Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 март 2006, 17:53 ч.

Когато бебето хапе

 • 16 476
 • 24
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Когато бебето хапе

Автор Kelly Bonyata, BS, IBCLC  

    * Трябва ли да отбия бебето, когато започнат да му растат зъби?
    * Как да ПРЕДОТВРАТИМ хапането?
    * Какво трябва да правя, ако бебето ме хапе?
    * Какво ви съветват другите майки
    * Не е истинско хапане, но е дъвчене или захапване
    * Ако бебето ви хапе и причинява поражения на зърната
    * Още информация

Трябва ли да отбия бебето, когато започнат да му растат зъби?

Много хора мислят, че когато започнат да растат зъби на бебето и то има възможността да хапе, то тогава кърменето трябва да спре и е време за отбиване на кърмачето. Това не е вярно! Ако бебето суче правилно, тогава вие не би трябвало да усещате зъбите му, даже и ако на бебето са му израснали всичките зъби. Имайте предвид, че е невъзможно бебето да суче и да хапе едновременно, защото езикът му покрива долните зъби/долния венец, когато то суче.

Някои бебета никога не хапят, но хапането е поведение, което повечето бебета опитват, обикновено когато им растат зъби. Можете да бъдете сигурни, че хапането може да бъде спряно с малко постоянство от страна на майката. Хапането е, за по-голяма част от майките, временен проблем продължаващ от няколко дни до две седмици.

Всички бебета са различни, така че може да ви наложи да опитате различни похвати, докато разберете кой е подходящият за вас. Всичко зависи от възрастта на бебето, неговия темперамент и характер.

Много майки са минали през този етап и продължават да дават на бебетата си прекрасните ползи от кърменето за седмици, месеци и дори години след това.

Как да ПРЕДОТВРАТИМ хапането?
  1. Хапане в края на кърменето. Хапането обикновено започва в края на кърменето, когато бебето се е отегчило и вече не е гладно. Ако проблемът в хапането е започнал, наблюдавайте за сигнали за скука и отегчение и махнете бебето от гърдата, когато то започва да хапе. Също така, наблюдавайте за напрежение в челюстта на бебето преди то да започне да хапе. Бебето може да издърпа езика си назад от нормалната му позиция над долния венец/долните зъби.


  2. Когато на бебето му растат зъби. Хапането също така може да е предизвикано от растежа на зъби. Ако на бебето изглежда му растат зъби вместо да иска да бъде кърмено, то тогава му предложете играчка за дъвчене или нещо студено за хапане (вместо да му предлагате себе си). Дайте на бебето играчка за дъвкане след захапване или когато е било на косъм. Когато правите това, кажете му: “Това е за дъвчене. Бъди така мило, да не правиш така, когато те кърмя.” Погрижете се за тази облекчаващи растежа на зъби мерки.

Когато на най-голямото ми дете му растяха зъби можех да кажа дали му се яде или му се хапе като му предлагах пръста си (бъдете внимателни!!!) или играчка преди кърменето – то или започваше да смуче или започваше да хапе.

   3. Хапане в началото на кърменето. Ако бебето започва да хапе в началото на кърменето, уверете се, че бебето си отворя широко устата, когато започне да суче. Ако бебето започва да хапе в началото на кърменето, опитайте се да му дадете играчка за зъбите или нещо студено за дъвчене преди да започнете да кърмите. Поощрявайте бебето, когато то суче правилно без да хапе.

   4. Разсеяно бебе. Когато бебето е разсеяно, не го карайте насила на суче. Ако то се бори, върти се, или ви се гърчи с рамената си, може то да не е гладно или да не го интересува кърмата. Опитайте се да го успокоите в тиха стая, разхождайки се или да го подрусвате. Вижте също и съветите за кърмене на разсеяни бебета.

   5. Хапане за внимание. Фокусирайте си вниманието върху бебето, докато го кърмите, ако имате проблем с хапането. Някои по-големи бебета ще хапят, за да получат внимание. Обръщането на внимание ще ви помогне да разберете, кога бебето възнамерява да започне да хапе.

