Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 фев. 2006, 15:42 ч.

За родния и чуждия език

 • 2 463
 • 21
 •   1
Отговори
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Здравейте,
Предварително се извинявам,ако темата се повтаря,нова съм тук  Embarassed и ако сте обсъждали този въпрос,ще се поровя назад.

Искам да ви попитам,независимо къде сте,какво правите и смятате да правите за две неща (ако държите на тях,разбира се) - как детето ви да знае перфектно български и да избегне акцент на родния си език?

Не зная вашето мнение за тези неща,но аз много държа детето ми да знае идеално български,не мога да си представя да ходим при бабите и те да не се разбират.С мъжа ми сме българи и у нас се говори,съвсем естествено,само на български.Но като тръгне на детска градина и на училище,като си намери приятелчета - нещата много ще се променят.Ще се радвам на вашите мнения и препоръки.Поздрави   Heart Eyes

# 1
 • Мнения: 1 238
Първо- добре дошла!
Да, говорили сме много по тази тема тук. Всеки е на различно мнение. Някои държат детето им да знае български, други не дават много зор. Но ти пък чак идеално???Не мислиш ли, че това е малко прекалено? И искаш без акцент. Трябва в такъв случай да го водиш постоянно в България. Аз имам тук една позната, която говори на дъщеричката си само на български. Праща я в България за цяло лято при баба си и дядо си, да, детето владее супер български, НО акцента си го има! Не може да изговаря някои съгласни, освен това и словорреда и е датски. Ти в коя държава си?
Моето детенце е на 2,8 г. и едва сега започна да говори. Умее и български и датски, но думите ги изговаря доста по бебешки. Но тя все пак е мъничка.
Моето мнение е, че не трябва да сме прекалено претенциозни към децата си. Аз ще се радвам ако един ден Оли ми отговаря на български, а дали говори с акцент и дали говори с малко грешна граматика и словоред-здраве да е!
Но вие все пак сте двама българи, може и да е по лесно при вас. Моя съпруг е датчанин, говорим си на датски в къщи и е повече от естествено датския да доминира в ежедневието на Оли.
Аз лично и говоря само и единствено на български.
Успех!

# 2
 • Гермнания
 • Мнения: 293
Изобщо не се притеснявай. Нашето дете расте с два езика. Вкъщи се говори само на български, говори го без акцент.В градината пък само на немски, и него говори без акцент. Така децата си израстват с двата взика. След като се говори във вас само на майчиния език, изобщо не би трябвало да се шашкаш.По някога обаче когато неможе да се сети за някоя българска дума и я казва на немски и обратното. Има случаи, в които смесва езиците. Но това отминава, а и до 5-6 години е напълно нормално да ги смесват. След това леко по леко се отделят двата езика.Но бъди сигурна, че и двата ще ги говори без акцент.

# 3
 • germany
 • Мнения: 464
ЗДРавей и моето дете расте с 2 езика, но тя е само на 8 месеца. За мен е важно тя да знае български, защото е наполовина българка и какво по- голямо богатство от владеенето на език, а и защото бабите и дядовците ми не говорят англ. Дали ще владее бълг. перфектно незнам, но англ. със сигурност да, по простата причина, че ще бъде в такава среда. Не съм от родителите, които ще дават особен зор, но ще дам всичко от себе си да я запозная не само с бълг. език, но и бълг. култура...Успех

# 4
 • Мнения: 1 630
Не е задължително да има акцент, особено щом в къщи се говори само български. Да има същото ниво на владеене на езика, когато порасне като връстниците си в България, обаче е много трудно. Най-малкото защото ще е по цял ден на училище на друг език.
Хубаво е да има разнообразен досег с българския - не само от вас, но и примерно  телевизия, баби, ходене в България, дискове с български приказки итн.   
Моето дете определено няма акцент нито на български нито на френски, но за съжаление речникът му не е толкова богат на български колкото на френски. Въпреки, че чете и пише на български му е по-лесно на френски, но това е напълно нормално. Колкото и да го занимавам в къщи, не може да е толкова интензивно колкото в училище
 Успех

# 5
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Благодаря ви за отговорите.Ние сме в Белгия и също ще се борим с френския. За акцента,виждам,че има различни мнения,може би си зависи и е различно.Е,така или иначе ще разбера  Thinking.Каквото мога ще направя.Не знам дали е прекалено,не ми се иска просто.Може би защото аз самата не съм свикнала тук и нямам големи мераци за оставане,но...има време,ще видим. Flutter

# 6
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
И Дана расте с два езика. В къщи само български, а навън англ. Аз дори съжалявам че напуснахме Монтреал, защото тогава щеше да бъде на ти и с френския. Сега мозъчетата им са като попивателни, възприемат всичко. Не се притеснявай за акцента.

