Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Видин
 • Мнения: 5 712
Как да познаете дали вашият лекар НЕ поддържа кърменето


Джак Нюман, MD, FRCPC

Всички специалисти в областта на здравословното хранене заявяват, че поддържат кърменето. Но много от тях го поддържат само когато е успешно, а някои даже изобщо. Когато при младата майка се появят проблеми с кърменето, много от тези специалисти препоръчват отбиване или дохранване. Ето ви един непълен списък на признаците, които ще ви позволят да определите поддържа или не вашият лекар кърменето или поне ще ви помогне да разберете доколко той (или тя) е готов да направи всичко необходимо, за да ви помогне да продължите кърменето, ако възникнат проблеми.

Как да разберем дали специалистът Не поддържа кърменето :


1.   Той (тя) още през бременността ви предлага брошури на адаптирани млека или каталози и материали на фирми производители на детски храни. Тези каталози и материали призовават да се използва рекламирания продукт, и такова разпространение се нарича маркетинг (реклама). Няма никакви доказателства за това, че една марка е по-добра или по-лоша от друга за конкретното дете. Всяка информация (включително и видепродукции) която съпровожда тези образци и мостри неусетно, а понякога и съвсем умишлено принизява кърменето и възвеличава адаптираното мляко. Ако не вярвате си задайте въпроса, защо фирмите поизвеждащи дадена детска храна се стараят по всякакъв начин да привлекат лекарите и болниците да разпространяват брошури именно на тяхната продукция, а не по принцип на този вид детска храна.

2.   Той (тя) ви казва, че кърменето и пиенето от бутилка практически са едно и също. Голяма част от децата, които се хранят от бутилка се развиват хармонично и са здрави, на свой ред кърмените деца не са застраховани от проблеми със здравето. Но това не означава, че кърмата и адаптираното мляко могат да се сравняват! И техните различия имат важни последствия за здравето.Много от съставките в майчиното мляко липсват в смесите, чиято важност отдавна е известна. Например антитела и клетки защитаващи от инфекции, ненаситени мастни киселини, необходими за оптималното развитие на мозъка и зрението на детето. Кърменето  не само се различава от сукането от бутилка, то просто е съвсем различен процес. За да расте детето здраво, щастливо и добре защитено то не се нуждае само от кърмене, но да бъде кърмено – това е преимущество .

3.   Той (тя) ви казва, че адаптираното мляко на производител  Х е най-доброто. Това означава само, че той (тя) има взаимоотношение с фирмата, която произвежда това мляко.   
                                                                                                                                                4.   Той (тя) ви казва, че не е необходимо да сложите бебето на гърдата веднага след раждането, тъй като ще се уморите (или сте уморени), а и така или иначе вашето бебе може да не иска да суче. Може и наистина да не е необходимо, но е много полезно. Новородените могат да сучат и когато майката лежи и даже спи, макар че много малка част от майките са склонни да заспат в такъв момент. Новородените не винаги проявяват веднага истинкта си за сукане, но това не е повод да им се попречи да пробват да го проявят. Голяма част от новородените сучат през час или два, което е едно добро начало, но той може и да се пропусне, ако майката и бебето са разделени. Ако ви кажт, че тегленето, капането на капки в очите и ваксинирането с витамин К са по-важни от възможността  правилно да започнете кърменето се замислете как уж някой си подкрепял кърменето.

5.   Той (тя) твърди, че между гърдите и биберона няма разлика и ви съветва да предложите колкото е възможно по-рано бутилка, за да се убедите, че вашето бебе я приема.  А защо да го правите, нали няма разлика между гърдите и биберона? Да заявиш, че от научна гледна точка разлика мужду гърдата и биберона няма е все едно да сравняваш коня с каруцата. Този биберон, който нито един бозайник, освен човека не използвал и който самия човек е започнал да използва едва в края на 19-ти век, трябвало да доказва своята безвредност. Но тази безвредност в отношение с кърменето не била доказана. Тези специалисти, които твърдят че бибероните са безвредни, те карат да вярваш, че физиологически нормалния метод за хранене на бебето е този от бутилката, а не кърменето от гърдата. Това, че болшинството бебета не са имали проблем със сукането на гърда и биберон, не означава че по-ранното им ползване няма да доведе до проблеми при накои деца. Често пъти именно съчетаването на факторите, един от които е ползването на биберон, стават причина за проблеми.

6.   Той (тя) ви казват че трябва да прекратите кърменето, защото сте болни, бебето е болно, трябва да пиете лекарства или да се подложите на медицински изследвания. Съществуват много малко ситуации при които кърменето е невъзможно, и често специалистите грешат, като предполагат че майката не може да продължи кърменето. Специалистът, който поддържа кърменето ще търси начини да съхрани кърменето. Когато на майката е необходимо лекарство, той ще се постарае да предпише препарат, който  е съвместим с кърменето ( на практика съществуват много малко лекарства, приемът на които изисква прекъсване на кърменето). Изключително рядко се среща ситуация при която съществува само едно лекарство . Ако лекарят ви е предписал препарат, който налага спиране на кърменето, вие сте в правото си да се съмнявате, че той не се замисля за важността на кърменето.

7.   Той (тя) е удивен(а), че вашето шестмесечно бебе е още на кърма. Много специалисти смятат, че децата трябва да се хранят със заместител на кърмата в краен случай до 9 месеца и даже до годинката, а в същото време мислят, че майчиното мляко и кърменето са ненужни, даже вредни след шестия месец. Защо изскуственото да е по-добро от естественото? Помислете какво стои зад тези твърдения? На много места на планетата ни кърменето до 2 или 3 годинки се среща сравнително често и е съвсем нормално.

8.   Той (тя) казва, че майчиното мляко не удовлетворява хранителните нужди на децата по-големи от 6 месеца. Дори и да е отчасти вярно, то кърменето си е все така важно. Кърменето – това е уникално взаимодействие между двама човека, които се обичат, дори да няма мляко. Но това е неправда! В майчиното мляко винаги се съдържат липиди, мазнини, въглехидрати, витамини, антитела и други елементи, които защитават детето от инфекции, като някои от елементите са в повече даже от времето, когато е било съвсем малко бебе. Всеки, който се опитва да твърди горните неща, нищо не разбира от кърмене.

9.   Той(тя) ви казва, че по никакъв повод не трябва да позволявате на детето да заспива на гърдата. А защо не? Страхотно е, когато детето може да заспи без гърдата, но едно от преимуществата, когато кърмиш своето бебе е, че имаш лесно средство да го приспиш, когато е нужно. Всички майки по света, още от времето на първите бозайници са действали по същият принцип. Едно от многото удоволствия на майчинството – да държиш в обятията си заспалата си рожба, чувството на умиротворение, което го обзема с идването на съня. Когато бебето заспива на гърдата  удоволствието е взаимно.

10.   Той(тя) казва, че вие не сте длъжни да останете в болницата, за да кърмите болното си детенце, а трябва да се приберете да си почивате.  Почивката за вас е важна, и болницата, която поддържа кърменето трябва да направи така, че да ви подсигури необходимата почивка, за да продължите да кърмите болното си детенце. Болните деца не по-малко се нуждаят от майчиното мляко, напротив даже за тях то е още по-необходимо.

11.   Той(тя) не се оппитва да намери помощ или да ви насочи към такава, когато имате затруднения с кърменето. Голяма част от трудностите с кърменето са преодолими и често това става без да се въведе добавка от адаптирано мляко. За съжаление много лекари, в това число и педиатри, не знаят как точно да помогнат. Но помощ винаги може да се намери. Настоявайте за нея! Вярно е, че “за да си добра майка не е задължително да кърмиш”, но не това е най-правилното решение, когато срещнеш трудности с кърменето.


Преведе Зори от http://users.iptelecom.net.ua/~vylkas/

# 1
 • София-там нейде в западната част
 • Мнения: 2 048
доста от нещата често ги срещаме при нашите педиатри и специално ако се наложи да се пие някакво лекарство доста случай има за несъвместимост с кърменето
интересна и хубава статия  Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 577
да много интересна статия,мисля че нашето педи е от тях newsm78

# 3
 • Айтос
 • Мнения: 4 242
Чудесна статия! Благодаря Зори!  bouquet
И мисля че моята педка, колкото и да ме хвали че кърмя, всъщност НЕ е подръжник на кърменето, отговаря на всички точки. Crossing Arms

# 4
 • Мнения: 7 360
Много точно казано  bouquetИ моята е в тази категория!А как успя да ме заблуди в началото-добре било,че детето е само на кърма,бла-бла.Тогава защо дава съвети на другите майки да захранват от 1 месец,след като уж одобрява кърменето?

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 808
И моята е в графа "неподдържащи", за съжаление.

Мерси за превода, Зори  bouquet

# 6
 • Мнения: 20 969
моята излиза поддържаща, но то е защото май нищо не казва  newsm78

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Благодаря,Зори Heart Eyes
Много синтезирана картинка на начина,по който повечето лекари подкрепят кърменето Wink
Нашата докторка е ок за повечето от нещата,с изключение на последното.

# 8
Браво Зори! Абсолютно съм съгласна със статията.Трябва този материал да бъде разпространен до всички кърмещи мами за да разпознават истинските педиатри а аз познавам такива!

# 9
 • Мнения: 243
Нашата докторка определено не подържа кърменето.Когато малката беше на 5мес. ми се наложи да отсъствам от града 3 дена и ме беше страх да не се отбие за това време и споделих с нея,а тя ми каза"Какво толкова като се отбие тя е вече голяма и можеш да я храниш и с кис.мляко"като я чух ми идваше да я застрелям #2gunfire  (за късмет тя не се отби  Laughing)

# 10
 • Мнения: 1 378
Полезна статия. Но има и по-фини начини за установяване на не/подкрепяне на кърменето. Например нашата докторка още на първата консултация, преди да е претеглила детето, искаше да прави пробно кърмене. Представям си какъв е изходът от това при другите мами - добавка. Като го претегли се отказа - 800гр. за 1 седмица. Също така и репликата "Откъде я вземате тая кърма!" ми говори че е пълен невежа по отношение на кърменето. При големия ми син тогавашната педиатърка беше друго нещо, просто си личеше че подкрепя кърменето от всяка дума. Въпреки че си караше по бг схемата.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 559
Зори, благодаря за превода!  bouquet
Нашата педка е също е ок, с изключение на последната точка Simple Smile Всъщност тя поддържа кърменето, ако майката кърми успешно Wink Иначе честичко изписва добавки на недържащите да кърмят (и не достатъчно информирани и мотивирани мами) и разни "екстри" като пробно кърмене  и на нас не ни се разминаха... Оказа се, че щом искам дребчо да е изключително кърмен до 6 месеца било "чудесно", само дето преди това ме предлагаше да дам сок в 3 месец и пюре в 4ти и да махна нощното кърмене с вода Twisted Evil #Cussing out

# 12
 • Варна
 • Мнения: 632
Хубава статя.Нашият май си е ок с изключение на ранното захранване и последната точка.

# 13
 • София
 • Мнения: 294
И нашата педка се удивлява че се кърмим още когато бяхме на 6 месеца. А сега само подхвърля 'ОООО Крали Марло'. Казва ми 'да така е правилно, така препоръчва СЗО', не ми дава съвети за захранване, но на другите майки като я слушам си кара каквото си знае - сокчета, пюренца и т.н.

# 14
 • Варна,морето,сините вълни.
 • Мнения: 2 785
Нашето педи е поддържащо кърменето по всички точки на статията.  Peace Ама аз и без това си го знаех. Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт