Гозбите на Нана

  • 126 450
  • 100
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 12 547
Патладжан по гръцки

Патладжаните се нарязват по дължина или на две или на три филии. Правят се няколко леки разреза и се посоляват да се изтече чернилката. Измиват се и се подсушават. Намазват се олио или зехтин и се пекат до готовност. След това върху патладжанената филия се слагат нарязани домати, натрошено сирене и се залива с дресинг от счукан чесън, олио/зехтин и босилек

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:58 от nana77

# 46
  • София
  • Мнения: 12 547
Бананови мъфини

2 яйца
1,5 ч.ч. захар
половин ч.ч олио
1 кофичка кисело мляко
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
2 големи или 3 малки банана

Продуктите се смесват в написания ред, като след добавянето на брашното миксерът се спира, а бананите се добавят и разбъркват с лъжица. Предварително бананите ги намачкват с вилица или пюрират с пасатор - по избор.
Мъфините се пекат около 30-35 минути на 180 градуса.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:00 от nana77

# 47
  • София
  • Мнения: 12 547
Гъби с ориз

Една голяма глава лук и един голям морков се нарязват на ситно и се задушават в тенджера с олио. Като омекнат, към тях се прибавят предварително измитите и нарязани гъби. Посоляват се и се оставят на тих огън да се задушат. Като омекнат и те се добавя измития и изчистен ориз - около 1-1,5 ч.ч. Залива се с топла вода, добавя се сол, черен пипер и копър. Като заври се оставя около пет минути, след което котлонът се изключва и тенджерата се захлупва с капак.


# 48
  • София
  • Мнения: 12 547
Кекс със сладко

Продукти:

2 яйца, 1 чаена чаша захар, 2/3 чаена чаша олио, 1 чаена чаша кисело мляко, 1/2 лъжичка сода, 1 бурканче от 360 грама сладко по избор - моето бе от праскови, 2 чаени чаши брашно, 1 бакпулвер и 1 ванилена захар.

Разбиват се продуктите в миксера в описаната последователност, изсипва се във формата и се пече първо 10 минути на горен и долен реотан на 170 градуса, след това 30 минути на долен реотан с вентилатор на 150 градуса и след това пак на горен и долен на 160 градуса до пълно опичане.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:05 от nana77

# 49
  • София
  • Мнения: 12 547
Малиново/Шоколадово парфе

Вкъщи всички сме любители на този прекрасен десерт. Никога обаче не бях правила. Реших все пак да се пробвам и то по рецептата на прекрасната майсторка на тортите Пепа Янева

Получи се страхотно, затова и го представям тук.

Продукти за блата:

2 яйца
5 супени лъжици захар
4 супени лъжици брашно или 3 супени лъжици брашно и 1 супена лъжица какао, ако искате блатът да е какаов.

За крема:

600 грама заквасена сметана
100 мл сладкарска подсладена сметана
300 грама малини
5 супени лъжици захар
2 пакетчета желатин на Д-р Йоткер

Приготвяне:

Разбиваме на сняг белтъците заедно със захарта. След това се добавят двата жълтъка и брашното (какаото). Изсипва се в тортена форма 26 см, която можете да застелете с хартия за печене или да намажете с масло. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, която аз намалих след това на 170 градуса за около 20-25 минути. Блатът се изважда и се оставя напълно да изстине.

Прехвърля се в тортена чиния и се закопчава с тортен ринг.

Докато той изстива, пасирайте малините със захарта. Аз ползвах замразени малини. В купа смесете пасираните плодове със заквасената сметана и разбъркайте. Сладкарската сметана охладете заедно с купата, в която ще я разбивате за около 10-15 минути в хладилника. След това с миксер я разбийте, докато стане пухкава и я прибавете към останалата смес, като бъркате внимателно.
Разтворете двете пакетчета желатин според указанията за 5 минути в 100 мл студена вода и след това го втечнете на водна баня. Изсипете го при сместта и разбъркайте.
Внимателно налейте сместта върху стегнатия в ринг блат, загладете, украсете с плодове по избор и оставете за минимум 4 часа в хладилника.

Да ви е сладко!



Ако пък сте почитател на шоколада и решите да направите шоколадово парфе, единствената разлика е, че при приготвянето на сметаните, не слагате захар и плодове, а 200 грама разтопен на водна баня черен шоколад.



Ако искате да направите втори слой от плодово желе, вземете 700 мл сироп от съответния плод, може и от компот, желирайте с 1 пакетче желатин и след като парфето е стегнало, залейте и пак върнете в хладилника.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:02 от nana77

# 50
  • София
  • Мнения: 12 547
Ориз с пиле и зеленчуци

В случая аз приготвих ориза в Крок-пот за варене на ориз, но ако нямате оризоварка, можете да си го приготвите в тенджера с мазнина и сол.

Отделно в уок задуших 500 грама пилешки гърди, нарязани на кубчета и към тях добавих 500 грама гъби, 2 моркова, 1 голяма глава лук, 1 стрит пилешки бульон, 1 зелена чушка и малко соев сос. Всички зеленчуци са нарязани на ситно.

Когато стават готови, оризът се разпределя в чинии, а плънката се слага отгоре. И воала. Бързо, лесно и вкусно.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 18:26 от nana77

# 51
  • София
  • Мнения: 12 547
Печени картофи с чесън и самардала

Обелвате и нарязвате картофите като гребен, но не трябва да стигате до края. Подреждате ги в намаслена тава и ги заливате с марината от олио и оцет в съотношение 3 към 1 супени лъжици. Т.е на 3 лъжици олио, една лъжица оцет. Общият сбор на супените лъжици олио и оцет трябва да е равен на броя картофи, които ще приготвяте - тоест ако искате да приготвите 20 картофа ви трябват 15 супени лъжици олио и 5 супени лъжици оцет.
Всеки картоф заливате с една супена лъжица от сместта. Поръсвате със сол, а между резенчетата слагате 1-2 резенчета чесън. Поръсвате със самардала и печете на 180 градуса до готовност.


Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:03 от nana77

# 52
  • София
  • Мнения: 12 547
Кюфтета с бял сос

Оказа се, че тази изключително проста манджа е любима на моя син още от детската градина. След няколко опита, промени и доизкусурявания, крайният резултат бе окачествен като "вкуснотия"  Mr. Green

За разлика от множеството рецепти в интернет, аз не слагам ориз на моите кюфтенца. Каймата ми е смес и я приготвям с настърган лук, кимион, магданоз, яйце и сол. Оставям я поне за 2 часа в хладилника.

За соса

В тенджера се слагат 2 литра вода, 1-2 моркова - нарязани на едро, 1 голяма глава лук - пак на едро и магданоз. По желание може да се добави едно кубче телешки бульон.

Когато заври водата се пускат кюфтенцата. Оставя се на тих огън да се сварят, след което се вадят. Останалото в тенджерата се пасира и кюфтенцата се връщат.
В друг съд се разбива 200 грама кисело мляко, 2 яйца и 50 грама брашно. Изсипва се в тенджерата бавно, като се бърка без прекъсване. Манджата се оставя на котлона за още десетина минути и се изключва.




Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:07 от nana77

# 53
  • София
  • Мнения: 12 547
Постни зелеви сарми с праз и ориз

Въпреки първоначалният скепсис, сармите бяха посрещнати с много добри отзиви от домочадието. Макар да нямат месо  Grinning Всъщност са много вкусни и рецептата е подходяща за постещи хора или такива на диета.

В дълбок тиган се задушават в олио 2 стръка праз, нарязан на ситно. Добавя се измитият и изчистен ориз, сол, черен, червен пипер и мъничко кимион. Налива се топла вода и се оставя оризът да набъбне.
Завиват се сармите, а ако киселото зеле е много солено, в плънката не слагайте сол.
Варят се до готовност.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:10 от nana77

# 54
  • София
  • Мнения: 12 547
Норвежка гъбена супа

Рецептата за тази много вкусна супа видях тук във форума. Но си я модифицирах малко по наш вкус.

Продукти

300 грама гъби
500 мл вода
200 мл течна готварска сметана
500 мл прясно мляко
около 50 грама масло
1 кубче гъбен бульон
сол, черен пипер
1 супена лъжица брашно

Гъбите се измиват и нарязват. Задушават се в маслото с малко сол.
В тенджера се слага водата с кубчето бульон да заври. Прибавят се гъбите, прясното мляко и сметаната. Оставя се да заври, като през цялото време котлонът е на тих огън.
След като поври десетина минути, се добавя брашното, размито в малко студена вода.
Още 5-6 минути ври и се изключва.


Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:13 от nana77

# 55
  • София
  • Мнения: 12 547
Торта "Три шоколада"

Рецептата за този невероятно вкусен десерт открих в нета. На мен обаче изобщо не ми хареса бисквитеният блат, затова ви препоръчвам да направите блата от малиновото парфе, като го сиропирате с една чаена чаша нес кафе с мляко.

Останалите продукти, които ви трябват са

200 грама черен шоколад
200 грама млечен шоколад
200 грама бял шоколад
1 литър течна сметана - препоръчвам да е животинска, въпреки по-високата цена
500 мл прясно мляко
3 пакетчета желатин
и няколко лъжици захар
кокос, шоколадови стърготини или пръчици или капки за украса

Приготовление:

Изпичате, охлаждате и сиропирате блата. Закопчавате го с ринг за торта.

Течната сметана и прясното мляко се смесват и разделят на три равни части.
Първата част се слага на котлона с начупения черен шоколад и 3 супени лъжици захар. Бъркате, докато шоколадът се разтопи. Отмествате от котлона и приготвяте желатина според указанията на пакетчето. Разтваряте го на водна баня и го изсипвате при шоколадовата смес. Излизавате я върху блата и оставяте в хладилник поне за 2 часа, за да стегне.

Същата процедура, но без да добавяте захар в смесите, се повтаря и за млечния и за белия шоколад.
След всяко изливане във формата на съответния пласт се изисква поне 2 часа в хладилник.

Накрая украсявате и оставяте за 5-6 часа в хладилника.

Да ви е вкусно!

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:13 от nana77

# 56
  • София
  • Мнения: 12 547
Шкембе чорба

Таз чорбица е на особена почит у дома. Даже започвам да се съмнявам, че пристрастеността към нея се предава генетично  Mr. Green

Продукти

1,5 кг телешко шкембе
500 мл прясно мляко
масло, червен пипер, черен пипер, сол

Шкембето се накисва в студена вода и оцет за няколко часа. След това се измива, нарязва се и се слага да ври до готовност.
В дълбок тиган тип уок се запържва масло - аз слагам повечко Wink, добавя се червения пипер, черния пипер и солта, като се бърка енергично, за да не загори и се долива затопленото прясно мляко.
Всичко това се прибавя към шкембето, разбърква се, оставя се на поври още 5-10 минути на тих огън и се изключва.
Разбира се, поднасям с чесън, оцет и счукани червени люти чушки Simple Smile))

# 57
  • София
  • Мнения: 12 547
Баница с готови кори и газирана вода в кексова форма

Рецептата видях в нета, но както обикновено си я подобрих по мой вкус и по мое усмотрение. Вместо чисто олио, аз използвах равни части разтопена домашна мас и олио и сложих малко повече газирана вода.

1 пакет кори
6 яйца
250 мл газирана вода
1 бакпулвер
350 грама сирене
80 мл разтопена мас и 40 мл олио

Яйцата се разбиват с миксер, добавя се мазнината, газираната вода и бакпулвера. След това се натрошава вътре сиренето и се разбърква с лъжица.
Корите се нарязват както са сгънати на ленти с широчина от 1 см и се разлистват, като не трябва да останат слепени. Добавят се към яйчната смес. Разбърква се внимателно, така че всички кори да са напоени. Изсипва се в кексова форма и се пече на 170-180 градуса до готовност.


Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:22 от nana77

# 58
  • София
  • Мнения: 12 547
Соленки с яйца и сирене

Рецептата за тези соленки е на моята баба Пева. За мен те винаги ще носят дъха на детството и на бабината кухня. Най-вкусни са, когато престоят поне една нощ, но за любителите на хрупкавите соленки - може и веднага след като изстинат.  Grinning

За тестото

1 ч.ч. стопена мас
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
брашно

За плънката

2-3 яйца
200 грама сирене


Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне при разточване. С ринг или чашка се изрязват кръгчета.
Във всяко кръгче се слага част от плънката и се затваря като мидичка, като се притиска добре, за да не излезе плънката при печене.
Намазват се с жълтък, разбит с олио и се пекат на 170 градуса до почервеняване. По желание се поръсват с ким.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 12:25 от nana77

# 59
  • София
  • Мнения: 12 547
Торта с нес кафе и малинов мус

Поради голямата любов на семейството ми към сладкишите реших да им направя торта, но да не е много тежка или много трудна за изпълнение. Затова се опитах сама да измисля и сглобя нещо, то пък взе, че ми се получи  Mr. Green
Изпекох два пандишпанови блата, като ползвам форма с диаметър 26 см.

Необходимите продукти за всеки блат са:

3 яйца
6 с.л захар
6 с.л брашно
1 ванилия

Докато те се печаха и изстиваха, аз приготвих т.нар. от мен малинов мус. За него са ви необходими:

200-250 грама замразени или пресни малини
няколко супени лъжици пудра захар
600 грама заквасена сметана
200 мл сладкарска течна сметана
1 желатин

Малините се пасират с пудрата захар. Сладкарската сметана се разбива с миксер, докато стане на гъст крем.
Всички продукти се разбъркват, като желатинът се добавя накрая и се приготвя според указанията на пакетчето.

След това с помощта на тортен ринг се сглобява тортата.
Слага се първият блат и се сиропира с една чаена чаша нескафе с 1 ч.л. захар. Отгоре се слага от муса, след това вторият блат и той се сиропира по същия начин с нескафе и отгоре се завършва с мус. Оставя се поне за 3-4 часа в хладилник и след като се махне ринга се довършва декорацията отстрани с разбита сладкарска сметана или според личните предпочитания.

Общи условия

Активация на акаунт