Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 29 отговора

София

Мнения: 2 220
Знам, че темата е обсъждана няколко пъти, но все пак моля за няколко конкретни отговора на въпросите ми. Ще черпя  Very Happy
- Как точно го приготвяте? Аз сложих 3 с.л. просо да се вари, после го смесих с 35 мл. кърма и малко плодово пюре и го пасирах. Стана ужасно течно, направо да се пие! И съответно не се хареса особено.
- Да го смеля ли първо на прах? Ако да - после как се приготвя?
- Подходящо е за 7 месеца, нали?
- Може ли да се прави само с вода, т.е. без кърма и да заместя цяло хранене?

Мерси, мерси, мерси!   bouquet
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Отдавна не съм правила, но все пак:
- Варя го, но с по-малко вода, за да я поеме.
- Не го пасирам, защото зрънцата са миниатюрни бездруго, но детето ми е голямо. За бебе - първо можеш леко да го изсушиш на фурна за около час на 50 градуса, после да го смелиш на брашно и да правиш каша по нормалния начин за домашна каша (киснеш, вариш, задушаваш да поеме водата).
- Подходящо е.
- Може само с вода, ако си решила да е безмлечно хранене или ако кърмиш преди даването на кашата.
Цитирай

София

Мнения: 2 220
Благодаря, Бу! Искаш ми се да го правя по лесния начин, но май е рано още само за варене. Така че днес ще го направя на брашно, дано стане по-добре. Но ако го правя на каша по този начин (от брашно) има ли начин да е с кърма? Май не...
Цитирай

Варна

Мнения: 2 508
Никога не съм мелила просото за каша. Изчиствам го и го варя, само че прибавям картоф за да е по-гъсто. Правила съм го и чисто, просто не слагаш много вода. Мисля, че е като при ориза пропорцията. После пасираш.
Не съм слагала кърма.
Цитирай

Варна

Мнения: 301
Аз го правя по следния начин:
Варя просото с вода, но да не стане много рядко. После добавям малко кърма /може и без/ и пасирам, добавям и плодово пюре. Консистенцията не е много гладка, но моят беб я яде, все пак вече трябва по малко да се свиква и с по-едри парченца храна.
По-нататък смятам да правя просото със сирене и масло, ще е по-вкусно.   chef
Цитирай


Мнения: 4 008
Първо го "изпичах" във фурната на 100 градуса за около час, после пасирах на брашно с блендер, и когато реша да го варя на каша - 2 супени лъжици с малко вода - бърках до сгъстяване.

Кърма можеш да сложиш мъничко, защото тя има свойството да втечнява допълнително. Примерно 10 минути след добавянето й кашата ще стане още по-течна от момента, когато си я добавила.

Можеш да сложиш намачкан плод за овкусяване. Аз слагах пасирана и сварена сушена слива. А след няколко месеца - и масло, и сиренце /когато ги въведох/.

- Подходящо е за 7 месеца, нали?.   Да:)
-  Може ли да се прави само с вода, т.е. без кърма и да заместя цяло хранене?
Може само с вода, не замествах млечно ядене. Можеш да дадеш кашата и после да докърмиш. А за най-правилно се смята първо да кърмиш, а след 30-на минутки да предложиш кашата. Не е важно да изяде цялата порция, по-важното до 1годишна възраст основната част от храната да е мляко.
Цитирай

Бургас

Мнения: 373
А в какви магазини да търся просо?
Цитирай

София

Мнения: 49
Виж в диетичните магазини или на щандовете за здравословни храни в супермаркетите.
Цитирай

Boulevard of broken dreams

Мнения: 774
Накисвам го  от предната вечер. Сварявам с малко вода и го оставям да се задуши. Пасирам с ябълка и банан и става гладко като крем.
Цитирай

София

Мнения: 2 220
Просото се продава във всеки по-голям супермаркет. Благодаря за съветите. Искаше ми се да заместя цяло хранене с тази каша, но в нея все пак да има кърма, но явно няма как да стане. Нищо. Ще пробвам пак да го сваря и задуша, за да си поеме водата. Но сигурно утре, днес не съм в насторение  Wink
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 739
Може ли да използвам темата, за да попитам:  Hug

Кое съдържа повече желязо - просото, или елдата? Моя мъник не харесва хич елда, а някъде четох, че от всички зърнени просото съдържало най- много желязо, но в изредените зърнени нямаше елда.
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
А в какви магазини да търся просо?
Виж в диетичните магазини или на щандовете за здравословни храни в супермаркетите.
И в зоомагазините Laughing Мъжът ми го нарича 'храна за канарчета', не може да свикне, че и хората ядат просо.
Цитирай


Мнения: 4 008

Кое съдържа повече желязо - просото, или елдата?

Просото  - сред зърнените храни. Амарантът го превъзхожда, но той не е зърнена култура от ботаническа гледна точка /въпреки че има мънички зрънца/.
В София обаче така и не открих да продават. В Пловдив Бу беше купувала.
Цитирай

София

Мнения: 1 455
И аз имам въпрос.
 newsm78Мие ли се предварително просото?
 newsm78И горе долу за колко време се сварява?
Моят първи опит току що беше неуспешен.
Щях да подпаля къщата. Загоря !!!
Явно малко вода съм слложила.
Цитирай

София

Мнения: 2 220
Аз вече имам опит с просото и да ти кажа  Very Happy - просото се сварява за отрицателно време, така че за всеки случай стой до него и долей вода при нужда. Аз го варя доста време, за да стане направо разварено, но дори и така, пак има нужда от пасиране. Поне за моя мъник зрънцата са големички. Ако ти изглежда добре сварено, а има останала вода, просто го покрий с кърпа да се задуши, то ще поеме течността. Вече по тази технология правих и елда и пак се прие добре! Това с изсушаването и смилането е доста трудоемка процедура.
А, да, мия го предварително - слагам го в цедка под течаща вода. Елдата също.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 29 отговора