Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 1 238
Да ви попитам че, много се отчаях......

Значи всичко е добре до момента за саламурата. Правя я от 150 грама сол и един литър вода. Завира, охлаждам и после потапям сиренето. Така. Като минат около 3 седмици опитвам и какво установявам- толкова е солено, че просто е невъзможно да се яде!  Sick Sick Sick Sick
Вадя го и го слагам в обикновенна вода. Още на другия ден става супер лигаво и сополиво и ужасно меко и се разпада като го дигнеш. А преди това беше твърдо като камък.
Защо се получава така?
Вие как правите саламурата?
Ще съм много благодарна на всички отговори.
Поздрави.
Цитирай

Варна

Мнения: 6 761
За пръв път чувам от саламурата сиренето да става много солено....  Thinking
Цитирай


Мнения: 1 360
Торни, а сиренето готово ли го купуваш, или си го правиш сама? Как става?
Иначе аз готовото го слагам във вода с малко сол, никога не я меря, та както се получи. Ако установя, че се е обезсолило, добавям сол, ако е много солено - разреждам водата. Не съм чувала саламура да се вари?!?
Цитирай


Мнения: 1 238
Торни, а сиренето готово ли го купуваш, или си го правиш сама? Как става?
Иначе аз готовото го слагам във вода с малко сол, никога не я меря, та както се получи. Ако установя, че се е обезсолило, добавям сол, ако е много солено - разреждам водата. Не съм чувала саламура да се вари?!?
Да, сама си го правя- от до!
Аз си купих разните му принадлежности и книжка за това как се прави и го правя точно така както е описано. Ще ти обясня на кратко.
Млякото се затопля до телестна температура. После се добавя съвсем мъничко един вид кисело мляко, за да може млякото да узрее. След това маята за сирене и един специален ензим, който се употребява само при производство на сирене. После млякото става ка кисело мляко. Разрязва се на малки кубчета, суровадката се прецежда и сместта се слага в специални форми заз сирене, които са направени така, че останалата суровадка да изтича в едно пластмасово плаке. И така на другият ден сирене то е готово- формата и консистенцията му са перфектни, трябва само да узрее. В книгата пише, че се прави саламура като се варят 150 едра сол в един литър вода. Охлажда се и сиренето се слага вътре. И така, след известно време узрява. Ноооооооо, тук е и моя проблем- става ужасно ужасно солено. Просто не се яде. А се чудя дали ще успее да узрее ако сложа по малко сол? Дали пък няма да се развали?
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Еми другия път сложи по-малко сол,примерно не повече от 100 гр на литър.
Аз си купувам сирене от магазина,но винаги му слагам вода  и сол малко на око,не повече от 1 ч.л.сол,защото обичаме по безсолно да го ядем.
Цитирай

плевен

Мнения: 1 382
Дядо ми прави сирене,незнам за солта,но си спомням че добавяше и калций  Smile
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Родителите ми и те правят сирене и от тях знам, че ако е много солено, не е нужно да го държиш 12 часа във вода . 2-3 часа преди консумация го сложи в айрян или в кисело мляко - изпробвала съм го. А действително, всичко се прави така, както си го описала - с преварката на саламурата. По - добре е да е по-солена саламурата за да не могат да се развиват нежеланите бактерии във въздушните мехурчета в сиренето /тогава ще се получи неприятен дъх и ще стане лепкаво и меко/.
Цитирай


Мнения: 1 238
Родителите ми и те правят сирене и от тях знам, че ако е много солено, не е нужно да го държиш 12 часа във вода . 2-3 часа преди консумация го сложи в айрян или в кисело мляко - изпробвала съм го. А действително, всичко се прави така, както си го описала - с преварката на саламурата. По - добре е да е по-солена саламурата за да не могат да се развиват нежеланите бактерии във въздушните мехурчета в сиренето /тогава ще се получи неприятен дъх и ще стане лепкаво и меко/.
Аха. Интересен съвет. Ще го изпробвам на всяка цена. А можеш ли да попиташ родитрелите ти за съотношението на вода и сол за саламурата?

Поздрави.
Цитирай


Мнения: 1 360
Торни, а сиренето готово ли го купуваш, или си го правиш сама? Как става?
Иначе аз готовото го слагам във вода с малко сол, никога не я меря, та както се получи. Ако установя, че се е обезсолило, добавям сол, ако е много солено - разреждам водата. Не съм чувала саламура да се вари?!?
Да, сама си го правя- от до!
Аз си купих разните му принадлежности и книжка за това как се прави и го правя точно така както е описано. Ще ти обясня на кратко.
Млякото се затопля до телестна температура. После се добавя съвсем мъничко един вид кисело мляко, за да може млякото да узрее. След това маята за сирене и един специален ензим, който се употребява само при производство на сирене. После млякото става ка кисело мляко. Разрязва се на малки кубчета, суровадката се прецежда и сместта се слага в специални форми заз сирене, които са направени така, че останалата суровадка да изтича в едно пластмасово плаке. И така на другият ден сирене то е готово- формата и консистенцията му са перфектни, трябва само да узрее. В книгата пише, че се прави саламура като се варят 150 едра сол в един литър вода. Охлажда се и сиренето се слага вътре. И така, след известно време узрява. Ноооооооо, тук е и моя проблем- става ужасно ужасно солено. Просто не се яде. А се чудя дали ще успее да узрее ако сложа по малко сол? Дали пък няма да се развали?
А от къде се купуват всички нужни неща? Кажи моля те, че ми стана интересно, и аз бих си направила.
Цитирай


Мнения: 1 238
Торни, а сиренето готово ли го купуваш, или си го правиш сама? Как става?
Иначе аз готовото го слагам във вода с малко сол, никога не я меря, та както се получи. Ако установя, че се е обезсолило, добавям сол, ако е много солено - разреждам водата. Не съм чувала саламура да се вари?!?
Да, сама си го правя- от до!
Аз си купих разните му принадлежности и книжка за това как се прави и го правя точно така както е описано. Ще ти обясня на кратко.
Млякото се затопля до телестна температура. После се добавя съвсем мъничко един вид кисело мляко, за да може млякото да узрее. След това маята за сирене и един специален ензим, който се употребява само при производство на сирене. После млякото става ка кисело мляко. Разрязва се на малки кубчета, суровадката се прецежда и сместта се слага в специални форми заз сирене, които са направени така, че останалата суровадка да изтича в едно пластмасово плаке. И така на другият ден сирене то е готово- формата и консистенцията му са перфектни, трябва само да узрее. В книгата пише, че се прави саламура като се варят 150 едра сол в един литър вода. Охлажда се и сиренето се слага вътре. И така, след известно време узрява. Ноооооооо, тук е и моя проблем- става ужасно ужасно солено. Просто не се яде. А се чудя дали ще успее да узрее ако сложа по малко сол? Дали пък няма да се развали?
А от къде се купуват всички нужни неща? Кажи моля те, че ми стана интересно, и аз бих си направила.
Аз си ги купих от Интернет- от един датски сайт за домашно производство. Имат наи различни джунджуриики- от там си купих и машината за кисело мляко както и българската бактерия! Пусни търсачка в гугъла, може и в Италия да има нещо подобно.
А иначе си е на далавера- от литър мляко излиза около половин кило сиренце!
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Аха. Интересен съвет. Ще го изпробвам на всяка цена. А можеш ли да попиташ родитрелите ти за съотношението на вода и сол за саламурата?
Сега говорих с майка ми по телефона, каза ми, че най-хубавата саламура става, като се превари  суроватката при изцеждането /и добави пак сол - мярката с яйцето - да се вижда, колкото 5 ст./.
Цитирай


Мнения: 1 238
Аха. Интересен съвет. Ще го изпробвам на всяка цена. А можеш ли да попиташ родитрелите ти за съотношението на вода и сол за саламурата?
Сега говорих с майка ми по телефона, каза ми, че най-хубавата саламура става, като се превари  суроватката при изцеждането /и добави пак сол - мярката с яйцето - да се вижда, колкото 5 ст./.

Аха. Интересен съвет. Ще го изпробвам на всяка цена. А можеш ли да попиташ родитрелите ти за съотношението на вода и сол за саламурата?
Сега говорих с майка ми по телефона, каза ми, че най-хубавата саламура става, като се превари  суроватката при изцеждането /и добави пак сол - мярката с яйцето - да се вижда, колкото 5 ст./.

Ninka благодаря ти много!
А тоя метод с яйцето??? Нещо немога да зацепя...
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
tornerosse , слагаш си едрата морска сол в суроватката , разбъркваш докато се постопи солта и пускаш вътре едно измито сурово яйце с черупката, като се покаже върха му с големината на 5 стотинкова монета, количеството сол е достаъчна. После завираш суроватката ,охлаждаш, прецеждаш и си я ползваш за саламура на сиренето .
Цитирай


Мнения: 1 238
tornerosse , слагаш си едрата морска сол в суроватката , разбъркваш докато се постопи солта и пускаш вътре едно измито сурово яйце с черупката, като се покаже върха му с големината на 5 стотинкова монета, количеството сол е достаъчна. После завираш суроватката ,охлаждаш, прецеждаш и си я ползваш за саламура на сиренето .
Уф , нещо ме е страх с тия яйца. Нали черупката съдържа салмонела. Тук навсякъде казват че само при допир с яйце трябва моментално да си мием ръцете и тн. Мене много ме е страх от яйцата  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 Дали няма да стане без яйце?
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Може естествено и без яйце, щом имаш притеснения. Направи си същата пропорция суроватка:сол, както си я приготвяш с преварената вода.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.