Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 март 2006, 13:00 ч.

Нахалството на училищните зъболекари

 • 935
 • 17
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 345
Здравейте.Искам да споделя.Още в началото на учебната година на първата родителска среща ни беше съобщено ,че училището вече има стоматолог и децата могат да се възползват-естествето с/у здравна книжка. Учителките решили/без да питат родителите/ и масово юрнали децата под строй да ходят на профилактични прегледи.Ние тогава отсъствахме и моята дъщеря не беше ходила, но днес се върна на у-ще и учителката я накарала да отиде на преглед.Детето отишло, извадили му 1 зъбче и ми носи бланка за избор на личен лекар, талон за вадене на зъб и бележка ,че трябва да платя 1.80лв, да носи здравна книжка и да подпиша един празен амбулаторен лист newsm78 Та питам, кой им дава право на учителите и на стоматолозите да манипулират така децата? #2gunfire Детето си има личен стоматолог ,ходи си редовно на прегледи.Как стоматолозите манипулират децата, за да им станат пациенти #Crazy.Изумена съм .Та споделих.

# 1
Отивай на място,срешни се с въпросния зъболекар и с учителката на детето и им кажи своето мнение по-въпроса.Не си оставяй магарето. Naughty

# 2
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Е, това, че са завели децата е хубаво според мен. Не мисля, че  ги манипулират... никой не може да бъде накаран на сила да избере лекар. НЕ се ядосвай за такива неща Peace

# 3
аз  съм стоматолог и също бях изумена от колежката в училището на дъщеря ми. подходът беше същият, но детето казало, че мама и тати са зъболекари и вече не я е закачала. но другите деца ги извиква по време на часовете и родителите дори се радват. чудя се за почти 6 години реформа тези хора не си ли намериха стоматолог.  и като свърши пакетът от здравната каса какво ще ги правят- ще ги пращат на нас кожодерите да им правим пломби на частно, защото услугите на касата не могат да покрият нуждата от лечение на децата ни. за съжаление статусът на повечето е доста лош.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 2 649
... но другите деца ги извиква по време на часовете и родителите дори се радват. чудя се за почти 6 години реформа тези хора не си ли намериха стоматолог.  и като свърши пакетът от здравната каса какво ще ги правят- ...
deska_73 , моето мнение е, че всеки има право на личен избор. Ако някой не иска детето му да се лекува при училищният стоматолог, ОК, така да бъде. Съгласи се обаче, че има деца, чийто родители не могат да си позволят да лекуват децата си на частно. Пък и както самата ти пишеш, статусът на повечето е доста лош. Е, при тази ситуация, по-добре да ги вика за преглед училищният стоматолог, отколкото да занемарят зъбите си още в най-ранна детска възраст. За мен лично, по-добрият вариант е личният стоматолог, но дали така мислят и другите. Важното е децата да полагат грижи за зъбите си и да ходат редовно на зъболекар, било то личен или училищен.

# 5
аз може би не се изразих достатъчно ясно. аз също имам договор с касата, но  е кофти когато някой насила е накарал детето да си ползва услугите при него , а после то се връща при теб с остаъка от проблемите си. да не говорим и за някои некоректни случаи , при които не са му правили нищо , а книжката е попълнена. не се заяждам . споделям мнение , за да са по- внимателни родителите.

# 6
 • София
 • Мнения: 347
Това, което ме изумява, е ваденето на зъбче без знание на родителите- дано е било млечно! Тяхно право е да потърсят талантлив зъболекар, който иска и може да лекува болните зъбчета... вместо веднага да вади клещите.

Последна редакция: вт, 07 мар 2006, 22:18 от Пух

# 7
 и аз съм на мнение , че е нужно да се иска изрично разрешение от родителите. да не говорим, че без тяхно присъствие не би могло да се извършва каквато и да е манипулация от касата, защото най отдолу на амбулаторния лист се подписва родителя. детето няма право , а и на 7-10 години няма и подпис.

# 8
 • София
 • Мнения: 345
Aз затова и споделих.Според мен не може без мое съгласие да ми пращат детето на зъболекар Shocked, който аз не одобрявам или незнам нищо за него .Ми представете си Thinking ,че детето има алергии или други проблеми.Как така учителите и стоматолога/коЙто дори не познава детето ми/ ще си позволи манипулация без да ме уведоми.Разбирам да е било нещо спешно, да ,ама не е било.Егати своеволието. Аз щях да се разбера #Cussing outсъс стоматоложката и учителката, ама си бяха вече тръгнали ,затово споделих тук.

# 9
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
случайно попаднах тук и мога да споделя следното: в първи клас когато Беше синът ми се втурнаха лекари стоматолози за разни прегледи и една майка предложи и ние всичките се приехме - Всяка година за първия учебен ден предаваме преглед /както сме задължени/ от лекар, моментно състояние на зъбите на детето кое млечно кое болно и т н и даваме и декларация че предаваме съответните документи и не желаем никакви манипулазии хапчета ваксини да се извършват в училище и че лекарката или сестрата да се намесва само в спешни случаи животоспасяващи.

# 10
 • Мнения: 4 951
Според мен е редно на първата родителска среща да попитат родителите дали са съгласни децата им да посещават училищния стоматолог.Има родители които ще са съгласни,и това,  че училището го осигурява е чудесно, но има и деца които си имат личен стоматолог като нас,и аз не съм съгласна детето ми да посещава друг стоматоог, камоли без мое знание да и правят нещо.Нашта стоматоложка следи децата ми вече 2г,знае състоянието на зъбките им и какво е правила.С малката ходим на контролен преглед на 3м, така, че аз би говорила с госпожата и със зъболекарката, че нежелая да преглеждат детето ми.

# 11
 • Мнения: 1 980
Детето отишло, извадили му 1 зъбче и ми носи бланка за избор на личен лекар, талон за вадене на зъб и бележка ,че трябва да платя 1.80лв, да носи здравна книжка и да подпиша един празен амбулаторен лист newsm78 Та питам, кой им дава право на учителите и на стоматолозите да манипулират така децата? #2gunfire Детето си има личен стоматолог ,ходи си редовно на прегледи.Как стоматолозите манипулират децата, за да им станат пациенти #Crazy.Изумена съм .Та споделих.

Отдавна няма избор на личен стоматолог. Пък за бланка за вадене на зъб не бях чувала. Най лесно да разберете дали е правилно е да се обърнете към РЗОК.
За съжаление обаче неможе така лесно да се възобнови практиката от предишни години, когато във всяко училище редовно се следеше зъбния статус на учениците. И това е така именно защото какво ще прави този стоматолог когато направи на всички ученици /видно ще са малко, щото нали всяко семейство си има/ полагащото им се по здравна каса....ще почнат да го плюят, че виждаш ли в училище а работи на частно....еми нема държавно и безплатно вече.

# 12
 • Испания
 • Мнения: 1 327
mama_Blue, като няма избор на личен стоматолог как става номера с пакета, който ти поема касата?
аз и когато имах личен стоматолог не ми е пускал нито една безплатна процедура де...


vitca, как така ще вади зъб без разрешение?? какво му е било на зъбчето?

# 13
 • София
 • Мнения: 347
Сигурно има някаква форма на личен стоматолог, защото миналия февруари зъболекарката, при която ходя, ми поиска  здравноосигурителната книжка и си записа данните в нея. След това ми приспадна това, което се полагало по здравна каса от цената на извършената услуга.

# 14
 • София
 • Мнения: 345
зъбчето се клатело и тя решила да го извади Shocked

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт