Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
мили мами,
какво ще сложите на трапезата на сирни заговезни? ако имате някой по-интересна и автентична българска рецепта, моля напишете я!
Цитирай


Мнения: 8 586
Знам, че трапезата е обредна и на нея трябва да има:  баница, пита, риба, яйца, млин със сирене,  бяла халва.

Ето една рецепта на млин, който майка ми е правила, но тя за разлика от мен, умее да точи кори:

Млин „Средногорие" | Закуски
Диана Славова|2004-03-15

Продукти: за тестото — 500 г брашно, 250 мл хладка вода, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица оцет; 250 г масло
за плънката — 200 г сирене, 1 чаена чаша кисело мляко, 2 яйца
Приготовление: От брашното, солта, оцета и водата се омесва банично тесто, разделя се на 10 топчета и се оставя 15 - 20 минути, след което се разточва на тънки кори. Запичат се на печката, нареждат се в намазана с масло тава, като помежду им се поставя плънката от натрошеното сирене, яйцата и киселото мляко. Млинът се полива с разтопеното масло, нарязва се на ромбоидни парчета и се пече. След изваждането му от фурната се напръсква с малко студена вода и се покрива с кърпа, за да омекне. Поднася се топъл.
 
Аз го правя само, че с готови кори и с по-малко масло. Не е като с точените кори / яла съм  такъв/, но също е вкусно. Very Happy

Продават се едни по-дебели кори за баница в кутии, може би с тях ще стане по-близо до оригинала, но нещо не ги намирам по магазините. Embarassed


Цитирай

Balchik

Мнения: 1 732
Ние ще си приготвим баница,агнешко с ориз,пита и салата някаква ще измисля ,може яйчен пастет. newsm78
Цитирай

Лондон

Мнения: 933
аз хич не съм наясно с традициите.Но този млин звучи добре и ще взема да опитам.
Цитирай

София

Мнения: 880
Ние правим баници - със сирене и с праз, варени яйца и халва.
Ето и малко от сп. Маргарита:
"На Сирни заговезни се палят огньове и за драве се прескачат; после около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади
  За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки. На трапезата се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето (халвата) с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
   На Сирни заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и навсякъде по-младите искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: “Прощавай, мале, тате...”. “Просто да ти е, Господ да прощава” е задължителният отговор.. Затова празникът се нарича още и Прошка."
Цитирай

Варна

Мнения: 6 761
Утре е Масленица за руснаците.

Правят се "блины" - палачинки.

Смятам да спретна утре.
Цитирай


Мнения: 8 586
Блините не са съвсем като нашите палачинки. Ето една рецепта, въпреки, че руснаците имат доста разновидности на блините.

Продукти:
400 гр. брашно
2-3 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
2 суп.л. краве масло
20 гр. мая
1 ч.л. захар
щипка сол

Начин на приготвяне:
В малко количество мляко, затоплено до 30 град., се размива маята, добавят се захарта, солта, яйцата, маслото и хубаво се разбъркват. Добавя се брашното, разбърква се хубаво и се оставя да втаса. След това се долива останалото мляко, загрято до 40 град. и след 1-1 1/2 часа могат да се пържат блините. Това вече е както при нашите палачинки.

Самата Масленица трае една седмица - до прошката,т.е. нашите Сирни заговезни. Това е изпращане на зимата, веселие и посрещане на пролетта. Блините са символ на слънцето.

Ако се справяте с руския, може да погледнете тук:
http://www.maslenitsa.com/russian/

http://www.maslenitsa.com/russian/recipes.html

http://www.kulina.ru/masleniza.php

Цитирай

Варна

Мнения: 6 761
Е, не ми се занимава сега с мая....  Tired

Аз за палачинките взех рецепта от един руски форум:

500 гр. мляко
250 гр. брашно
3 яйца
1 с.л. захар
щипка сол

В момента ги довършвам.
Цитирай

Лондон

Мнения: 933
Бисе,това беше много подробно и полезно описание за незнаещите като мен.Че нашите кумци ще идват и ми се щеше да направя нещо.Огън няма как да прескачаме,ама поне една свещ можем да запалим.БлАГОДАРЯ
Цитирай

sofia

Мнения: 5 140
Е, не ми се занимава сега с мая....  Tired

Аз за палачинките взех рецепта от един руски форум:

500 гр. мляко
250 гр. брашно
3 яйца
1 с.л. захар
щипка сол

В момента ги довършвам.

Аз точно така ги правя. Стават супер.
Цитирай


Мнения: 5 125
Ние правим различни баници - със сирене, с тиква, със спанак. Освен баниците ядем и яйца и халва. Не бях чувала, че трябва да има риба и т.н. Вероятно както повечето обичаи, и този е различен за различните крайща на България.
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 068
Ето това ще имаме довечера на масата:
http://www.goblenite.com/phpBB/viewtopic.php?p=19083#19083
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.