Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора

Шумен

Мнения: 1 326
Момичета, дайте рецепти за любимите ви дребни сладки  Laughing Хрупкави ароматни бисквитки, сладки с пълнеж, меденки и ореховки....Ммммм Wink А знаете ли как се правят Бабините кокоски? Обожавам ги направо. Също и "петифурите", дето ги продават на кг - шприцовани са, има бели и кафяви (аз съм фен на кафявите), и са слепени с маслен, мисля, крем. Оххх, защо съм такава лакомница  Embarassed
Цитирай
zdravei

az imam edna adski lesna recepta za medenki, koyato pravya pochti vsyaka sedmica. pravi se za 5 min i se peche 5 min i stavat super. ta taka:

1 yaice se razbiva s 1/2 chasha zahar (ne s mikser, az go pravya s vilicata), slagat se 3 lyjici olio, pak se byrka posle 1/2 lyjicka soda, 1 lyjicka kanela, 1 lyjicka med i brashno za da stane meko testo. Mislya che otivat okolo 1 1/2 chashi. (ne prekalayavai s meda, che ina4e stavat tvyrdi)

Pravish topchenca i slagash v tava namazana s olio ili maslo, pechesh v zagryata furna za 5-10 min maximum. Kogato imam orehi slagam po malko oreh4e otgore vyrhu topchencata.

tova e, mnogo e lesno i stava super

uspeh i dokladvai rezultata Smile
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 864
Ще ти напиша любимите ореховки на мъж ми. Сега се сетих че ме врънка от една седмица да му ги правя, а аз се ослушвам  Laughing

2 белтъка
1 и 1/2 чаена чаша нарязани орехи (аз ги меля в миксера)
2 суп. лъж. какао
1 ванилия
1 чаена чаша пудра захар
2 суп. лъж. брашно

Объркваш всичко това и печеш много малко в слаба фурна, иначе стават корави.
На вид не са кой знае какво, ама на вкус са супер. Идеални за собствена употреба.
Уточнявам само че аз правя двойна доза, щото иначе не мога да ги опитам  Laughing  Laughing  Laughing
Цитирай


Мнения: 373
Здравейте и поздравления за чудесната тема! Много ще са ми в полза идеите ви, защото другата седмица е Димитровден и за мен няма по-голяма радост от това да подготвям разни нещица за гостите Razz Туй като е общо взето коктейл парти има и сладки и соленки и обикновено ми е радост да приготвям почти всичко сама! Така, че давайте идей за сладки. Някой да е успявял с масленките? Любими са ми обаче не ми стават. Давайте идеики за сладки. Иначе "Бабините кокоски" на еги знам, но слушайте сега моята ЛЕСНА И чУДЕСНА РЕЦЕПТИчКА:

КОКОСКИ
РАзбивате 2 белтъка с щипка сол и 2/3 ч.чаши захар, ванилия на твърд сняг. Прибавяте 3 ч.чаши кокосово брашно и разбърквате (не с миксер разбира се). Става гъсто, с малка лъжичка сипвате купчинки в/у маназнена тавичка, бодвате по едно бадемче и печетет на слаба фурна (180°С макс) до порозовяване! Като поизстинат ги вадите от тавичката.


чудесни са!
Веднъж замених кокоса сорехи, разляха се малко защото орехите са много мазни, но пук станаха много вкусни, но малко спитенки. [/color]
Цитирай
Забелязъл съм, че хората мн рядко правят кифлички
Пък според мен са по-хубави от всякакви сладки.. е не отказвам и някои сладки де Smile
Рецепта предполагам не ви трябва
Цитирай

Turku, Finland

Мнения: 3 634
Цитат на: chehow
Забелязъл съм, че хората мн рядко правят кифлички
Пък според мен са по-хубави от всякакви сладки.. е не отказвам и някои сладки де Smile
Рецепта предполагам не ви трябва


Здравей... повярвай ми или недей... но на мен ми трябва рецепта... Грамажи и на колко да е затоплена фурната също...
тука в таз държава що българско съм пробвала да готвя и на нищо е станало  Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad
Цитирай
Ами мн ми е трудно да ти опиша как да си направиш тестото- винаги го правя на око. Слагаш там мляко, брашно, може яйце и бъркаш усилено, после само добавяш брашно и месиш. А опа- първо мая за хляб в чаша мляко- нито топло, нито студено с една лъжичка захар и я чакаш да се "оживи". Като го омесиш, го оставяш да втаса и после го разточваш.
Най-важно е рязането Smile Режеш го на остроъгълни равнобедрени триъгълници, като колкото ти е дълга основата на триъгълниците, толкова ще са ти дълги кифличките.
Пълнежа- сладко, шоколад, кашкавал, сирене и т.н., го слагаш при основата и после ги навиваш. Нареждаш ги в тава, намазваш ги с масло отгоре и слагаш във фурната.
Като се зачервят са готови.

Пп. Охх искаш грамажи и градуси- ми за градуси 220-250, аз поне така ги правя, ама грамажи- абе виж там ак се прави тесто, съжалявам, но хич ме няма в рецептите
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Ето масленките на свекърва ми - много са лесни и вкусни:
1 ч.ч. мас
1 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. брашно
аромат по желание
Омесва се твърдо тесто, отделя се 1/3 и се оцветява с какао. От светлото тесто се оформя правоъгълник, отгоре се разстила кафяв пласт, навива се руло и се режат кръгчета, дебели около 1/2 см. Пекат се в силна загрята фурна до розово.

Ето и любимите ми мамини Снежни топки с локум
25г. мая +1 ч.л. сол+1 с.л. захар+1 ч.ч.мляко (може и вода)
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилии
3 с.л. с връх мас
брашно около 1 кг
Меси се меко тесто (да се отлепва от ръцете). Втасва. Правят се топчета, като в средата им се слага четвъртинка локум и орехче. Пекат се и още топли се овалват в пудра захар+ванилия.
Не ги яжте топли, че локума страшно пари  Laughing
Имаше и едни винени пурички, но нещо не намирам рецептата, иначе са много вкусни и лесни. То май по-простичките рецепти се оказват най-любими  Wink
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Абе момичета, с какъв пълнеж правите сладки кифлички? На мен все ми потича  Embarassed
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Цитат на: anomalia
Абе момичета, с какъв пълнеж правите сладки кифлички? На мен все ми потича  Embarassed

Аз си правя само сладкото за кифлички, купеното протича, щото го сгъстяват с пектин. Тази година съм си направила от боровинки, къпини, сини сливи и круши. Най вече за кифличките използвам сладкото от къпини и круши, от боровинките за чейзкейк, а това от сините сливи за руло и слепване на сладки, най-вече меденки.
Сладкото от круши го смесвам със смлени орехи и канела за кифличките.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Цитат на: Di5
Цитат на: anomalia
Абе момичета, с какъв пълнеж правите сладки кифлички? На мен все ми потича  Embarassed

Аз си правя само сладкото за кифлички, купеното протича, щото го сгъстяват с пектин. Тази година съм си направила от боровинки, къпини, сини сливи и круши. Най вече за кифличките използвам сладкото от къпини и круши, от боровинките за чейзкейк, а това от сините сливи за руло и слепване на сладки, най-вече меденки.
Сладкото от круши го смесвам със смлени орехи и канела за кифличките.

Това ли било  Idea А на мен все не ми остава плод за такива неща - всичко омитам в сурово състояние Laughing То тая година и нямаше много де,а аз съм си ламя на плодове Laughing и сладки Embarassed
Цитирай

Monaco di Baviera

Мнения: 545
Любимите ми сладки Laughing  Laughing  Laughing  - безименни Embarassed

    2 пакетчета крема сирене
    1 пакетче масло (меко)
    брашно колкото поеме до не много твърдо тесто
    захар

    От крема сиренето, брашното и маслото се омесва тестото.
    Върху масата се поръсва захар и върху нея се разточва тестото, с около 0, 5 мм дебелина. С чаша се изрязват кръгчета, които се сгъват на 4.(на полукръг и после още на две, "Изреските" ги разточвам най-накрая или ги оформям на топчета). Нареждат се в тава, предварително намазана с малко мазнина или върху хартия за печене. Пекат се на умерена фурна докато станат златисто-кафяви.
    [/list:u]
Цитирай
Ето ги и моите любими сладки!

1 кофичка кисело мляко
1 кофичка олио
брашно колкото поеме

Омесва се тестото средно. Правят се кифлички със сладко от сини сливи или счукани орехи + захар + канела. Печат се до порозовяване. Като изтинат се пускат във вряща вода за около 5 минути. Като се извадят от водата веднага се овалват в захар на кристали.

PS: Стават страхотни!
 liplick
Цитирай


Мнения: 373
Цитат на: anomalia
Ето масленките на свекърва ми - много са лесни и вкусни:
1 ч.ч. мас
1 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. брашно
аромат по желание
Омесва се твърдо тесто, отделя се 1/3 и се оцветява с какао. От светлото тесто се оформя правоъгълник, отгоре се разстила кафяв пласт, навива се руло и се режат кръгчета, дебели около 1/2 см. Пекат се в силна загрята фурна до розово.

Ето и любимите ми мамини Снежни топки с локум
25г. мая +1 ч.л. сол+1 с.л. захар+1 ч.ч.мляко (може и вода)
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилии
3 с.л. с връх мас
брашно около 1 кг
Меси се меко тесто (да се отлепва от ръцете). Втасва. Правят се топчета, като в средата им се слага четвъртинка локум и орехче. Пекат се и още топли се овалват в пудра захар+ванилия.
Не ги яжте топли, че локума страшно пари  Laughing
Имаше и едни винени пурички, но нещо не намирам рецептата, иначе са много вкусни и лесни. То май по-простичките рецепти се оказват най-любими  Wink
Лелеееее, чудни изглеждат масленките и локумките, макар че ми изглеждат малко трудни...Особено като са на мами и свеки...те са ги правили-правили...лесно им е  Wink  А много ми се иска да ги спретна за именния ден. Не знам дали ще се справя.  Rolling Eyes
Според теб могат ли да се направят от по-рано няколко дни и да ги сложа в метални кутии, съхраняват ли се? Има и едни масленки ("гръцки") май, ама мога да им намеря рецептата.

Мерси за рецептите!
Цитирай

Varna

Мнения: 304
Цитат на: Bobbylein
Любимите ми сладки Laughing  Laughing  Laughing  - безименни Embarassed

    2 пакетчета крема сирене
    1 пакетче масло (меко)
    брашно колкото поеме до не много твърдо тесто
    захар

    От крема сиренето, брашното и маслото се омесва тестото.
    Върху масата се поръсва захар и върху нея се разточва тестото, с около 0, 5 мм дебелина. С чаша се изрязват кръгчета, които се сгъват на 4.(на полукръг и после още на две, "Изреските" ги разточвам най-накрая или ги оформям на топчета). Нареждат се в тава, предварително намазана с малко мазнина или върху хартия за печене. Пекат се на умерена фурна докато станат златисто-кафяви.
    [/list:u]


Звучи вкусно, ама зашо се сгъват  така като няма пълнеж вътре и при печенето не се ги разгъват обратно (sorry за тъпия въпрос) Embarassed . И още нещо нашето крема сирене дали ще стане Rolling Eyes
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора