Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 фев. 2006, 16:24 ч.

Сом

  • 1 323
  • 10
  •   1
Отговори
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 167
Молба за съвет имам аз.  smile3525
Моето диване много обича риба. В нашия рибарски магазин има замразена риба всякаква, но прясна - най-често сом. Иска ми се да му готвя прясна риба, но този сом не знам какво да го правя.
Яли ли сте сом? Как може да се сготви тази риба? Има ли много кости? Трябва ли да кисне в марината?

# 1
Сомът почти няма кости. Не бива рибата да е много едра - над 2 кг, защото е мазна. Ние го обичаме само пържен - нарязва се на шайби, посолява се, овалва се в брашно - и хоп - в тигана.

# 2
  • Мнения: 258
Сомът почти няма кости. Не бива рибата да е много едра - над 2 кг, защото е мазна. Ние го обичаме само пържен - нарязва се на шайби, посолява се, овалва се в брашно - и хоп - в тигана.
Другият вариант е първо да го обезкостите, след това режете филетата на по-едри парчета и нататък процедирате по същия начин.

# 3
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 167
А на фурна може ли да се готви?  newsm78

# 4
  • Мнения: 258
Задушен сом (4 порции) :

Продукти:

800 г сом
100 г гъби
4 лъжици растително масло
1 глава лук
4 с. л. брашно
целина, корени от магданоз, дафинов лист, черен пипер, сол, вино

Начин на приготвяне:

В тава, намазана с олио, се нареждат посолените рибени порции. Отстрани се слагат парчето целина, магданозените корени, лукът, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Залива се с вода. Захлупва се с капак и се задушава.По време на задушаването се залива с вино - за подобряване вкуса на ястието.

Задушен сом (2-ри вид)

Продукти:

1 кг сом
7-8 глави лук
1 кг домати
1/2 кг пиперки
1 чаша олио
сол, черен пипер, лимон, галета.

Начин на приготвяне:

Измитата риба нарязваме на парчета, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Поръсваме я с лимонов сок и я оставяме да престои 1 час. През това време изпържваме нарязания лук в сгорещена мазнина. Като се изпържи лукът, добавяме нарязаните пиперки, пържим и тях. Наръсваме с червен и черен пипер, посоляваме. Изсипваме всичко в тава, прибавяме нарязаните домати и лимона, нарязан на кръгчета. Отгоре нареждаме рибата, която сме оваляли в галета, и печем. От време на време доливаме по малко вода.

 

# 5
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 731
ШИШЧЕТА ОТ СОМ



1 кг сом
гъби
чушка
лук

за марината:
2 стръка лук
1 стрък чесън
1 лимон
магданоз
копър
дафинов лист
олио
сол



1. Продуктите за маринатата се слагат в купичка и се разбъркват, докато се
смесят добре. Рибата се филетира, нарязва се на равни по големина кубчета и се
оставя да отлежи в маринатата 10-15 минути.

2. Зеленчуците се нарязват на едри, равни по големина парчета. На шишчетата се нанизват последователно риба, лук, гъба и чушка. Заливат се с олио и се пекат на силно загрята скара не повече от 10 минути, като се обръщат 4 пъти.


Добър апетит !



 Simple Smile

# 6
  • Видин
  • Мнения: 5 575
Понеже е доста мазен, ако е по-голям сомът, става страхотен на скара. Хем полезно, хем вкусно, хем бързо Wink

# 7
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 167
Благодаря!  newsm51 Ще опитаме всички рецепти.
Сега вече се чудя как ще го чистя и мия, че само като му видя мустаците и -  newsm43.
Добре, че имам ръкавици.  Mr. Green

# 8
  • все тук
  • Мнения: 1 640
И аз да се включа, макар и малко късно. Сомът става най хубав паниран и пържен. Яла съм и на скара, и задушен, но наистина пърженият си остава номер едно.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 251
НИе най го хапваме паниран (но с царевично брашно) става страхотен  thumbsup

# 10
  • София
  • Мнения: 31 118
Два пъти подред на Никулден правя пълнен сом. Джони не обича риба с кости и се мрънка, има е непритяен инцидент в детството със задавяне с кост. На Дияна също много и харесва сома.
Аз го правя като пълнен шаран.
Последният път обаче нямаха изчистен и аз трябваше да го правя. Джони категорично отказа тази процедура, а аз се самообявих за убийца.

Пълня сома със задушени зеленчуци и ядки, обикновено слагам слънчогледово семе. Зашивам му корема и го бухкам в намазнена тава. Обикновено в/у тавата слагам домакинско фолио.
Не го пиша във вид на рецепта, щото нямам такава Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт