Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Солени картофени палачинки

  • 22 фев. 2006, 22:27 ч.
  • Преглеждания  1 963  Мнения  24  Онлайн  1
Отговори
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
Това е традиционна чешка рецепта, която е подходяща както за бърза вечеря или гарнитура, така и за чудесна солена торта! Тук дори ги продават като тип Fast food(бърза храна).

Солени картофени палачинки

1 кг картофи, 2 яйца, 2 скилидки чесън,120г брашно, 5 с.лъжици прясно мляко, сол, черен пипер, майорана и олио за изпържването.

Суровите картофи се обелват и настъргват на едро ренде и прибавяме постепенно останалите продукти, така че да стане като кексово тесто. Загряваме добре олиото и с черпак сипваме от сместа и офпрмяме като палачинка.  Пържим до зачервяване! Може да сложим кухненски салфетки за попиване на мазнината.

Сервира се със салатка от кисело зеле- може по желание да се напълнят с гъби, месо или зеленчуци, но и само така са вкусни!

Добър апетит!


Последна редакция: ср, 22 фев 2006, 23:03 от natalyna

Реклама
# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 918
Звучи чудесно Simple Smile
Ще я пробвам скоро!

# 2
  • все тук
  • Мнения: 1 616
Малко ОФФ, но да не отварянм нова тема - гледахте ли снощи "Бързо, лесно, вкусно"?
Ути направи нещо подобно на картофена пица - блат от сварени картофи, маслини, риган и лук. Върху него сос от чесън, домати, а отгоре нареди шпроти и поръси с пармезан. За кратко време се приготвя, но изглежда доста вкусно.

# 3
  • Кк
  • Мнения: 205
задължително ще пробвам,звучи вкусно и лесно,плюс че ние картофи обичаме,ама на ситно ренде ли Rolling Eyes

# 4
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 760
zвучи прекрасно, тъкмо нямах иидейка zа вечеря днес...благодаря  bouquet
само да питам, какво е майорана  newsm78

# 5
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
Off, на едро, там съм писала(то иначе само стъргането ще отнеме половин час)! Mr. Green

Doraan, за съжаление не мога да следя тук българска телевизия, но рецептата за която говориш изглежда вкусна, може ли да пуснеш някакви пропорции или да пробвам на око?  Heart Eyes

Бу, похвали се като ги направиш!  Hug

Amei, майорана е вид подправка, която тук използават в много ястия, най-вече картофени или с грах - има леко сладникав мирис. Ако я нямаш или не ти харесва, спокойно можеш да побългариш със чубричка (те чехите тепърва я откриват)! Или джоджен - може да  станае по-вкусно!  Wink

# 6
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 760
супер Hug, чубричка имам предостатъчно...днес я правя вкусотийката и ще кажа после реzултата....

# 7
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 760
такааааа...zапочвам Grinning
станаха страхотни, Hug но иzбрах неподходящА ВЕчЕР zа тях, zащото мъж ми не се чувстваше добре....иzядоха се де  Mr. Green направих допълнително сос като zа спагети и настъргах кашкавал....супер комбинация стана Peace

питанки имам обаче zа следващия път Embarassed...
1. не стана тестото както zа кекс, т.е. не можеше да се сипва с черпак...къде може да е проблемът?
2. как мога да ги zапаzя топли ?
3. на силен или слаб огън да ги пържа? нагорещих олиото и после намалих гаzта, zа да се пържат бавничко, но като че ли някои от тяхне се опържиха добре по средата....
4. и колко точно сол да сложа ?

# 8
  • Мнения: 7 474
 
 smile3521 smile3521
Тъкмо щях да пусна същата рецепта, обаче с уточнението , че е руска(баба ми е рускиня и ги прави от години) - явно е източно-европейска. Аз си ги мажа с масло и ги ям със сирене - наистина са много вкусни - горещо ги препоръчвам. Не ги сипвам с черпак , а с лъжица т.е. ги правя малки и не слагам майоран, но ще пробвам.

# 9
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
Amei, радвам се, че са ти харесали  Heart Eyes и бързам да отговоря на въпросите:

За тестото -просто е трябвало да прибавиш мляко, ако е гъсто или брашно, ако е рядко тестото(защото зависи от сорта на картофите, някои са по воднисти, други по пръхкави).

 Топли не знам как да ги запазиш, освен да се пъхнат за няколко минути в микровълновата, но и студени са вкусни. Или ги завий  в алуминиево фолио.

И аз първо добре загрявам олиото и после малко намалям(за да не прегаря), но все пак е добре да се поддържа висока температура. Ако направиш сместта малко по-рядка, ще бъдат по-тънки и ще се опекът по-добре.

Сол слагай според вкуса - добре е да са соленки, защото иначе ще останат блудкави.

Leo, не знам каква е по народност рецептата, но аз ги опитах за пръв път тук - това е едно от много разпространените народни яденета. Майораната придава много специфичен вкус(аз много го харесвам), пробвай може да ти хареса  Simple Smile


# 10
  • Мнения: 2 548
Рецептата е супер!
Станаха много вкусни, аз добавих още подправки - каквито имаше вкъщи, както и гъбки, и шунка.
Бързо, лесно, вкусно!

# 11
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Звучи ми чудесно, ще пробвам!
Майоран се продава и в България, потърсете по пазарите, където има билки. Но и в добре заредените магазини ще намерите.

# 12
  • вляво от асансьора
  • Мнения: 1 262
Добре звучи, но аз имам въпрос-все пак картофите не остават ли малко сурови, защото подозирам, че е кратко пърженето?

# 13
  • София- Wien
  • Мнения: 2 142
Ведна га си копвам рецептата, в менюто за следващата седмица! Звучи чудесно! Аз лични ползвам много майорана, много ми допада вкуса. Взимам си я на пакетчета, не прясна, но видях че има и прясна в МЕТРО

# 14
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Днес или не ми е ден за готвене или рецептата не е по моя вкус!
Нищо не стана от таз картофена палачинка и много ме е яд, защото мразя да стържа картофи и каквото и да е на ренде и много се прекарах.
Картофите определено остават сурови, трябва да се направи много тънко, а в силно загрято олио ще прегорят. Пържих и от двете страни и пак има сурови, ще вдигна темпертура от суровите картофи Crazy На всичко отгоре стават ужасно мазни, дори след като попивах с кухненска  хартия.
Джиджи, подозренията ти са верни! Поне мирясах, повече няма да си правя такива експерименти.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт