Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 1 905
След толкова добри отзиви от вас за моя кекс, се стегнах и му направих една изключително сполучлива модификация за любителите на какаовите сладкиши. Ето я:

4 яйца
1,5 чаши захар
1 чаша мляко (прясно, кисело, вода, сода - каквото има)
2/3 чаша олио
1 бакпулвер
ванилия
2,5 чаши брашно
4 с.л. с огромен връх какао
захаросани портокалови корички
захаросани лимонови корички
стафиди или вишни от вишновката
3-4 с.л. от самата вишновка или съответното количесво от алкохола от коричките

Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Добавят се млякото, олиото, брашното, бакпулверът и ванилията. Тестото се разделя на две части. Към по-голямата (около 2/3 от тестото) се добавят какаото, портокаловите корички и стафидите/вишните и алкохола. Към останалата част се добавят лимоновите корички. В намазнената и набрашнена форма се сипва първо какаовата смес, а отгоре бялата, така че да покрие кафявата. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 50 мин. (докато кекса се отлепи от страните на формата).

Към бялата смес може да се добавият и кокосови стърготини.

Захаросаните корички ги правя, като измивам плода много добре, настъргвам само жълтата част от лимоновата кора или нарязвам портокаловата на съвсем дребни квадратчета, наръсвам всичко обилно със захар (горе долу кора-захар 1:1) и доливам ракия докато се покрие всичко. Правя си по едно бурканче и си го държа на вратата на хладилника. Ползвам по 2-3 супени лъжици.
Цитирай


Мнения: 3 452
А снимка Wink
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Няма фото вече - счупих предколедно апарата...

На следващата заплата може би, надявам се, ако е възможно, бих се радвала да си купим нов.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.