# 7
 • USA
 • Мнения: 7 091
Здравейте,
Предварително се извинявам,ако темата се повтаря,нова съм тук  Embarassed и ако сте обсъждали този въпрос,ще се поровя назад.

Искам да ви попитам,независимо къде сте,какво правите и смятате да правите за две неща (ако държите на тях,разбира се) - как детето ви да знае перфектно български и да избегне акцент на родния си език?

Не зная вашето мнение за тези неща,но аз много държа детето ми да знае идеално български,не мога да си представя да ходим при бабите и те да не се разбират.С мъжа ми сме българи и у нас се говори,съвсем естествено,само на български.Но като тръгне на детска градина и на училище,като си намери приятелчета - нещата много ще се променят.Ще се радвам на вашите мнения и препоръки.Поздрави   Heart Eyes

Добре дошла и тука   bouquet Ние на нашия бандит само на български му говорим, но телевизия( имам предвид най-вече анимационни филмчета на DVD) и книжки - на английски. Знаем английската азбука и числата на английски ( наблягам на това, защото тука ще ходи на preschool и не искам да се чувства изолиран). Понякога много ги меша двата езика. Иначе говори много на БГ, правим изречения ( е, много често несъгласувани  Whistling) , а понякога обяснявам думите и на БГ, и на ЕН.

# 8
 • USA
 • Мнения: 4 630
Блонди, аз също съм от майките с амбиции детето ми да знае перфектен български. За това го уча от както се е родил. Като му дойде времето ще уча сина ми да пише и чете на български. За да е пълен един език не стига само разбиране и говорене. Освен това имаме няколко приятели българи тук - така, че и контакти с български деца се надявам да не му липсват. Не вярвам сина ми да има акцент  на майчиния си  Wink

# 9
Помежду си говорим само на български /мужът ми е също българин/. Ако синът ми не знае някоя дума на български веднага се казва  и се стремим повече да не се използва. Но според мен доста доста нови думи научи откакто гледа българска телевизия и чете книжки.
А иначе всяко лято/както казва самият той/ го мъчим по 3-4 седмици всяко лято когато си е в България с учител по български език.

# 10
 • пак на Рив Гош
 • Мнения: 1 475
И мойта госпожица расте с два езика. Тъй като вкъщи говоим на френски (мойто мъж стигна до буквата У от кирилицата и се уплаши...  Grinning), малката няма много контакти с българския език. Е, аз и говоря, когато мога, освен това ме слуша като говоря с нашите или с приятелки... но, си мисля, че Камбанка ще си бъде мома-французойка. Амбицията ми е да я науча на говорим български, та да може да си общува с баба си и дядо си... пък ако иска да се научи да чете и пише, още по-добре. Запасила съм се с книжки и дискове, и филми.
Мисля, че във вашия случаи имате предимството, че вкъщи говорите български, а това не е никак малко - този език детето винаги ще го свързва с вас... Имам един колега - от италианско потекло, роден и израснал във Франция, но и до ден-днешен говори с родителите си на италиански - така че, не мисля, че имаш място за притеснения  Simple Smile

# 11
 • Torbay
 • Мнения: 1 363
Mиналата коледа ни  дойдоха на гости наши приятели. Детето расте двуезично в БГ с майка БГ и англоговорящ баща. Прекарва всяка година известно време в Англия, но има явно изявен български акцент, когато говори на Английски. (Сладурче). Сега е около 11 годишно.

# 12
 • Мнения: 7 837
Не смятан 4ак толкова да се втелявам и да държа детето ми да знае и говори български без акцент и перфектно. Важното е да го говори  Grinning На няколко деца ве4е попаднах и ми се струва, 4е дори лекия акцент, трудно се избягва.
За мен е важно, 4е Самуил ще проговори английския без акцент, което си е от съществено зна4ение  Grinning

# 13
 • Мнения: 3 612
Бащата е наполовина немец- наполовина грък, аз съм българка, но в нас се говори само на български. Малкият мина 3 годинки и знае повече от 30 песнички на БГ, познава всички букви и говори изцяло на БГ.
Какво става, когато аз не съм с татито и малкия на разходка- не знам. Не знам и как се оправя в яслата.
Факт е обаче, че и песнички знае на немски и с децата , които ни идват на гости говори на немски- хем ми е странно, хем му се радвам.
Той немски ще не ще ще научи, ама ако аз не го науча на БГ - няма кой.
Е, гледам и на всеки 6 месеца да си ходим за някой друг месец в БГ....  Wink

П.С. Мъжът ми, макар и наполовина грък, не знае грам гръцки и.... досега и досега укорява баща си, че не го е научил...  Confused

# 14
 • MERIGNAC, FRANCE
 • Мнения: 1 551

Той немски ще не ще ще научи, ама ако аз не го науча на БГ - няма кой.


Напълно подкрепям!
 smile3501 smile3501 smile3501 smile3501

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт