Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 3 369
Днес сутринта си откраднах малко време от Гогата (докато спеше  Smile ) и се зачетох в някои материали, които съм свалила от форума и в разни книжки и други такива относно захранването. Та ми изкочиха няколковъпроса, за които не се бях замисляла досега:

1. Какви прибори/приспособления ще са ми необходими за захранването и най-вече след него де? И бихте ли ми препоръчали конкретно продукти (например стобче за храна, лъжичка, чашка, чинийка и други такива ан да речем Чико, Safety 1st, Bebe Confort и др.)
2. Какви правила трябва да следвам относно хигиената ако приготвям сама пюретата? (четох в книгата на Трифонова едни много строги изисквания, едва ли не да стерилизирам всичко, но аз шишето дето яде с него и бибата и помпата вече ги изварявам само веднъж седмично  Embarassed )
3. В какви съдове затопляте, варите, притопляте и т.н. храната?  В какви формички я замразявате (например да е пластмасова, специална, чисто нова и т.н.), накрая - в какви пликове слагате замразените кубчета (да купувам ли специални или...)? После като извадите кубчетата как ги притопляте и в какво?
4. В какви съдове пасирате храната? Как я отипвате? (бях чела някъде, че като яде бебчо от съдчето с пюрето каквото не изяде се хвърля, какво да правя, ако бръкна да опитам храната му с друга лъжичка или с неговата, ей такива работи)
5. Накрая - смятате ли, че е удачен вариант всеки ден да предлагам на Гогата да опитва нова ххрана, вместо да давам от една и съща в продължение на няколко дни, за да гоня количества? Четох го като препоръка от една английска авторка...

Извинявам се, ако въпросите ми ви звучат елементарни, ама ми предстои захранването и ми се иска да съм подготвена.

Ами сигурно ще питам и още неща, но засега толкова (не че е малко  Wink ).
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Старая се да не се вманиачавам по отношение на каквото и да било. В случая със захранването също.
Та директно на въпросите:
Прибори-най-обикновена кафяна лъжичка от комплекта за хранене. Метална. Нямах никакъв проблем. Не съм я стерилизирала. Не съм купувала и специални купички, чашки и прочие-ползвах кфяни/чаени чашки и купички. Столче за храна-не му знам марката, дървено, немско, удобно, става в последствие на отделна масичка+столче.
Приготвяне на пюретата-в нормална малка тенджерка (не съм я стерилизирала, все пак в нея врат разните му там зеленчуци).
Съдове-в обикновени тенджерки. Замразяването-в бурканчета от пюрета или каквито там бурканчета ми се намираха.
Пасиране на храната - често съм я пасирала направо в тенджерата, понякога в различни купичквсеки зеленчук и после ги смесвах. Отсипване-ами с лъжица за хранене, нормална.
Нова храна-не си спомням как точно беше с моята дъщеря. Мисля,че практикувах следното-веднъж захранена, й давах новата храна наведнъж....май така беше...не съм й давала например 20г пюре от моркови и 100 г. картофено пюре...
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
1. Столчето ми е Чиполино Гранд Комфорт и съм много доволна. Има много степени както на облегалката, така и на височина. Таблата е стабилна, мие се лесно, тапицерията се сваля за измиване, ако настане голямо мазало, иначе е гумена и се бърше. На колелца, със стопери. Има много теми за столчета и ще видиш поне 100 мнения различни. На този стол цената му е 110-130 (зависи), според мен си оправдава парите.
Чинийките ми са Safety 1st - има един комплект от 3 чинийки с капачета (в ДаНет също ги има), много ги ползвам и съм доволна. Имам и чинийка с вакуум на Bertoni, за 6,50 лв с виличка-лъжичка, но вакуумът е за по-голямко, към 8 месец, като иска само да бърка да се храни - да не се олива. Имам лъжичка със силиконов връх, термо (мени цвета, ако храната е гореща), на Bertoni или Nubi, не помня, с дълга дръжка, леко извита, супер удобна. Приборите с по-къси дръжки мъчат мамата.
Чашка - ако ползваш неразливащи, има много марки. Нашата е на Авент, но малката хич не я признава, така си ми стои. Има и на Safety 1st такива, аз марката много я харесвам.
2. Правилата - като за "голямата" кухня, само миеш по-старателно (може даже с четка и сапун) и с топла вода. Не си изварявай ръцете  Very Happy , бебето не е толкова малко вече - сигурно пипа и лапа всичко, няма нужда от свръх-стерилна среда, смятам аз. На тази възраст и стерилизацията отпада малко по малко, както пишеш.
Затоплям и готвя в обикновени съдове, нашите. Формичката си я купи нова, за бебето. Не, че има значение, но ако е общата, ще се омазнява и т.н. Една ярка, цветна, да се знае на кого е Smile
Пликовете - обикновени найлонови. Като се извади кубчето, в някаква съдинка в хладилника от предния ден я оставяш, за да се размрази, няма значение каква, може и в бебешката купичка, ако имаш повече от една.
4. Пасирам в дълбокия съд на пасатора - първо го ползвах само за беба, но вече не. Не мисля, че ако се мие добре, има такова значение. Единствено до годинката миех бебешките неща с отделна гъба и със сапун, защото се изплаква по-добре. Опитвах с друга лъжичка, метална. Сега вече не внимавам чак толкова поради горните съображения. Храня я с нейна лъжичка, но ако се случи да я близна, не е проблем, не скачам да я мия. Пюре не хвърлям, ако знам, че няма да го изяде наведнъж (примерно плодово пюре), отсипвам в купичката й, и ако трябва, досипвам. Ако сме навън и нямам такава възможност, давам направо от бурканчето и пак го прибирам, чак пък толкоз.
5. След първоначалния период на захранване, когато готвех малки количества, си реших проблема с готвене на по няколко манджи в по-големи количества (поне по 6 детски бурканчета всяка), и ги замразявах. После редувах - зеленчуково, друго зеленчуково, супа, месно (като порастна) и така хем давах различни неща, хем не готвех веки ден.

Това е от мен, брей че дълго стана. Smile
Цитирай

София

Мнения: 3 369
Мерси за бързите отговори.

Воо, а какво мислиш за даването всеки ден на нова (различна) храна? Или смяташ, че е по-добре да се следва схемата с повторението (свикване) с една храна и после въвеждане на друга?
Цитирай

София

Мнения: 2 180
    1.   Столчето ни за храна е на Бреви. Не е нещо особено, но още ни върши работа. За Чиполино Гранд Комфорт съм чела, че е наистина много добро. Лъжички ползвах 1 на Avent и 2 рекламни на Нестле, но съм ползвала и метална малка. Не мисля, че вида има голямо значение, може евентуално при металните на бебето да не му хареса „студенината”. Купички- 1 на Нестле с капаче, което е удобно за съхранение на храна и още една с основа, която не се плъзга по плота. В интерес на истината, ако ти държиш купичката, може да ползваш всякаква, и порцеланова и стъклена. Имаме 2 детски чаши с капаче и тежко дъно и една неразливаща се на Аvent, но Ради се научи без проблем да пие от обикновена и мисля, че дори я предпочиташе.

    2.   Измиване на ръцете със сапун;). Дядото педиатър вкъщи твърди, че изваряването в градски условия, при положение, че се спазва елементарна хигиена, не е нужно дори от първия ден на бебето, само измиване със сапун.

    3.   Не съм готвила в отделни съдове за бебето. Веднъж след като съм сготвила, за детето не претоплям на котлон. Слагам гореща вода в по-голям съд и в него купичката (чашката) с яденето му да го докарам до телесна температура. Замразявам в пластмасова формичка, но също вече при по-голямо дете, като готвя за нас някакаво ядене, му насипвам количеството за едно хранене в стъклено бурканче, като гледам само да не е пълно до горе, че да не се спука. Така, като готвя различни неща и винаги замразявам по малко, после винаги имам голям асортимент за детето. Размразявам на кубчетата като понякога ги извадя от предната вечер в хладилника и те са се размразили до другия ден и само малко ги стоплям на водна баня или, ако съм забравила от вечерта, на другия ден – на стайна температура, а ако и за това няма време – в микровълновата фурна.

    4.   Пасирам в съда от пасатора или в самата тенджерка. В началото, това, което оставаше неизядено, го хвърлях, защото мисля, че заради слюнката беше, се създава добра среда за развитие на бактерии. Сега вече не изххвърлям. Принципно не е хубаво да опитваш с неговата лъжичка, заради разни бактерии, вкл и стомашни (хеликобактер пилори напр.)

    5.   Не, недей да предлагаш всеки ден нова храна. Така, ако не дай Боже, възникне реакция, ще бъде трудно, да установиш източника.

    [/list:u]
    Голяма веселба е това захранване;)
Цитирай

София

Мнения: 9 136
Ами аз леко встрани от темата, ама какво е това замразяване във формички или в бурканчета?Пюренце във формичка???На нас ни е още много рано за захранване, но ми стана любопитно.А, и още нещо - ако съм приготвила пюренцето със замразена кърма/понеже имам страшно много във фризера/, после нали е вредно пак да замразявам?
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
За замразените пюрета виж темата в началото на форума - Рецепти за домашни...
Веднъж размразена кърма не се замразява повторно. Ако пюрето е приготвено с кърма, и остане - хвърляш, не може да замразяваш пак.
Цитирай

София

Мнения: 3 369
Цитат на: Marta
Като мьр3елив човек, 3а да си спестя миенето на формичката 3а лед, сварявам на пара, пасирам направо в тенджерката и 3амрь3явам в торбички _ формички 3а лед. Не са скьпи.Мисля, Че са 20 около 1,50 лв. После вадя необходимия брой кубчета и го ра3мрь3явам на водна баня.


Много добра идея, мерси!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.