Използвайте хитринки и поощрения за добро сучене и отваряне на устата. Даже и най-малките бебета могат да се научат да сучат правилно, когато мама ги поощрява мило.

Какво трябва да правя, ако бебето ме хапе?
Ако бебето ви хапе, може да бъде от полза внимателно да го отстраните от гърдата си и да не казвате нищо (или може да направите спокоен коментар от сорта “О? Точно сега май не искаш да ядеш?”), и тогава прекъснете кърменето за малко.

Спирането на кърмене е по принцип най-ефективния начин да научите бебето си, че кърменето и хапането не трябва да се съвместяват. Когато бебето пусне гърдата, махнете го от гърдата си за малко – може да са няколко секунди или няколко минути (това е нещо, което вие трябва да прецените според реакцията на бебето ви). Ако на бебето ви му растат зъби (което е честа причина за хапането), това е моментът да му дадете нещо студено за дъвчене или играчка за зъби. Може да кажете на бебето си нещо във връзка с това “ако искаш да хапеш, няма да продължаваме да се храним”. Ако бебето наистина иска да суче, ще се разстрои, че му спира храненето. И вие в този момент ще изчакате известно време и ще дадете на бебето отново да суче. Ако бебето не е заинтересувано от кърменето, може да се разсърди за няколко секунди и тогава да започне да се занимава с друго.

Ако бебето ви хапе, не е добра идея да викате или пищите нарочно, като метод да го накарате да спре да хапе – има по-добри начини да научите бебето да не хапе. Понякога, разбира се, е невъзможно да не се изпищи от болка, ако бебето ви е изненадало и/или захапало силно. Понякога викането не спира бебето от ново захапване, въпреки това, някои бебета си мислят, че това е нещо толкова забавно, че продължават да хапят, за да получат тази реакция, а други бебета се уплашват и започват да стачкуват. Шансът този метод да спре бебетата от хапането не си заслужава пораженията, които може да нанесе.

Ако бебето ви захапе и не ви пуска (повечето бебета пускат захапката веднага, без майката да прави нищо), има няколко неща, които бихте могли да направите. Първо, бързо поставете пръста си между венците на бебето, така че да отпусне захапката без (повече) поражения. Ако това не стане, тогава приближете бебето си КЪМ себе си, близко до гърдата си. Това малко ще затрудни дишането му, така че бебето автоматично ще отвори устата си, за да си поеме въздух и да освободи носа си за дишане. Като вариант на това, някои майки стискат внимателно нослето на бебето си за секунда, така че то да отвори устата си и да освободи зърното.

Предложения от други майки
"Бебето не може да суче мляко и да хапе едновременно. Когато започнах да кърмя сина си, аз го наблюдавам какво възнамерява да прави. В момента, в който спре да суче, го махам от гърдата си и му говоря мило за около минута преди да му дам да продължи да суче”

"Моето бебе ме хапе, поради две причини. Или не беше гладно или не беше заинтересувано от сученето – той се разстройваше или му беше скучно. Аз сменях страните докато кърмех или се местех в друг стол или променях позата."

"Най-добрият начин за мен се оказа бдителността по време на кърменето – вече не четях списания и не гледах телевизия. Наблюдавайки бебето си внимателно, можех да кажа кога то започва да губи интерес и го махах от гърдата си.”

"Бебето ми започна да ме хапе, когато забременях с второто си дете (даже и преди да разбера, че съм бременна). Не съм сигурна защо е така – може млякото ми да е намаляло в следствие на бременността.”

"В момента, в който извиквах от болка, дъщеря ми се уплашваше много (въпреки че не започна да стачкува). След известно време ме захапваше отново, но аз вече стисках зъби и спокойно казвах “не хапи – мама я боли!” Когато синът ми се опита да ме захапе, открих че е най-добре да не кажеш нищо (или може би да направиш спокоен коментар “О? Май не искаш да ядеш точно сега?”), тогава спокойно го свалях от гърдата си за малко.

"Не използвайте никакъв гел за венци или лосиони точно преди кърменето, тъй като това сковава езичето на бебето и даже вашето зърно и ареолата, и това затруднява храненето на бебето. "

"Ако мислите, че бебето го боли от растежа на зъби, попитайте доктора си за използване на някакво облекчаващо средство (като Tylenol) 1/2 час преди кърмене."


Не е истинско хапане, но стърже зъбите или вдлъбва
Скърцане на зъбите, неудобно сучене, или вдлъбване на кожата на зърното от зъби не е толкова рядко срещано. Изглежда доста неприятно за повечето майки, особено когато зъбчето пробива за първи път и преди да е имало възможност да се позатъпи и да не е толкова остро. Бебетата могат да променят своя начин на сукане, когато имат вече зъби и кърменето може да е различно за тях с новите зъби. С времето бебетата ще се научат да сучат по-добре със зъбите си и вие няма да ги усещате толкова много. По-долу има няколко предложения, които са били от полза за другите майки.

    * С едно по-голямо бебе, тежината на бебето може да причини “издърпване или провлачване” на кожата на зърното. Вижте дали можете да позиционирате бебето така, че теглото му да е разпределено добре. Използвайте възглавници или стол с облегалки за ръцете, така че да подпрете бебето си колко е възможно по-добре. Когато бебето се храни от лявата страна, издърпвайте дупето му по-наблизо и обратно. Не позволявайте да суче в поза, в която би могло да се увисне на тежестта си и гравитацията, защото по този начин с устата си ще дърпа гърдата ви и зърното. Опитвайте се да премествате тялото на бебето внимателно по различни начини (по-високо, по-ниско, от едната или другата страна и т.н.), докато намалите натиска върху гърдата си.

    * Кърмете бебето, така че главата му да е по-наклонена назад и да премахнете натиска на предните зъби от гърдата ви. Например, ако бебето се храни в поза люлка и ви е обърнато от лявата страна, го обърнете лекичко надясно. Това ще повдигне брадичката на бебето, и главата ще се наклони малко назад и ще премахне натиска на предните зъби от върха на зърното. Не позволявайте брадата на бебето да се подпира на гърдите му.

    * Друг начин да накарате бебето да си наклони главата назад повече, е да го накарате да ви гледа, докато го кърмите или да държите книга на височина и да му четете, така че детето да може да гледа в книгата.

    * Когато поддържате гърдата си с 2-4 пръста отдолу и палеца ви отгоре, натиснете срещу ребрата си с показалец, точно преди да предложите гърдата си на бебето. Това ще накара зърното и аурата да сочат надолу, така че да не се търкат в горните зъби на бебето. Тази техника е предлагана често от майките, чиито зърна лесно се разраняват от горната част на устата на бебето.

    * Помолете бебето си да отвори широко уста и му покажете как да го направи. Кажете му колко я боли мама и го помолете да опита пак да суче, докато стане по-добре.

    * Обилно намазване с ланолин преди и след кърмене може да помогне, както и изплакване на зърната със студена вода след кърменията. Когато на бебетата им растат зъби, те произвеждат повече слюнка, която може да раздразни кожата на зърното. Ако бебето яде твърди храни, понякога парченца от храната остават в устата и също могат да раздразнят кожата на зърното, така че може да бъде от ползва първо да изплакнете устата на бебето с глътка вода преди кърменето.

    * Когато изпитвате болка, се върнете към основните правила за поставяне на гърдата, точно както в началото.

    * Също така е възможно да бъде по-болезнено като резултат от овулация или предстояща менструация. Много от майките на по-големи бебета имат по-големи безпокойства със сученето и растежа на зъби по време на тези периоди.

Виж също така и следните статии

    * Toddler's teeth rub nipple, Q&A by Debbie Donovan, IBCLC
    * Toddler Tips: Uncomfortable Latch from the LLLI website

Ако бебето ви хапе и причинява поражения на зърната...

Никога не се е случвало на повечето майки, но може да бъдете зле ухапана от бебето си. Ако поставите лед веднага на раненото място и между храненията, това би ви помогнало. Ibuprofen (Advil, Motrin) или acetaminophen (Tylenol) са съвместими с кърменето и могат да бъдат използвани при необходимост. Вижте също така лечение на наранена кожа в областта на зърното за допълнителна информация за лечение.


Преведоха Миленка и Бу от www.kellymom.com

# 1
 • Мнения: 929
Николоще няма зъбки но винаги съм се питала како ще стане като излязат- така че благодаря за инфото

# 2
 • София-там нейде в западната част
 • Мнения: 2 048
интересно и полезно за предстоящето ни зъбоникнене  Sunglasses
благодаря

# 3
 • София
 • Мнения: 18 066
Пюре от сливи му е майката Joy

# 4
 • Мнения: 250
А моят бебо ме хапе, когато суче вечер като заспива.Когато започне да се унася и усеща че ще изпусне гърдата и стиска здраво със зъбите /има 10/. Не ме питайте какво изживявам, дори понякога съм се извиквала от болка, но той спинка и изобщо не реагира.

# 5
 • Haskovo
 • Мнения: 150
И ние имахме такъв проблем ,но  беше  съвсем  кратък,няколко опита само  с лека усмивка  ,някъде около излизането на първите зъби-7-10м.Обяснявахме се съвсем сериозно че така не може и мама я боли,и слава богу нещата приключиха бързо без много поражения за мен  Wink    иначе статйката е много хубава ,дано  помогне на повече майки   newsm10

# 6
 • Мнения: 23 839
мдам, определено имах нужда от тази статия

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
мдам, определено имах нужда от тази статия
Малей,вие още ли се хапете Shocked
Малко офф темата, но понеже наскоро четох нещо, което адресира един от често срещаните коментари:
Цитат
Много хора мислят, че когато започнат да растат зъби на бебето и то има възможността да хапе, то тогава кърменето трябва да спре и е време за отбиване на кърмачето.

На практика - при сравненията с другите бозайници - кърменето приключва, когато се появят първите постоянни зъби Wink Т.е. - около 6-годишна възраст, ако ще го съотнасяме към човека Peace Та в тази светлина названието млечни зъбки сдобива и още едно измерение Joy
Благодаря и аз за статията Hug

Последна редакция: чт, 02 мар 2006, 08:58 от hedra

# 8
 • Мнения: 23 839
Малей,вие още ли се хапете Shocked

има цели дни, в които не хапе и дори забравям, докато не клъцне пак  Mr. Green
наистина са някакви периоди, но до сега не успях да хвана зависимост Thinking

# 9
 • Мнения: 171
Ние още нямаме зъбки, но живо се интересувам какво ще стане като почнат да никнат  Grinning
Моя позната спря да кърми именно, защото бебето започна да хапе.

Много благодаря за статията   bouquet

# 10
 • Мнения: 1 353
Добавените връзки са на английски Sad Cry
Къде мога да прочета нещата на български

# 11
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
Ние имаме само два долни зъба и забелязах, че успешно ги покрива с езичето, докато суче. И все пак се питам - ами като поникнат и горните?

# 12
 • Мнения: 250
ами да ви каже мен ме хапеше , то беше по-скоро стискане с венците докато пробият зъбките и после имаше един период, в който захапваше и то доста сериозно, когато се отпусне да заспива. Мисля, че го правеше в момент, който усещаше, че ще изпусне гърдата. Слава богу бързо отмина и този период

# 13
 • Мнения: 393
Благодаря за статията-ще ми е полезна да си я препрочитам Wink
За сега уж се научихме да не хапем, ама не знам като поникнат  горните зъбки дали няма да имаме нужда от ново обучение Mr. Green

# 14
 • Мнения: 2 381
От около седмица Паолина ме хапе(заради предстоящото й зъбоникнене).
Даже мислех да пускам тема, че е болезненичко.
Бу, много ти благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт