти диагнозата е поликистозни яйчници. Ако има завишени/занижени хормони, тогава се говори за спкя (синдром на поликистозни яйчници или PCOS - означава, че може да има различни симптоми и клинични картини), като в този случай не е задължително да има кисти по яйчниците. За Хашимото не съм особено компетентна, но предполагам, че при леки промени в жлезата антителата не са извън норма, но се вижда, че има процес на развитие на заболяването при преглед на УЗ. То е като с диабета - не се получава от днес за утре, а първо е ИР, после пред-диабет и на края става диабет.
Кам, виждаш ли, по Коледа стават чудеса! Дано свекър ти те послуша! Hug

Относно спкя и завишените андрогени - има теория, че яйчниците произвеждат повече андрогени, които водят до напълняване, а то води до ИР. Но също така има и теория, че високият инсулин стимулира производството на андрогените. За това и масово се изписва метформин като лечение за спкя. Факт е, че при 50% от жените това помага, при другите 50% (като мен) няма ефект от такава терапия. За това се смята, че и двете теории са верни, но при всяка пациентка е индивидуално. Храненето обаче и при двата вида пациентки е ключов елемент и трябва да бъде ниско-въглехидратно. Peace

Аги, висок тестостерон (говори за клинична хиперандрогенемия) и кисти са достатъчни показатели за диагнозата спкя.  Peace Липсата на цикъл се обяснява с липсата на овулация. А овулацията не настъпва, защото високият тестостерон я подтиска. Всичко е много навързано. Но и моят опит е, че с хомеопатия могат да се постигнат същите резултати, каквите се постигат и с противозачатъчните.  Wink Малкото подкожни мазнини обаче могат да играят голяма роля в цялата картина, както я описваш. Питала си за кистите - при спкя те не винаги се появяват, а когато ги има, могат да изчезнат. Това зависи от хормоналния (дис-)баланс в момента.

Простете логореята, но не бях чела последните 15 страници заради новата визия... Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 20:32 от Jana Ina

# 372
 • гр. Русе
 • Мнения: 477
Jana Ina, за едно и също растение става дума. По-разговорно се нарича вечерна иглика , а по-научно едроцветна пупалка . Ето тук повече информация за него. А иначе се спрях на този вариант заради по-голямото количествo GLA, което се съдържа в една капсула,че именно тя е важната в случая.

И нещо хубаво за  един лек и усмихнат ден  Hug


 

# 373
 • Мнения: 4 020
За който се интересува, направих един линк с електронни книги: https://drive.google.com/folderview?id=0B_jTNVzzmYHQTU5XQTA1VnZ3 … 0&usp=sharing Има по повече от един формат на заглавие, затова се повтарят.

# 374
 • SA
 • Мнения: 3 147
Шоки, чудесна идея! Тькмо ще има кьде да качваме новите книги.   bouquet
Може да добавим и "Why We Get Fat"  "The Great Cholesterol Con".

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт