Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора


Мнения: 3 452
Преди дни спретнах малка тортичка като генерална репетиция за рождения ден на малката по рецепта за шахматна торта. Повече няма да правя никакви пандишпанови блатове....не са толкова хубави Mr. Green

Но, въпросът ми е за следният крем:

Бял крем:
1/2 л прасно мляко, 3 л брашно, 3 л захар, 250 гр масло, 1.2 ч пудра захар.

Приготвяне на белия крем:
Млякото и захарта се възваряват и към тях се прибавят при енергично бъркане размитото в малко студено мляко брашно. Когато кремът се сгъсти се отстранява от огъня и се охлажда. Към него се прибавят разбитите на пухкав крем масло и пудра захар. Сместта се разбърква добре. С част от нея се намазва едната половина на тортата. Отгоре се похлупва другата половина и се намазва цялата с останалия крем.


Така приготвен кремът се сгъсти доста добре, но едва след като намазах и охладих цялата торта. Иначе по време на намазването се стичаше по малко по краищата.
Ако някой е правил подобен крем искам да питам: как мога да сгъстя крема още? С още масло дали ще се получи? Искам от същият крем да шрицовам украса отгоре.

На пробната торта
(ето я тук: http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632772343377031250.jpg)

шприцовах успешно с малко от крема, в който разтворих желатин. Оставих крема да се сгъсти, после пълних шприца и украсих - за моя изненада се получи много лесно Smile, защото въпреки че след желирането в крема се образуваха парцалчета, от шприца той излизаше абсолютно гладък! Smile

И значи, моля, опитните сладкарки да ме посъветват Praynig Hug Smile
« Последна редакция: пт, 10 мар 2006, 22:43 от Taneto »
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Тане, ти си си отговорила сама много добре - или трябва да прибавиш още масло, или желатин!

Аз правя подобен крем за торта, но вместо правен крем, сварявам пудинг на Др.Йоткер и прибавям него към  маслото, за украса обаче използвам маслен крем, за да няма фалове!

Тортичката е много сладка!   bouquet
« Последна редакция: пн, 06 мар 2006, 10:04 от natalyna »
Цитирай


Мнения: 5 767
Не съм опитна кулинарка, но мога да те посъветвам да сложиш още малко брашно.
Тортата е много сладка.
Цитирай


Мнения: 3 452
natalyna,
може ли да те помоля да ми посочиш къде си постнала твоя маслен крем за украса. Идеята ти за крем Др. Йоткер + масло съм я срещала вече и я знам Smile
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 058
И аз правя като natalyna. Между блатовете е подобре да е потечен крема, за да попият и поомектан, да не са сухи. А за отгоре  маслен крем,копйто е идеален за украса. LaughingА иначе добави още масло Но обратно към маслото прибавяй крема, ане както си писала маслото към крема.Така можеш да следиш гъстотата и ако ти се види добре, може да не слагаш всичкия млечен крем.
А маслен аз правя като разбивам маслото до побеляване и на тънка струйка прибавям гъст студен захарен сироп докато стане пухкав крем.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Ей тук съм пуснала рецептата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=80031.new;topicseen#new но аз ползвам само масло, без маргарин!
Цитирай


Мнения: 3 452
Но обратно към маслото прибавяй крема, ане както си писала маслото към крема.Така можеш да следиш гъстотата и ако ти се види добре, може да не слагаш всичкия млечен крем.

Така направих. И аз усетих, че описанието е обратно Wink
Биех с миксера маслото+пудрата захар  и малко по малко сипвах крем. Брей, ставам за сладкарка Wink


natalyna, мерси Hug
Цитирай
triabva da uvelichish brashnoto

na 1l brashno s eslagat 8 supeni l. nisheste/brashno/
sledovatelno na 1/2 l - 4 s.l.
tozi tip krem stava mnogo vkusen

sgastil ti se e sled kato si go namazala zashtoto e popil v blata.
Цитирай


Мнения: 386
Аз правя един крем:
2 яйца
8 с.л.захар
6 с.л. брашно
2 ванилий
1 л. прясно мляко
1/2 пак.краве масло
Първо се разбиват яйцата с захарта,след това се прибавя брашното/пресято/,млякото и ванилийтелРазбива се всичко с миксера/да не останат топчета от брашното/и се слага на котлона,при непрекъснато разбъркване,докато започне да излизат мехурчета.Маха се от котлона и се прибавя маслото.

Страхотен крем е .Аз лично го ползвам и за пълнене на фунийки,еклери и т.н.
Става даже да се сервира във чаши за сладолед или купички,като една част от него се оцвети с какао.
Пробвайте го ще останете доволни newsm10
Цитирай


Мнения: 3 452
natalyna,

Зщо масленият крем ми счупи шприца Crying or Very sad Crying or Very sad. Получи се доста гъст, почти като пластелин и на мен ми мина лошата мисъл, че нещо няма да се получи както трябва и ето.....буталото на шприца не издържа.....

Не е голяма беда, тъкмо най-после ще инвестирам в шприца на Тъпъруеър, защото ме чакат още много рожденденски торти, но днес не знам как да спася положението?! Мисля да направя млечно-маслен крем и да го добавя към масления и да получа нещо средно като консистенция, с шприца да закърпя колкото за сега....... Какво ще кажеш за това?

Ти  с пош ли шприцоваш?
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Тането, този крем наистинa става доста гъст, защото се използва предимно за намазване на тортите отгоре и отстрани. Верно е, че съм го ползвала и за бордюри, но тъй като аз използвам само пош или фунийка за надписи, до сега съм нямала проблем! Трябвало е, да сложиш по-малко захар, като си видяла, че става много гъсто, ама моя е грешката, трябваше да го напиша!  SadСъжалявам!  Embarassed Много жалко за шприца, но аз те съветвам да не даваш пари за шприцове - аз имам 2 и ги ползвам само за пълнене на понички и еклери - за друго не стават. Поша е много по удобен за украси!

Сега, за да спасиш положението, наистина е добре да сложиш, но само няколко лъжици млечен крем, за да не стане пак течен! Дано този път се получи!  Love Пиши какво е станало!  Praynig   bouquet
Цитирай


Мнения: 3 452
Не, не, спокойно, не си виновна. Smile
Грешката е в мен. Не съм разбрала основното предназначение на крема, защото аз исках крем, който да става за шприцоване.
Ползвах твоята рецепта, защото беше с точни пропорции. Разбих 1 част - 125 гр масло с 4 части пудра захар - т.е. спазих съотношението, което си дала. Всъщност опитах да го рaзредя с още 1-2 чл.л. мляко, но пак беше твърд.
Имам време да утре, ще експериментирам. И ще докладвам.
Благодаря за съвета Smile Hug

А шприца на Tupperware си заслужава, той не е като другите. Не мога да го открия на сайта им да ти покажа, но по-късно ще го снимам от каталога и ще пусна линк.
Цитирай


Мнения: 3 452
Здравей!

Ето какво сътворих днес. За кръглата тортичка за колегите на мъжа ми разбих набързо една сметана и направих малко розички отгоре. И без това за тази торта важен беше вкусът, а не толкова фасона Wink

НО за рожденденската торта сътворих следното: към твоя маслен крем добавих около 3-4 с.л. млечен крем и около 2-3 с.л. с връх от сметаната, разбита на студено с прясно мляко, от тази на Др. Йоткер. Сетих се да сложа от нея, защото тя сигурно има сгъстител вътре, а в Б-я за съжаление такова чудо не съм виждала да се продава отделно. Кремът стана трепач и при това можеше да се яде Wink
От него вече оцветих известни количества и направих това:

http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632776266786406250.jpg

Кройката е от някакъв сайт, украсата е авторска Mr. Green. Тортата е силно тематична, защото малката е луднала по филмчето "Търсенето на Немо" и всичко що е риба я вълнува много.
Да видим дали ще се зарадва утре на рибата-торта?!

А ето какво представлява шприца на Tupperware, не е като стандартните:

http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632776266573437500.jpg

Единственият кофти резултат от цялата операция по украсяването е, че ми остана половината маслен крем и сега се чудя какво да го правя Thinking, а забърках само половината от дозата по твоята рецепта......
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Taneto, много сладка е станала тортата! И открих в нея Немо  Mr. Green
Радвам се, че е станала толкова хубава, а и изглежда много апетитно! Дано госпожицата да е доволна! Можеш да я пуснеш в темата за тортите!  Love Hug

За шприца - много странна форма - аз лично не бих могла да работя с подобно нещо, но ти след като си свикнала със шприцове, може би няма да имаш проблем!  Rolling Eyes

За крема - можеш да купиш бишкоти и да ги залепиш с крема или ако в скоро време ще правиш пак торта, да го използваш(мисля, че около 2-3 седмици в хладилника би трябвало да издържи)!

Между впрочем, забравих да ти честитя рожденничка!

 Да ви е жива и здрава и много да ви радва! Да расте послушно момиче и да помага много на мама! И дано се изпълнят всичките и желания:
« Последна редакция: пт, 10 мар 2006, 23:27 от natalyna »
Цитирай

раковски

Мнения: 694
Чеустита ти рожденничка.!!!
Тортата е върха!!!
А Тането-този шприц съм го виждала при Иван Звездев-я кажи колко струва???
А Натилина-сори за тъпия въпрос,ама какво преставлява поша?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 25 отговора