Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Вече в Ал Айн

Мнения: 535
Ето, че най- после успях да намеря време и да занеса изследванията на лекарката и се оказа, че бебо хич не е добре. Хемоглобинът ни на 6 месеца е 92, хематокрита е 27.8, а еритроцитите ни са 3.94. Успя да ме притесни наистина. Каза, че е с остра анемия, изписа ни ампули витамин Ц два пъти дневно както и едно друго лекарство Ferronat (май е така, не мога да го разчета...), което трябва да му се дава. Каза също, че и трябва да давам по половин жълтък през ден, а и месно пюре всеки ден. Смята, че почти съм спряла да кърмя, защото уж сме захранили в 4ти месец... А аз започнах едва преди около месец, даже и по- малко. Досега давах най- вече каша от елда и просо, а аз ям доста коприва. Чудя се трябва ли наистина да се дават всички тези лекарства? Аз наистина бях с много нисък хемоглобин по време на бременността, а и след като родих бях с хемоглобин 80  #Crazy  Оф, успокойте ме, че не е станало нищо кой знае какво, бебо е много жив и енергичен, постоянно се движи, кърмим се на поискване, два пъти дневно 1 час след хранене му давам по около 40-50 гр каша, повече не може да изяде... Мога ли да му давам варена и пасирана коприва по мъничко в пюренцата? Ако наистина трябва да започна с месото, то с кое да започна? Ще съм ви много благодарна ако ми дадете съвети и идеи!
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
При това положение е абсолютно необходимо да даваш лекарствата.Хубаво е да ви прати и на консултация с хематолог - защо не я попиташ?
Месо на този етап можеш да включиш - заешко и пуешко за начало.
Не е болка за умиране - нали детенце е добре и жизнено. Ще се оправят нещата за няколко месеца и ще забравите тези притеснения Very Happy
Цитирай

Все някъде

Мнения: 599
Според таблиците с референтни стойности за възрастта 2-6 месеца хемоглобинът ви е в норма ( 90-118 ), както и еритроцитите ( 3,1-6,3 ), но хематокритът ви е нисичък  ( реф.ст. 0,39-0,66 ). Това говори, че има железен дефицит и обемът на еритроцитите е по-малък и сатова отношението обем еритроцити/обем кръв е по-ниско. Но е напълно поправимо, коригира се бързо с железни препарати. Хубаво е все пак да си каже мнението детски хематолог, да не раздавам аз така препоръки  Peace Не се тревожи!
Цитирай

София

Мнения: 135
Не мога да помогна с информация, но виждам, че момичетата са го направили вече. Само стискам палци и не се плаши, мила, всичко ще бъде наред.  Praynig Щом детенце е жизнено и енергично явно това състояние е преходно и със захранването, а и лекарствата ще се оправят стойностите за нула време. Пиши как сте! аз също бях с нисък хемоглобин през бременността, и аз лъжа за захранването, какво ли ме чака ... Sad  Вече ми се накараха за наддаване, дано хемоглобина ни е ок, като му дойде времето! Целувки на бебчето!
А, спомних си, че на ферофолгамата, която пиех като бременна пишеше, че няма никакви рискове при бременни и кърмачки, май и при кърмачета. Искам да кажа, че и да се наложи да даваш желязо, едва ли е толкова вредно, но все пак е дпбре първо да говориш с още един специалист. Пусни питане и до неонатолога д-р Йонов, който пише в здравния форум, мисля. Винаги отговаря любезно. Още един път успех и СПОКО!
Цитирай

Варна

Мнения: 191
Непременно се консултирай и с хематолог! Анемията може и да не е желязодефицитна.
Цитирай

Вече в Ал Айн

Мнения: 535
Благодаря ви много! И аз мисля да отидем с беб4о на хематолог, нека и той да каже какво му има и какво може да се дава и тогава ще пристъпя към препаратите. Иначе днес въведох и копривата. След седмица мисля да включа и пуешкото месо. Дано да му се повиши хемоглобина, мисля, че си е доста добре, малко е бледичък бебока, иначе нямам оплаквания Wink Благодаря ви!   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 9 093
Като вече препатила искам да ти кажа непременно да се консултираш с хематолог, защото има анемии, които се повлияват зле от железните препарати.Не знам защо педиатрите си позволяват ей така, без консултация със специалист, да изписват желязо Rolling Eyes
Цитирай

