Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 57
Здравейте,
  ние сме вече на един месец, но наддаваме много малко на тегло,поне така казва докторката, но и аз като смятам се пада по 90 грама на седмица, което е крайно недостатачно.  Sad Правихме пробно кърмене и се оказа, че бебо изяжда само по 60 грама, вместо по 100гр, а след като започнах да изцеждам кърмата установих, че проблемът е и в мен, защото кърмата е недостатъчна и започнахме по малко да го дохранвам, но въпреки това не наддава достатъчно на килограми, за сметка на това по таблицата за ръста дават, че през първия месец израстват с два сантиметра, а ние израстнахме с цели 7, възможно ли е разтежът при височината да компенсира килограмите. Дайте мнения и съвети, предварително благодаря!

# 1
 • Видин
 • Мнения: 5 711
Грамчетата наистина са малко, но не чак толкова, нали наддава все пак, но тези сантиметриии..... Браво! Ами наистина е възможно грамчетата да са за сметка на сантиметрите, всичко се е разпределило на дължина, не на дебелина  Laughing.
Сподели как се храните - на режим, колко кърмения имате на ден, нощем кърмиш ли, даваш ли вода и такива разни подробности, за да "установим" къде е проблема, за да можем да го преборим.

# 2
 • Айтос
 • Мнения: 4 242
Според мен може да е за сметка на ръста. Дъщеря ми през 3-я месец качи само 200гр, но за сметка на това 5см.
Все пак разкажи повече как се гледате и храните?

# 3
 • София
 • Мнения: 2 220
Спри да се цедиш, и най-добрата помпа не може да изкара толкова, колкото ще изсуче бебето! Да не би да е още с жълтеница и да е по-сънливо, и да хапва по-малко? Ако е това, ще отмине. Но ако продължиш с добавката, да знаеш, че много скоро няма да иска да суче, защото с шишето е много по-лесно... А това, че е пораснало 7 см. - браво! Нищо чудно това да е като компенсация на грамчетата... И синът ми в момента го дават с тегло, под средното за възрастта му, ама аз не се шашкам - нали изглежда добре и е жизнен!

# 4
 • Хасково
 • Мнения: 250
Предлагам ти да спреш да се цедиш, защото ще спре да суче, от биберон е много по-лесно.По-добре пробвай с чайчета и др. начини да си увеличиш кърмата. А за сантимитрите много не се впрягай , много зависи как са го измерили първия път, нали знаеш, че бебчетата са със свити крачета от раждането и ако не са ги зпънали добре не са измерили точно първия  път и за това сега так се получило. 7см не са малко, така че ти лесно можеш да прецениш по-дрежките на детенце, дали е вярно. После ако детето е спокойно и  се храни през 3ч, мокри памперса 6-8 пъти и т.н. няма място за притеснение.

# 5
 • София
 • Мнения: 57
Жълтеницата ни мина, а и през доста голяма част от деня бодуваме, но сме си кротки. Храня го на 3 часа, пробвах и на по-малки интервали, но му идваше по много и затова оставих схемата на 3 часа.Вечерта го храня за последно в 9, след това като се събуди между 4 и 6 и след това си продължавам на 3 часови интервали през деня. Храненето в дванадесет го махнах преди седмица, защото много трудно се будехме и по-скоро му развалях съня, отколкото да го нахраня. Нормално си пишкаме и акаме, дори понякога в повечко Simple Smile, а колкото до вода, му давам само ако иска, но определено не й е голям почитател, а и аз не настоявам. Колкото до изцеждането именно с идеята да не го отбивам, защото искам да си увелича кърмата и да си ги кърмя го оставям първо да суче и после му давам с биберон допълнително около 20-30 грама, изцеждам се само един път на ден, за да следя горе-долу количеството кърма и да знам по колко допълнително да му давам ,като се ръководя и от неговият апетит, понякога не мога да му дам всичкото приготвено, а в случайте, когато успея при положение, че вече се е понаял ,той го повраща и няма смисъл.
  Предположих, че в болницата в бързината може да не са го измерили правилно, но аз вкъщи го меря вече за втори път през изминалите две седмици и разликата е 3 см, така 4е съм склонна да вярвам ,че приблизително точно са го измерили.

# 6
 • Айтос
 • Мнения: 4 242
В този случай това което мога да те посъветвам е да престанеш да гледаш часовника. Започни да кърмиш на поискване, което означава при всяко гъкване предлагаш гърда Laughing, въртене на главичката (търси гърдата), сукане на ръчички или дрешка. Понякога бебетата сучат само за да се успокоят, да се напият с предната кърма, да усетят мама от близко, много са причините. Ти не можеш да знаеш кога за какво е сукало и колко млекце е поело детето, за да да чакаш 3 часа преди отново да предложош манджа, нали ще гладува през това време. А бебето е малко и явно спокойно, не се противи и ти си чакаш.
Водата също не е нужна, нито грам, защото над 80% от кърмата е вода, детето си набавя предостатъчно. А всяко грамче поета вода е за сметка на скъпоценното млекце! Не се цеди,няма смисъл от това неприятно действие, просто остави бебето да суче когато и по колкото има нужда, това е най-нежният начин на хранене!
Щом правите толкова голяма нощна пауза настоявай денем да суче повече. Минимун 8 кърмения в денонощие трябва да имате преди да се установи стабилната лактация, иначе рискуваш да ти намалее кърмата. При нас първите месеци, да не кажа чак до годинка съм изброявала по 12-14 кърмения в денонощието.
Все пак щом пълните добре и доста бройки пампи значи няма повод за тревога!

# 7
 • спретната къщурка край селО Сливен
 • Мнения: 7 430
Мога само да ти кажа, каквото Мери ти е писала - да започнеш да храниш на поискаване - най-доброто решение, а и мисля, че ръста ви е повлиял за сметка на килцата

Не се притеснявай - всичко ще си дойде на мястото Wink

# 8
 • Ottawa, CA
 • Мнения: 398
Добре е, че добавката я даваш след кърменето, но дано бебо да не се научи на лесно с биберона и да ти прави проблем после като суче от гърдата. Тука съветват да се дава добавка с чашка, в библиотеката има материали как се прави. Но се опитай да го кърмиш по-често и дано да може да махнеш съвсем добавката. Кърмата се регулира според нуждите на бебо и като предлагаш по-често, той ще си изработва повече млекце. Може да опиташ постепенно без добавката и дано да стане. Успех и честито бебче!!! Heart Eyes

# 9
 • София
 • Мнения: 291
Нашият случай беше подобен. През първия месец наддаде само 300 грама (на ръст имаше по-голям успех), спеше спокойно, не се будеше нощем и през първите 3 седмици карах на нещо средно между режим и кърмене на поискване. Все още давах вода.
След като получих компетентен педиатричен съвет да давам добавка, защото нямам кърма, аз се заинатих сериозно и реших да забравя всичките педиатрични съвети за режим, време, грамове и др. подобни. Почнах да давам да суче почти неперекъснато (т.е. винаги когато поиска) и махнах с чиста съвест водата. Започнах да си навивам часоника и да я будя нощем, защото прочетох тук във форума на няколко места колко е важно нощното хранене за установяване на лактацията.
На всяко кърмене предлагах и двете гърди - първо едната и когато се откаже от нея, тогава и другата - това с цел увеличаване на кърмата и гаранция, че се засища достатъчно.
При тази програма следващия месец бяхме качили 700 гр., а по-следващия 1200 гр.
Всичко това е преживяно и от личен опит мога да ти препоръчам форумските методи - кърмене на поискване - на всяко хранене и от двете гърди, спиране на добавката, водата и даването на кърма с биберон. Повече подробности можеш да намериш в Библиотеката. Успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт