Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 148
Здравейте момичета!
За мой срам, налага се да попитам как всъщност се вари кус куса? Намерих с търсачката много рецепти, но там се обяснява какво да добавим след сваряването за да стане вкусно, а аз, оказва се, не съм наясно с основната постановка. Искам да направя кус кус за закуска на бебка, но не зная в колко вода (или мляко?) колко сухо вещество да сложа? Опитах да го варя в много вода като спагетите, но после не мога да я отцедя, така че стигнах до извода, че трябва да има някакво съотношение като при варенето на ориз. На пакета пише нещо, но за цялото количество (мисля чи се вареше в 1л вода) На мен ми трябва съотношението за една бебешка порция.
Моля ви - помагайте!
Цитирай

София

Мнения: 3 550
Аз го варя като макароните. Отцеждам водата, като държа едновременно тенджерката и капака и обръщам, така че водата да изтече през процепа. вярно, че с нея изтича и кус-кус, но в пренебрежимо малко количество. Ако ти се вижда сложно, ползвай цедка за чай.
Съотношението ми е "на око". (Е,  много мразя като ми кажат така.  Very Happy) Слагам шепа кус-кус и гледам да има достатъчно вода отгоре, за да ври спокойно. Той не се надува толкова много като спагетите. Слагам и 2-3 капки олио във водата, за да не се слепва.
След първите няколко пъти ще свикнеш. Добър апетит на бебето!  Love
Цитирай

Пловдив

Мнения: 42
Тери, няма значение колко вода ще сложиш, може и малко повечко да ти дойде, работата е, че после ще трябва да го изцедиш през ситен гевгир или сито. Един съвет от мен, когато свършиш с варенето, преди да изцедиш кус-куса или спагетите прибави 1-2 чаши студена вода, разбъркай и тогава изцеди. Това ми го каза един познат в Италия...
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Ми слагай по-малко вода тогава отколкото слагаш на спагетите.Щом ти е трудно да го отцеждаш?!Въпреки,че аз не мога да го разбера това,но както и да е ,вече са ти обяснили по горе.Ако ти изври пък бързо водата си доливаш малко по-малко още вода колкото искаш да ти е гъст кус-куса.
Цитирай


Мнения: 619
az 6te ti kaja kak go pravia az,baba mi mi go prigotviashe taka:
parvo go zaparjvash v  tengarka s malko olio ,dokato po4ne da potamniava (da se zaparjva ),sled tova mu nalivash vodi4ka,i go ostavash da se svari
nie posle go qdem s sirentse ..mmm
Цитирай

София

Мнения: 1 493
За бебе може да се сложи 500 мл вода с щипка сол да заври. Прибавят се 5-6 супени лъжици кус-кус и се вари 7-8 минути. Прецежда се през гевгир, след което може да се добави прясно или адаптирано мляко, за да стане като попарка или да се задуши с малко масло и да се натроши малко сирене - става сухо и много вкусно.
Цитирай

Варна

Мнения: 148
Благодаря ви момичета. Значи все пак не е като ориза. Ще трябва да търся начини за отцеждане на водата. Този номер с добавяне на студена вода ми се струва доста интересен. Ще го пробвам.
Още веднъж благодаря на всички!
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 678
Мисля,че ще ти е по удобно да си купуваш гръцки кус кус/топчета,звездички/,тъй като той не се разкашква и се изцежда лесно.
Цитирай

София

Мнения: 2 071
az 6te ti kaja kak go pravia az,baba mi mi go prigotviashe taka:
parvo go zaparjvash v  tengarka s malko olio ,dokato po4ne da potamniava (da se zaparjva ),sled tova mu nalivash vodi4ka,i go ostavash da se svari
nie posle go qdem s sirentse ..mmm
Naughty
За бебе е изключено да запържваш.
Вари се с повечко вода и после, ако трябва сложи една марля в гевгира, ако изпада от там, или просто внимателно изсипи затворената тенджера.
Цитирай


Мнения: 303
Ще ти кажа аз как варя за възрастен порция кус кус. Тенджерата с водата като заври слагаш щипка сол и слагаш по кафена чашка кус кус за всеки човек /това количество е достатъчно за една супена чиния кус кус/ Варя не повече от 15 минути - някои кус кус-и по-малко - можеш да опиташ 1-2 зрънца на 10-тата минута и да прецениш отцеждаж и гарнираш с каквото решиш.
Цитирай

Балчик-Сливен

Мнения: 1 040
Ако не искаш да се разкашква и съответно кус-куса ти не е от пълнозърнестия,слагаш количеството,което ще вариш в една тавичка-суха и във фурната на около 100 гр. След като леко се изпече си го прибавяш във врящата вода,а след варенето го обливаш в гевгира със студена вода.Така го приготвих аз,продължението по рецептите от вас и стана чуден  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.