Варна

Мнения: 408
И ние сме ниски показатели като вашите без еритроцитите. На таткото са в същите стойности и може би детето е предразположено. Проследи няма ли някой и от родата с подобни стойности. Изписаха ни малтофер, но още не годавам. Детето е жизнени и с 4ервени бузки. Яде коприва педи / 4астното, според нея няма място за паника хемоглобинът ще се вдигне с храната до годинката / каза 4е мога да давам всеки ден. И 4ервено цвекло давам, но ме е страх всеки ден ина4е много ми се иска да го давам. От утре и жълтък ще дам. Но трябва да мине време а ЖП иска да правим скоро изследвания и не знае 4е не давам малтофера. При нас желязото е на горната граница, но те все една и съща песен знаят.
Късмет и бързо излекуване.
Цитирай

Вече в Ал Айн

Мнения: 535
Благодаря Ви, много за съветите! Мисля тази седмица да отида на хематолог, лошото е, че не знам къде точно да го намеря. Сигурна съм, че има в Разград, но съм в чуденка  newsm78  ще ми кажете ли какъв точно специалист е хематолога за да знам къде да го търся...  Embarassed(без да ми се смеете!). Знам, че изследва кръвта, но не знам с коя част от медицината се свързва хематологията...  Rolling Eyes
Цитирай

Все някъде

Мнения: 599
Хематологът е специалист по кръвта, най-просто казано. Не знам дали в Разград има точно детски хематолог. За начало може да пуснете в лабораторията серумно желязо и ЖСК. И ги дай после на педиатъра. А в кръвната картина със сигурност има и обемите на еритроцитите, може да ги пуснеш тук, ако са ти под ръка - MCV, MCH, MCHC. 
Цитирай

Пловдив

Мнения: 301
Непременно се консултирай и с хематолог! Анемията може и да не е желязодефицитна.
Подкрепям! Мисля че трябва да се изследва серумното желязо,за да се установи дали е желязодефицитна анемията.Ако не е даването на желязо няма да помогне,напротив,ще навреди.
Цитирай

Варна

Мнения: 408
Направих 2 изследвания на детето едното със серумно желязо, защото знаех 4е ЖП ще каже малтофер. Видя желязото и пак това изписа. Питах я нищо ли не зна4и тази стойност на желязото, а тя каза 4е в лабораторията може да са се объркали, защото тромбоцитите бяха много високи / в първото изследване - 210, а във второто - 442 / та и желязото били объркали и аз не давам малтофер, но не съм спокойна, защото не знам на кой да вярвам, а така пла4е като и бу4ат пръс4ето.
Цитирай

Вече в Ал Айн

Мнения: 535
Здравеите, пиша ви стоиностите така както са в изследванията!
Ето ги, ще напиша всичко, което пише!
MCV-5,6 pri granici 4.5-14.0
MCH-3.1 granici- 1.5-7.0
MCNH  - 0.7 granici-  0.1-0.9
RDW-CV-1.8 pri granici 2.0-7.0
RDW-SD- 55,1 % pri granici 20.0- 40.0
PLT- 12.3% granici- 3.0-9.0
MPV- 32.6% granici- 50.0-70.0
HGB 92 g/l granici- 120-140
Май това е всичко, ако има още нещо питайте!
Цитирай

София

Мнения: 269
Показателите не са ви чак толкова лоши - на Теди бяха доста по-ниски (хемаглобин 87, еритроцити 2.8, хематокрит 23) и това на 2 месеца. И аз да ти кажа че е добре да изследвате и желязото. Добре е че вече тези изследвания могат да се правят и като се взема кръв от пръстчето, а не само от вената.
Ние пием Малтофер след шестия месец. Еритроцитие и хематокрита сравнително бързо влязоха в норма. Хемаглобина по-бавно, а желязото съвсем. Последно ни беше 2. Днес правихме поредните изследвания и се надявам да е по-висок.
Ходихме при детски хематолог доцент и той ни каза, че щом детето се развива добре и е жизнено няма от какво да се притесянвам. Така че и аз ти казвам да не се притесняваш. Той ни каза да наблягаме повечко на месото, а не на спанаци. Доколкото знам червените меса са по-богати на желязо. Добре е и да даваш витамин С за да може да се усвоява по-добре желязото.
Успех
Цитирай

Все някъде

Мнения: 599
При това положение, щом MCV, MCH, MCHC са в норма, трябва да се изследват, както бях казала по-горе, серумно желязо, ЖСК, феритин, и да се разбере има ли железен недоимък. Нека после резултатите се интерпретират както трябва. Както всички посъветваха, нека си каже мнението хематолог, да се види и морфологията на еритроцитите. Така от разстояние, освен да насочим и успокоим, друго не можем да направим  Peace  Освен това се гледа и клинина картина - детето как е. Щом е жизнено, не се тревожи. Да не говорим, че според таблиците показателите за 6м са в норма...

тромбоцитите бяха много високи / в първото изследване - 210, а във второто -442 / та и желязото били объркали и аз не давам малтофер
И те са си в норма  newsm78 , до 440 е.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.