Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

missisauga/canada

Мнения: 224
Помощ мами!Обяснете ми,моля ви как да опека кекс..Ползвах 2 рецепти от форума,на които пише ,че се пече 30 мин.Ами остана недоопекан кекса,а го пекох 40 мин.Нито пак ми се надъ,а слойих жсичко каквото си пище-бакпулжерче,ванилиика.Друг е жапросат че това е парвия кекс в живота ми,които пека Embarassed Идеята е такава-пека на 200 градуса на долен реотан 30-40 мин и 10 на горен реотан.Маи не трябва да е така,защото не се получава...Помогнете моля,кажете как...Благодаря ви предварително...
« Последна редакция: чт, 16 фев 2006, 21:44 от Dot »
Цитирай


Мнения: 901
Защо не печеш горно долно заедно ? Освен това времето в рецептата не е задължително да е толкова -зависи от фурната ти.  Не се надига - това зависи  от рецпетата. Дай рецептата да видим ..
Цитирай

missisauga/canada

Мнения: 224
едната рецепта е така:                   
3 яица+1 ч.ч. захар
100гр.олио
1ч.ч. к.мляко
2ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
орехи,стафиди

  другата е така:
2 яица
1ч.захар
1ч.пр.мляко
3с.л. олио
2ч.ч. брашно
бакпулвер,ванилия

фурната нова...и аз нова в занаята    35  35  35     Embarassed
Цитирай


Мнения: 901
Ми аз не съм най големия спец в кексове ... Но знам .. че продуктите трябва да са стайна температура.. примерно яйцата трябва да ги извадиш 30 мин преди печене..
Олио аз не ползвам ..само масло хубаво (в краен случай маргарин за печене ) .. Брашно ползвам готово вече с бакпулвер - по лесно и мързеливо Smile
Според мен рецептите са добре .. но нека и други да кажат Smile

А това за нова фурна .. докато се нагодиш към нея може и да има недопечени неща Smile Моята от 6 години а все още отвреме на време ми погажда номерца  newsm78
Цитирай

монтана

Мнения: 271
hi,кекс4е
20 мин.след като си сложила кекса да се пе4е с кле4ка за зъби го надуп4и.ако по кле4ката не е залепнало тесто е готов.ако има го остави още 5 мин.във фурната и после пак пробвай
Цитирай


Мнения: 901
ДА и се сетих още пък ако не готов но прегаря отгоре го покрий с фолио или ако имаш силиконово килимче  Smile
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Аз пека кекса около 45-50мин на 180градуса. Правя проверка с клечка, да не се лепи нищо по нея, и в 99% от случаите успявам да направя "прекрасен" кекс по думите на мъжа си Wink.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 441
Мене пък ме притесниха рецептите ти. newsm78
По принцип кексовото тесто става с много яйца - 6 до 8. Единствената сполучлива рецепта, която съм пробвала с по-малък брой е с 4 яйца и 3 ч.ч. брашно. Просто тестото ти става малко и ако го сложиш в по-голяма форма, естествено, че няма да бухне добре.
Аз също пека, като фурната ми е включена и отгоре и отдолу едновременно на 200 градуса. Кекса го слагам само след като е загряла напълно. Въпреки, че само като го погледна, познавам дали е готов, задължително пробвам и с клечка - за по-сигурно.
 Но пък всеки си знае фурната. Остава да пробваш и по пътя на пробата и грешката, да откриеш най-удачната технология на печене при твоята фурна.   bouquet
Цитирай


Мнения: 901
@Как`Сийка eee ти ме разби Smile въпреки че аз имам книга от 1956 г където рецептите са с 10 яйца  newsm78.. а сега с този грип и яйца
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 441
Който го е страх от мечки, да не ходи в гората! Naughty
Но не виждам какво общо има между птичия грип и броя на яйцата? newsm78 Дали ще е едно яйцето или 10... Пък и кексът се пече, нали? Поне на 180 градуса. Много ми е любопитно да видя кой вирус ще оцелее след като е подложен на такава топлинна обработка?  Mr. Green
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Мене пък ме притесниха рецептите ти. newsm78
По принцип кексовото тесто става с много яйца - 6 до 8. Единствената сполучлива рецепта, която съм пробвала с по-малък брой е с 4 яйца и 3 ч.ч. брашно. Просто тестото ти става малко и ако го сложиш в по-голяма форма, естествено, че няма да бухне добре.

Чак пък 8 яйца, то тогава да направиш по-добре крем карамел Wink. Аз правя кекс с 4 яйца и 2 2/3 ч брашно и става без никакъв проблем. Правила съм кекс и с 2 яйца и пак не съм имала проблем с надигане и изпичане. Така че не мисля, че проблема е в рецептите. Пускай фурната и от горе и отдолу и печи докато се изпече, а не по часовник.
Успех  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Правя кекс поне от 15 години. Правилата са следните:
1. Яйцата и захарта се бъркат сами докато сместа стане светла. Обикновено увеличава и обема си около 2 пъти.
2. Редът на другите съставки е според рецептата.
3. Сладкишите със сода или бакпулвер се пекат във предварително нагрята фурна. Обикновенно на 180 градуса.
4. Като направиш тестото го изсипваш в намазнена и набрашнена форма веднага. Ако формната е тефлонова не се набрашнява.
5. Пече се отгоре и отдолу едновременно като скарата се слага на първият или вторият ред отдолу-нагоре. Ако печеш с вентилатор, за кекс използваш специална програма - при мене е долен реотан с вентилатор, като намаляваш градусите на около 160. Ако в рецептата има друго упътване за печене се придържаш към него. Но това не значи, че по гореописаният начин няма да стане по-добре.
6. Докато кекса се надува - първите 20-30 мин., фурната не се отваря, защото от разликата в температурата кекса спада.
7. Кексът е готов когато при бодване в най-високата му част с дървена клечка или шишче, не полепва тесто. Друг сигурен признак е, когато кексът се отдели от стените на съда.

Кажи каква марка ти е фурната, за да може някоя майка да ти каже коя точно програма е за кексове. А най-добре си прочети в упътването.
Цитирай

missisauga/canada

Мнения: 224
благодаря на вси4ки мами за съветите..ще продължа да пробвам newsm45 smile3521...ще се науча аз Wink
Цитирай


Мнения: 901
никой не  се родил научен  Hug Ще стане   chef
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Имам не само една рецепта за кекс, но правилото ми е да разбивам белтъците със захарта, след това набързо прибавям жълтъците един по един. Това за подготовката на тестото.
Печенето е много важно, разбира се. Имах печка, в която така и не можах да опека кекс или нещо по-фино. То температура ли не сменях, то времето ли... не и не. Дано твоята да не е такава.
А ти не се отчайвай. Все ще стане.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора