Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 701
Момичета,идват постите!По този случай давайте постни манджи!Аз постя редовно,не че не знам какво да си сготвя,но някакво разнообразие няма да е лошо!
Цитирай

Bourgas

Мнения: 138
Днес си сготвих лук,царевица,моркови,грах,домати буркан всичко задушено.Не бях правила досега но стана много вкусно
Цитирай

На небето

Мнения: 5 486
Аз готвя само постно.  Very Happy Ние сме вегетарянци. Най обичам мусаките.
Не знам правила ли си мусака със спанак. Сваряваш картофите, след като изстинат ги режеш на филийки и ги пържиш от едната страна нареждаш ги в тавичка, през това време си правиш спанака с моркови и подправки слагаш го върху картофите и отгоре нареждаш 2 ред картофи. Правиш поливка с яйце и кис. мляко.
А ако искаш нещо здравословно можеш да направиш мусака със просо. Сваряваш картофите и ги настъргваш, вариш просото с моркови и подправки и ги смесваш с настърганите картофи слагаш в тавичка всичко и отгоре настъргваш кашкавал и леко запичаш.
Друго което правя, е ориз, картофи, царевица и грах, всичко се сварява с подправки, става супер, бързо и лесно.
Само да добавя и супичка от картофки, моркови, царевица, ориз или просо и фиде. И нещо интересно за застройка, сваряваш 2 яйца, и ги пасираш с малко водичка от супичката после ги смесваш със супата.
« Последна редакция: ср, 22 фев 2006, 12:00 от Tinka79 »
Цитирай

София

Мнения: 3 550
Здравей, Злато! Преди пости ние обикновено си правим списък на всичко, което ни хрумне, че е разрешено и така става по-лесно. Има традиционни ястия, за които не винаги се сещаш. Разгледай надолу, може би си забравила нещо.
Готвила ли си скоро:

ВАРИВАТА: боб, леща, грах, зелен фасул
Всички разновидности на ОРИЗ: кисело зеле с ориз, гъби с ориз, праз с ориз, тиквички с ориз, спанак с ориз, сарми с лозов или със зелев лист
А също: задушени картофи (може с гъби, може с чесън), постно зеле, гювеч, качамак (с олио и сол вместо масло и сирене) и др.
САЛАТИТЕ много освежават менюто: стъргани моркови, стъргана ряпа, стъргано цвекло и комбинации от тях.

Аз обикновено като се изчерпам минавам на разните макаронени комбинации. Предлагам ти две рецепти:

САЛАТА ОТ ФИДЕ
Сварява се в подсолена вода фиде (от най-тънкото). Изцежда се, подправя се с олио, сок от лимон/лимонтозу, черен пипер.

МАКАРОНЕНА САЛАТА
Объркват се сварени макарони, нарязани маслини, кис. краставички, царевица. Подправя се с олио.

Можеш сама да измислиш и куп други комбинации. На мен, честно казано, проблем са ми закуските. Освен макарони, филия с лютеница или с тахан+мед друго не ми ражда тиквата.
Цитирай

На небето

Мнения: 5 486
Steisi задължително ще опитам макаронената ти салата звучи вкусно. А за закуската ей сега ще ти дам идеи:
-мляко с ориз
-мляко с грис
-мюсли
-овесени ядки (със и без плодове, сладка или солена(солена не съм пробвала, но съм чувала))
-попара (с мляко или чай)
-пасирани плодове с кис. мляко (пример: морков+ябълка+малко захар+кис. мляко)
-просо със сирене или захар
-кус-кус
-жито (всякакви варианти)
-кремчета (всякакви видове)
-филии (с каквото ти хрумне-мармалад, крема сирене, обикновено сирене, с кашкавал с халва и т.н.)
-филии на тостер грил (с кашкавал, със сирене, салам (ако ядете))
-пасирани плодове с прясно мляко и бисквити
-кисело или прясно мляко с бисквити
-каши
-кисели
-домашна юфка
-елда със захар
Друго не се сещам за сега... newsm78

Цитирай
Струва ми се, че ZLATO имаше предвид предстоящите Великденски пости, по времето на които спазващите пости не консумират никакви продукти от животински произход включително мляко, яйца, месо, салами, пиле.

Както по-горе момичетата посъветваха, добре е да се направи списък на позволените неща, които обичате и по този начин да се оформи нещо като меню.

Веднага мога да предложа като вариант за закуска пържени филийки без яйца, които много обичам. Филийките хляб се потапят в смес от брашно и вода. Колкото повече е брашното, толкова по-мекички стават.

Често си правех и "Дупени картофки" . Картофките се пекат на фурна само на мазнина. Поръсват се с копър и чесън.

Вариантите с ориз са многобройни - с маслини, с праз, с зеленчуци.
Аз лично по време на постите миналата година наблягах на лютеницата и картофките.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.