Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 30 отговора

сред цветята

Мнения: 3 033
Моля споделете, какво приготвяте с тиква. Досега не съм правила нищо и съвсем нямам идей.

Благодаря ви предварително. Smile
Цитирай


Мнения: 5 125
Баница с тиква:
Около четвърт тиква се почиства и настъргва и след това се задушава в олио докато леко омекне. 1 бутер тесто се разрязва на две части с размерите на тавичката, в която ще печеш. Слагаш първата част, изсипваш тиквата, слагаш захар колкото искаш - аз я обичам много сладка, канела, и орехи по желание. Отгоре слагаш другия лист тесто, запечатваш хубаво и печеш. Поръсва се с пудра захар.

Имаше и една страхотна рецепта, обаче не си спомням пропорциите - варена тиква, запечена със нещо като смес за крем карамел на фурна. Става страшно вкусно - ако някой има рецептата, дайте я pls.
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 108
Цитат на: Sim
.....Имаше и една страхотна рецепта, обаче не си спомням пропорциите - варена тиква, запечена със нещо като смес за крем карамел на фурна. Става страшно вкусно - ако някой има рецептата, дайте я pls.




Тиквата ( сурова ) се нарязва на тънки парчета - 1см (дебелина ) , овалват се в брашно и се нареждат в намазана с масло тавичка - да покрият плътно дъното .  Заливат се със смес за крем - карамел ( 1л пр.мляко + 8 яйца + захар( не помня колко беше Embarassed ) ) и се пече.
 
Наистина е много вкусно  Very Happy !
Цитирай


Мнения: 4 358
Ооо, това с тиквата и крем-карамела задължително ще го пробвам! Very Happy
Цитирай


Мнения: 652
700 г тиква
350 г сладки ябълки
50 г орехи
100 г лешници
50 г мед
1 лимон
Тиквата и ябълките нарязваш на кубчета. Ядките счукваш и добавяш към плодовете, след това меда и лимона. Разбъркваш и поднасяш.
Може да те смути суровата тиква, но е много вкусно, повярвай.

И още една рецепта.  Тиква по ориенталски
1250 г тиква
50  г стафиди
100 лук
300 домати
50 масло - може и по-малко, че става маазничко.
75 олио,
Тиквата нарязана на кубчета, се запържва в олиото.  Прибавят се настъргани на ренде лук и домати, също стафидите, канелата и сол.
Заливаш с гореща вода и вариш докато тиквата си забрави заглавието.  Като е готово, бацваш малко масло отгоре - за кеф.
Цитирай


Мнения: 5 125
Благодаря ти, Morena! Съвсем скоро ще направя такава тиква!
Цитирай

у нас

Мнения: 3 562
Когато се вари или пече с карамелизирана захар става много вкусна  eat  eat  eat
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Страхотни идей. Благодаря. Smile

А някой правил ли е нещо солено с тиква?
Цитирай


Мнения: 3 452
освен класическаат печена тиква, но печена като се нарежда в тавата с обелката нагоре и после поръсена с мад и орехи, ето нещо по-нестандартно:

600 гр. тиква се нарязва на кубчета и се поставя в тава, намазана с масло. приготвя се смес от: 250 мл прясно мляко, 4 яйца, 4 с.л. захар, канела,около 250 гр. натрошено сирене и таза смес се изсипва върху тиквата. отгоре се поръсва с още канела и се пече на 180 град. около 1 час. 5 мин. преди края се поръсва с мед и захар да се карамелизира.

рецептата е на звездев и марянчето векилска от 25.01.2003. правила съм я точно по описанието - става смъртоносно.....
Цитирай


Мнения: 390
Пудинг от тиква

Тиква 400 г, захар 20 г, прясно мляко 50 мл, яйца 3/4 бр., сухар 8 г, масло 5 г, брашно 5 г, ванилия за подправка. Средна порция ­ 180 - 200 г.

Тиквата се изчиства и се настъргва на ситно ренде. Задушава се с маслото, част от захарта и прясното мляко до омекване. Снема се от печката да поизстине. След това се прибавят разбитите със захар жълтъци, брашното и сухарът. Белтъците се разбиват на твърд сняг с останалата захар и се прибавят с леко бъркане. Слага се ванилията. Пече се в намазана с масло и поръсена със сухар форма на умерена фурна.


с удоволствие бих опитала Тиквата по ориенталски на shedi
Цитирай

София

Мнения: 3 619
Ето ти и една солена рецепта с тиква  Very Happy
Супа от тиква

ПРОДУКТИ:
1 голямо парче тиква
2 или 3 картофа според желанието
малко целина глава и стрък
магданоз
2 червени чушки
2 моркова
фиде /шепа/
кимион
сол
черен пипер
джинджифил
2 с.л. олио, зехтин или сметана
 
ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се нарязва на кубчета и се вари на слаб котлон до омекване, но тиквата да е леко хрупкава. Мазнината и подправките се слагат накрая.

Много е вкусно!  Smile
Цитирай

sofia

Мнения: 344
Цитат на: rosa


А някой правил ли е нещо солено с тиква?


По време на коледните пости баба ми си я готвеше като картофена яхния, вместо картофи-тиква на кубчета, ама на мен не ми допада.
Ако на някой му звучи добре може да опита.
Цитирай


Мнения: 150
Ето и от мен една тиквена супа: прави се като картофена крем супа, но половината от картофите се заместват с настъргана тиква. Според мен става вкусно а и на цвят изглежда много добре.
Цитирай


Мнения: 5 876
Ей, това за тиквената супа и аз съм намислила да го правя. В моята рецепта има и сиренце! Ще пробвам и ще кажа дали е станала.
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Вчера направих ориенталската тиква на shedi. Много хубаво стана.
Благодаря още веднъж на всички.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 30 отговора