Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • сф
 • Мнения: 3 078
не ми хрумна какво друго заглавие да напиша.
търся помощ!
когато се роди дъщеря ни петра, със съпруга ми решихме второто й име - т.е. бащиното, да няма наставка "ова" поради причини, които в момента не ми се обясняват. така беше записана и в документите още докато бяхме в родилния дом. около 2 седмици по-късно, обаче, взехме акта й за раждане от община оборище, в който към второто име на детето беше прибавена наставка "ова". сега водим дело, за да сменим името на дъщеря ни с такова, каквото ни е искаме, и да отменим своеволното решение на някоя госпожа, работеща в общината. делото е насрочено за 25 март.
моля, ако има майки, чиито деца имат второ име без наставка, да ми помогнат. съпругът ми е адвокат и той води делото. твърди, че би било добре като доказателствен материал (май се нарича сравнителен анализ) да имаме няколко акта за раждане на деца, чиито имена са без наставка. имаме само едно приятелско семейство, чието дете е с второ име живодар, но не ни върши работа, защото законът допуска наставки да не се слагат в случаи, когато името е неблагозвучно, т.е. живодаров според закона би звучало неблагозвучно.
моля, помогнете детето ми да носи името, което ние сме решили, а не името, което госпожа Х от община Х е решила.

# 1
 • София
 • Мнения: 6 980
Не мога да ти помогна, но мога само да ти кажа да се успокоиш малко, защото е малко вероятно да успеете да смените името.

При това детето ти не носи името, 'което е решила някоя госпожа' а името, което ЗАКОНЪТ е определил, че трябва да носи. След като съпругът ти е адвокат би следвало както да знае това, така и да е наясно колко малък е шансът да успее да промени името, особено в софийски съд. Ако беше в някое малко градче с един районен съдия, който му е приятел - щях да кажа, че ще стане.
А като съвет към него /тъй като и аз съм адвокат и съм имала 2-3 подобни дела всичките без успех/ мога да го посъветвам да не търси актове на други деца без -ова/ в БГ правото не е прецедентно/, а да се опита да докаже /със свидетели/, че имените традиции на семейството ви налагат това.

# 2
 • сф
 • Мнения: 3 078
и съпругът ми казва, че шансът е нулев, ама аз не вярвам. това с търсене на  актовете за раждане е моя инициатива, за която той казва, че би могла и да помогне. а, за съжаление, именните традиции на семействата ни не налагат имена без наставка, така че това не ни върши работа. иначе беше вариант, който и ние обсъждахме.
моля, да се включват мами, които имат деца с подобни имена, като тези, които съм описала.
за съжаление, другата информация, която бих получила, не ми е полезна  Confused

# 3
 • София
 • Мнения: 2 251
Моите синове са с второ /бащино/ име без наставка - само ЮЛИАН
Не сме имали никакви проблеми при записването нито в далечната 1992 г., още по-малко сега - 2004 Rolling Eyes
Желаш ти от сърце УСПЕХ в битката и дано да спечелите делото !!!
Ако искаш пиши ....
 newsm10

# 4
И аз исках да е без -ов,но ми обясниха,че по закон нямам право да го запиша така.Имало е изключения,но преди години сега неможело Close

# 5
 • Мнения: 3 424
Де, бре, майстори-фрийстайлъри, всеки си обяснява каквото
му попадне, а най-лошото е, че всички ние страдаме.
Аз не я разбирам тая работа. Щом като вече има такива случаи
(както пише по-горе с името Юлиан), значи вашият няма да е прецедент
и би трябвало да е възможно да си наречете детето както си искате.
Аз бях на консултация към общината тука и ми казаха, че ако искам
да си нарека детето Фанта или Speedy, мога, защото вече са регистрирани
въпросните имена. Добре, това е в Германия, та може немският ботуш да се
е поолабил малко, ама в България явно се спазват и писани, и неписани закони,
а най-вече закона на парата. Що не опитахте да им бутнете по някой
и друг рушвет на другарките от общината?
Макар че според мен това с издаването на акт под различно от записаното в
родилния дом име си е чисто служебно престъпление. Не може така, без някой
да ви пита и без да се водят процеси, да се сменят имена. Със същата сила
тогава защо да не се смени и собственото име: ако в родилния дом детето е
било записано Иван, що па сега да не го прекръстят от общината в Онуфри.
Че да им купите и пижама за кръстници.
Малоумщина, ей, като чета такива недоклатености от родната ни абсурдистанска действителност, не искам да ви казвам какво ми минава през пипето.

# 6
 • в страната на чудесата
 • Мнения: 410
И аз успях да запиша дъщеря си без това гадно "ОВА",но това стана благодарение на една позната на мъжа ми която работи в общината от където взехме кръщелното.Та вместо Даниелова,си я записахме Даниел и съм много щастлива ч еуспяхме newsm44

# 7
 • Kingdom of heaven
 • Мнения: 120
Здравей. Не мога да помогна, но се включвам само, за да поясня, че в общината не променят самоволно името. Ние искахме също да запишем дъщеря си с второ име Йосиф, а не Йосифова, понеже второто име на баща и е Хенрих, а не Хенрихов, но служителкатав родилния ни каза, че първо трябва да попита в общината, т.е от нея не зависи нищо. Разбира се от общината казали, че не може, тъй като презиме Йосифова съществува и не било неблагозвучно. Но на теб ти пожелавам успех в борбата.  Hug

# 8
 • сф
 • Мнения: 3 078
благодаря на включилите се мами. писала съм налични на всяка от вас.  за жалост, май наистина съдът не е особено благосклонен в такива случаи като нашия. надявам се, обаче, да успеем.

# 9
 • София
 • Мнения: 195
Второто име на дъщеря ми е Даниел.В родилното ми казаха че не може и я записаха с наставка ,но в последствие се оказа че може.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 027
Здравей, аз не съм много наясно с това какво е позволено и какво не, но във форума на априлските мами го разисквахме и там няколко от тях бяха проверили в общината и са им казали, че може. Вече било позволено. Тук вече ми се струва и въпрос на информираност на дадената лелка от общината. Защото често се случва да има наредба, а тя да не е и чувала за нея. Пожелавам ти успех.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 983
нашата дъщеря е с презиме Антонио, не Антониова, лелята в родилното не искаше, защото в общината щели да ни откажат, но я помолих и я записа така, после мъжо като е ходил в общината никой нищо не му е казал, записаха си я така
имам една приятелка мама, тук от форума, нейното детенце също е без наставка
незнам що за глупости newsm78

# 12
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 941
majceto - аналогично се получи и когато записах дъщеря ми. В родилното едно, а в общината ми я записват с ОВА. Побеснях и реших един ден да се опитам и аз чрез съда. За момичета не е толкова силна "цедката" и минават, но при момчетата е друго. Обаче, пък ако едното ти дете (1-вото) е без ОВ/А, са по-благосклонни на запишат така и 2-рото ти.

Затова ето какво съм разбрала до момента:
Хубаво е делото да се води в някоя малка община - напр. Своге или друга околна на София. Там делата се развиват сравнително бързо и ми казаха, че успеха там е около 80%.

Ако по някакъв начин мога да ти помогна (стига да имам време) - насреща съм.
Вече 33г. съм без ОВА на бащиното име Wink

# 13
 • Софийското дъно на световните гащи:)
 • Мнения: 2 125
Второто име на дъщеря ми е Даниел.В родилното ми казаха че не може и я записаха с наставка ,но в последствие се оказа че може.
ОХ, при нас е точно обратното.... Twisted EvilНашето второ е Даниелов (ужас), а в родилния дом го записаха Даниел. После в общината мъжо вдигна грандиозен скандал, но...стана едно ГОЛЯМО НИЩО! Остана си Даниелов. Племенницата ми е БЕЗ нставка и щерката на бившия ми шеф също...Не знам, защо за едни може, а за други не!!!??? newsm78 ooooh!

# 14
 • В.Търново
 • Мнения: 1 233
Аз съм една такава въпросна "другарка" от общината, която работи долу-горе точно това. Истината е, че се допуска презиме без наставка по преценка на длъжностното лице общо-везто. Тук гледам, че са писали и юристи - незнам как е в софийски съд, но почти навсякъде другаде се допускат подобни промени. Просто тоя член в Закона за гр. регистрация е пълен смях!!! Ако трябва да се пресъстави акт за раждане на дете, родено в чужбина тогава може всичко - ако искаш и с пет имена можеш да го запишеш.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт