Ягодова торта Парфе
За блата:
4 яйца
150 гр .захар
4 лъжици гореща вода
100 гр. брашно
100 гр. нишесте
Белтъците се разбиват на сняг. Отделно се разбиват жълтъците с горещата вода, захарта. Добавят се разбитите белтъци и се обърква. Най-накрая се прибавят нишестето и брашното и се пече.
За крема:
350 гр. ягоди
350 гр. плодово кисело мляко ягода
300 гр. сметана
1 чаша захар
желатин според описанието на опаковката за 1 литър течност (аз слагам около 25-30 грама)
Пасират се ягодите със захарта,добавя се плодовото мляко и накрая сметаната (предварително разбита). Прибавя се и желатина. Разбърква се крема и се излива във формата, където е вече опечения блат.Оставя се в хладилника няколко часа да се стегне.
До тук....всичко добре. Блата стана фантастичен. Сметаната също се разби много добре, стана пухкава и се стегна.
Понеже за желатина НЯМА СПЕЦИАЛНО УКАЗАНИЕ ???, реших да то приготвя по традиционния начин - разтопих го с малко топличка вода и след това го прибавих към крема.
От тук на татъка.. по обикновения начин - крема върху блата и в хладилника , за да се стегне..
ДАААА, АМА НЕЕЕЕ
След около 12 часа , че и повече се получи ( меко казано) една смес като пресечена. Млечно сметанов сок и желатинови парчета плуващи в нея.
Много искам да разбера къде и с какво сбърках???
А така ми се ядеше парфееееее!?!?!
п.п. да допълня само...преди много години правех парфе с прясно мляко, заквасена сметана и суха смес за крем-карамел (тя се продаваше в едни малки пакетчета, когато в България въобще можехме да мечтаеме за желатин). Тази рецепта за съжаление я нямам запазена.
Живея в Норвегия и тук малко трудно намирам заквасена сметана, но течна има
ЩЕ СЪМ ОСОБЕНО БЛАГОДАРНА, АКО НЯКОЙ МИ ПОМОГНЕ... ДОРИ И С ДРУГА РЕЦЕПТА.
ДА УТОЧНЯ САМО ЧЕ...НЕ СЪМ ГОЛЯМ КУЛИНАР, ДА НЕ КАЖА НИКАКЪВ