Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

Уелс

Мнения: 531
за начинаещи в кухнята като мен готварските книги никак не ми помагат Crying or Very sad
има всякакви щуротии,но не и елемантарни неща като мляко с ориз.
а така ми се хапва.
благодаря за помоща Hug
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
има доста предложения вече подробно обяснени на тази тема - използвай търсачката  Wink


Например:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=15677.0
Цитирай

Пловдив

Мнения: 549
Слагаш млякото да заври на котлона. Подслаждаш го на вкус. След като заври добавяш ориза и го оставяш на по-слаб огън да се свари / без да бъркаш! /. Преди да го свалиш от огъня добавяш сода бикарбонат / на върха на ножа /. Разсипваш го на порции в предварително изплакнати съдинки. Може да поръсиш и канела ако обичате.
Това е, което се сещам. Ако искаш по-точни пропорции трябва да надникна в рецептата вкъщи  Embarassed
Ето ти и друга тема, в която мамите са споделили опит http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=59440.msg1090841;topicseen#msg1090841
И още една http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=9683.msg162837;topicseen#msg162837
Цитирай


Мнения: 973
Слагаш млякото да заври на котлона. Подслаждаш го на вкус. След като заври добавяш ориза и го оставяш на по-слаб огън да се свари / без да бъркаш! /. Преди да го свалиш от огъня добавяш сода бикарбонат / на върха на ножа /. Разсипваш го на порции в предварително изплакнати съдинки. Може да поръсиш и канела ако обичате.
Това е, което се сещам. Ако искаш по-точни пропорции трябва да надникна в рецептата вкъщи  Embarassed


Само един въпрос...а содата защо я слагаш? newsm78
Цитирай

в Tara

Мнения: 3 291
аз слагам 1 ч.ч ориз с малко вода и щипка сол на котлона да се полусвари.
после наливам мляко и подслаждам. варя го до разваряване.
лично аз го предпочитам да не е много гъст, т.с да търся зрънцата на ориза в купичката Wink
после-канела, ако ти кефне.
Цитирай

София

Мнения: 368
аз слагам 1 ч.ч ориз с малко вода и щипка сол на котлона да се полусвари.
после наливам мляко и подслаждам. варя го до разваряване.
лично аз го предпочитам да не е много гъст, т.с да търся зрънцата на ориза в купичката Wink
после-канела, ако ти кефне.

И аз първо почти сварявам ориза и после подслаждам и слагам млякото.Накрая задължително добавям 1 ванилия и наливам в купички, а после който обича си поръсва канела Smile
Цитирай

Пловдив

Мнения: 549
Слагаш млякото да заври на котлона. Подслаждаш го на вкус. След като заври добавяш ориза и го оставяш на по-слаб огън да се свари / без да бъркаш! /. Преди да го свалиш от огъня добавяш сода бикарбонат / на върха на ножа /. Разсипваш го на порции в предварително изплакнати съдинки. Може да поръсиш и канела ако обичате.
Това е, което се сещам. Ако искаш по-точни пропорции трябва да надникна в рецептата вкъщи  Embarassed


Само един въпрос...а содата защо я слагаш? newsm78


Честно казано незнам. Такава е рецептата, която ползвам / на моя леля /. Синът ми умира за т.н. сутляш и тя така го прави.

А ето и точната рецепта:
1 л. прясно мляко
1 л. вода
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. ориз
щипка сол
сода бикарбонат / на върха на ножа /
ванилия 1 пакет

Слага се на огъня прясното мляко. Прибавя се захарта преди да е завряло. Разбърква се и към подсладеното и горещо мляко се прибавя водата. Разбърква се отново, прибавя се щипка сол и ориза. Всичко се разбърква и се оставя да ври на слаб огън до омекване на ориза и желаната гъстота. НЕ СЕ БЪРКА! Преди да се свали от огъня се прибавят содата и ванилията. Разбърква се хубаво и веднага се сваля от огъня. Още горещ сутляша се разсипва в предварително изплакнати със студена вода съдинки. За предпочитане е да се консумира студен.
Приятен апетит   bouquet
Цитирай


Мнения: 8 588
Аз пък го правя така:
В литър вряща вода слагам една чаена чаша ориз. След като оризът поомекне, добавям литър мляко, подслаждам на вкус / обичам го по-сладък/ и варя до готовност. Слагам накрая ванилия. А след като го разсипя по купичките и канела. Не се получава много гъст, а става нещо като кремче. Особено като го подържа в хладилника - става като сладолед! Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Аз пък сварявам хубаво ориза,отделно от него млякото да кипне.Подслаждам млякото,смесвам ги после ,да кипне и готово.Това е .После в чашки или купички и поръсвам отгоре с канела Wink
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 678
Мога само да кажа,ние в техникума сме учили,че захарта се слага след като свари ориза.
Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Аз го правя така:
сварявам 1 ч.ч. ориз с 3 ч.ч. вода, тогава прибавям 1 л. прясно мляко. Като се свари, слагам 1 ч.ч. захар и 2 ванилии. Бъркам на изключен котлон, захлупвам да се довари от парата си ориза. Разсипвам в купички, гарнирам с канела, орехи, ябълки - всеки с каквото иска.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 260
Аз го правя така: 1л. пр. мляко 500 мл. вода и захар на квус преди да се свари всичко слагам 1ч.ч. ориз.Като е готово слагам течна ванилия.Канела пожелание, не всеки обича.
Цитирай

БУРГАС

Мнения: 1 545
Аз пък сварявам хубаво ориза,отделно от него млякото да кипне.Подслаждам млякото,смесвам ги после ,да кипне и готово.Това е .После в чашки или купички и поръсвам отгоре с канела Wink
============================================================
И аз така го правя. Peace
Цитирай

София

Мнения: 100
Poohcho вчера направих мляко с ориз по твоята рецепта и стана просто супер  bouquet
мъж ми си облиза пръстите Hug
Цитирай

София

Мнения: 19 784
Варя ориза само в мляко и малко сол (1 щ.).
Когато се свари му слагам захар и ванилия (1 капсула или 2-3 пак.)
Сипвам го в чаши и ръся с канела.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора