Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-5 от 5 отговора
Ехооо...

Здравейте кулинарки  Love днес купихме повечко скумрия и мъжОто реши да осоли малко, но не намерихме подходяща рецепта.
Ще ви бъда много благодарна да ми помогнете да я осолим заедно Wink

Благодаря Ви Hug bouquet
Цитирай


Дидка, тези две рецепти съм ги вадила тук от форума, но за съжаление не съм си записала чии са. Копвам ти ги, така както аз съм си ги запаметила в моята кулинарна книга, но са изпробвани и са страхотни, втората съм я правила само веднъж, но първата...  Благодаря на техните автори ! bouquet 
Дано да съм ти била от полза! 

Маринована скумрия

Продулкти:
4 филета (филетата от две големи риби)
3-4 с.л. захар
2-3 с.л. сол
1 ч.л. смлян черен пипер
голяма връзка копър
евт. 3-4 счукани зърна хвойна

Начин на приготовление:
Смеси солта, захарта и пипера.
Филетата са с кожата, тя не се отстранява.
Откъм страната на месото втриваш част от сместа сол-захар-пипер.
Поставяш двете филета в подходящ съд с кожата надолу.
Поръсваш обилно с нарязан копър, смляната хвойна
Другите две филета обработваш по същия начин и ги полагаш върху първите, тях- с кожата нагоре.
Изсипваш отгоре малката част , която е останала от солената смес и оставяш в хладилника за 2-3 дни, под лек натиск.
Филетата трябва да се обръщат 2 пъти дневно, всички заедно, така че горните и долните да си сменят местата.
Много е удобно вместо директно в съд, да поставиш рибата първо в подxодяща найлонова торбичка : така се улеснява обръщането.
След като рибата е готова, може да отстраниш стария копър и да наръсиш с нов.

По принцип рецептата е за  приготвяне на сьомга и пъстърва, но и скумрията става чудесна

Рибата се реже на тънки резенчета, като ножът се държи в остър ъгъл спрямо дъската за рязане.


Лакерда "Ади"

Няколко скумрии - сурови( предварително почистени от вътрешностите и перките), се нарязват на кръгчета. В  една тавичка се слага  морска сол колкото да покрие дъното, нарежда се рибата отгоре (с месото към солта) и отново се покрива с морска сол (съвет: слагай морска сол само върху рибата не навсякаде) след което тавичката се прибира в хладилника или на хладно, като се оставя под лек наклон, за да може кръвта от рибата да се събере в долния й край.  Така рибата престоява около 12 часа, аз я правя вечерта и на сутринта я обработвам.
След като е престояла рибата в солта, се почиства и леко се измива, за да се отстрани хубаво солта както и се почиства от костите и кожата. Получават се малки късчета риба, която много прилича на пушена. Месото се слага в един буркан или друг подходящ съд и се залива с зехтин или олио (количеството е сравнително малко) Така може да седи в хладилника като колкото по-дълго седи по-вкусна става. До тук с оригиналната рецепта  ......понеже рибата е много вкусна в къщи не се задържа повече от два дни, но след като е престояла в олиото около 12 часа аз я вадя, отцеждам мазнината и допълнително прибавям : пресен лук, лимонов сов, чер.пипер и много копър....става да си оближеш пръстите
Цитирай


За да не се повтарям ето ти още една рецепта за маринована скумрия която аз правя Hug


Маринована скумрия ...


mishel благодаря за рецептата bouquet
И да попитам накрая отстраняваш ли кожата или си остава  с нея?
Цитирай


Остава си с нея, кожата всеки си я маха при ядене, ако така му харесва. Много ми е трудоемко това с беленето на кожата, за да я пазиш и да не се разпадне, защото става доста крехкичка, а кото са по големи парченцата е по-естетично.
Цитирай


Didka,

откъде купихте скумрията ?  Досега само замразена съм виждала  Rolling Eyes
Цитирай


Благодаря ви Мишелка и Аним Hug bouquet
Didka,
откъде купихте скумрията ?  Досега само замразена съм виждала  Rolling Eyes

От китайския магазин, който е срещу плацата Код де Неж Wink
Цитирай


1-5 от 5 отговора