Вероятно и при вас, както у мен, споменаването на "чугунена тенджера" буди асоциация с вкусните бабини манждички. Защото готвенето в чугун не е нещо ново, но е достатъчно добре забравено и поизместено от съвременните мултикукъри и всякакви специални уреди за бързо приготвена храна. По една или друга причина, чугунените съдове, които се намират на пазара у нас са изключително скъпи, а и рядко се намират истински чугунени тенджери и тигани. Извинявам се, ако звучи като реклама, но има толкова малко информация за чугунените съдове и храната, приготвяна в тях. Още по- малко пък за местата където може да се купят. А да се готви в чугунена тенджера е повече от удоволствие. Единствените, които могат да се намерят на прилична цена в България са LAVA. Идеята ми е в тази тема, да споделяме своите лични впечатления и въпроси, свързани с употребата на чугунени съдове - тенджери, грил тигани, обикновени тигани. Надявам се да се получи добра дискусия.
Аз ползвам такава тенджера от почти година. Всичко, приготвено в нея е уникално вкусно, освен това и здравословно, защото тежкия капак не позволява да се губят витамини и минерали с парата. Всичко, което се изпарява, кондензира по капака и се връща в ястието. Никакво кипене.
Вие ползвали ли сте чугунени съдове?