Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 1 914
Мамчета, предизвикаха ме да намеря рецепти за приготвяне на омар. Сигурна съм, че поне една от вас знае такава. Ще съм ви много благодарна!   bouquet
Цитирай

Сливен

Мнения: 367
Нищо не знам по темата. Намерих малко с гугъла и ги пускам, за да не е най-обикновен спам въпроса ми: "А от къде омар?!?"


желиран омар
1 омар
половин литър рибен бульон
20 г желатин

Сварявате омара, изваждате месото от черупката и нарязвате на филийки. Приготвяте желе от рибния бульон, като предварително разтваряте желатина в студена вода. Сипвате в подходяща форма и добавяте месото на омара. Поставяте в хладилника и след няколко часа сервирате.
 (Това беше към една статия за афродизиаци Wink)

Ето и другата рецепта (Направо пускам връзка, защото има и красиви снимки): Омар със зеленчуци
Цитирай

София

Мнения: 1 914
Нали казах, че ме придизвикаха. Сега ще ми доставят омар, за да го сготвя.  Twisted Evil Търсил бил човека навсякъде за рецепта и не бил намерил. Айде сега е ред да ми стискате палци, защото другата седмица ще се яде омар в нас  Whistling  bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 2 922
Ето и една екзотична рецепта

Продукти:

1с.л. зехтин
изчистена опашка от омар, нарязана на парчета
щипка къри
щипка куркума
щипка кимион на зърна
щипка смлян джинджифил
1 с.л. ситно нарязан магданоз
150мл сметана
1 ч.л. доматено пюре
Зелен лимон, парченца, за украса

1. Сгорещете зехтина в тиган и запържете парчетата омар за 1-2мин.
Разбърквайте, прибавете подправките, разбъркайте добре, след което прибавете и магданоза.  Оставете на котлона още 1-2 минути.
2. Прибавете сметаната и доматеното пюре. Оставете да къкри няколко минути, като внимателно разбърквате от време на време.
3. Сервирайте и украсете с парченцата зелен лимон.
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Салата от омар със зеленчуци
Продукти:
250 г консервирано месо от омар
200 г стерилизирана целина
200. г ябълки
200 г стерилизирани краставички
200 г сварени и обелени картофи
1 маруля
4 домата
1 трюфел (можем да го заменим с 2 лъжици стерилизирани гъби)
6 лъжици майонеза
оцет
сол
Начин на приготвяне:
 Нарязваме на ивички месото от омара, целината, почистените ябълки, картофите и марулята, посоляваме и смесваме с майонезата, разредена с оцет. Подреждаме салатата в салатиера и украсяваме с резенчета домати и нарязан на ивички трюфел или стерилизирани гъби.


Омар със сметана
продукти:
варено месо от 1 омар (или морски рак)
120 г гъби
1/8 л сметана
1 ликьорена чашка бренди
2 ликьорени чашки бяло вино
60 г масло
лимонов сок
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Стопяваме маслото в голям тиган, прибавяме нарязаното на парченца месо от омар, черен пипер, лимонов сок и сол и изпържваме. След като сосът се задуши, прибавяме брендито, изчакваме да се загрее и запалваме клечка кибрит. Когато пламът изгасне, поставяме нарязаните парченца гъби и виното и бъркаме 2-3 минути. Накрая прибавяме сметаната. Задушаваме сместа още 5 минути на тих огън и поднасяме веднага.

Омар по дяволски
Продукти:
мар (около 500 г)  или консерва от морски рак
100 г масло
1 лъжичка горчица
1 1/2 лимон
2 жълтъка
1 твърдо сварено яйце
1 лъжичка  нарязан  магданоз
черен  пипер
сол
оцет
парченце лук
Начин на приготвяне:
Почистваме живия омар с четка в студена вода, поставяме го във вряща вода, към която сме прибавили сол, оцет, лук и черен пипер. Придържаме омара под водата с лъжица и варим в продължение на половин час. Разрязваме по дължина сварения омар, отстраняваме вътрешните части и внимателно изваждаме месото. Изскубваме щипците, отстраняваме горната им черупка и изваждаме месото. След това разчупваме хрущялите, свързващи щипците с черупката на тялото, и изваждаме месото. Нарязваме всичкото месо на парченца (консервата от морски рак загряваме и нарязваме месото на парченца). Стопяваме на водна баня маслото, прибавяме магданоза, сока от половин лимон, черен пипер, сол и сгъстяваме с жълтъците. В малък съд поставяме горчицата, прибавяме на части маслената смес и бъркаме, докато се получи гъст крем, който оставяме на топло място. Поставяме топлото месо от омара върху блюдо, заливаме със соса и украсяваме с парченца от яйце и лимон. По същия начин можем да приготвим и топло предястие от сладководни риби.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.