Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 997
Здравейте, всички! От някои публикации разбрах, че в много случаи не се прави разлика между годишно изравняване на дължим данък и семейно подоходно облагане - тази грешка се допуска и от някои счетоводители. Не съм експерт, но като редови счетоводител искам да опитам да помогна на майките. Не се отказвайте от тези пари-дори да са малко. Това означава, че правите подарък на държавата. Ако имате въпроси-ще опитам да отговоря. Дано и по опитни от мен колеги се включат.

# 1
 • София
 • Мнения: 3 748
Здравей!
Съпругът ми е държавен служител. Обаче има неплатени здравни вноски. Има ли смисъл да се бори за данъчните облекчения или ще му ги откажат?
Освен това как се определя колко пари би трябвало да му се върнат? /във фишовете от заплатите пише каква сума е удържана за ДОД, но не пише върху каква данъчна ставка./

# 2
 • София
 • Мнения: 997
Първо трябва да провериш колко пари дължи съпруга ти. Това може да стане на страницата на НОИ/noi.bg/.Избираш в ляво здравно осигуряване, после справка за здравно осигуряване. По ЕГН ще излезе размер на задълженията.
Върху дохода му за предходната година минус разните осигуровки, внесени за негова сметка/например вноските за НОИ,пенсия и т,н./ е начислен и удържан данък.Например:
Доход за предходната година, подлежащ на облагане:2000лв.
Удържан данък:44лв
/сметката е груба, не претендирам за абсолютно точно изчисление/
Ако имате едно дете се получава следното:
Доход за предходната година подлежащ на облагане:2000лв.
Облекчение за едно дете:360лв.
Остатък за облагане:2000лв.-360лв=1640лв
дължим данък върху 1640лв=8лв.
Тъй като вече са му удържали 44лв., а е трябвало да внесе само 8лв на него ще му бъдат върнати 36лв.
Ако има задължения към НОИ или данъчните от парите за връщане ще бъде удържана сумата на задълженията.
Мили майки, моля ви не се отказвайте от тази привилегия. Така или иначе тези пари са си ваши.
Ако има проблем с попълването на данъчните декларации-кажете,ще опитам да помогна.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 520
Здравейте ! Бих искала да попитам следното: аз работя на трудов договор, съответно не си подавам аз данъчната декларация, а с това се занимава фирмата и дори всяка година ни връщат и надвнесените данъци и изобщюо с нищо не ни занимават. Та след като изчетох всичко за тези облекчения не можах да разбера трябва ли сега и аз да подавам данъчна декларация заедно с тази за облекченията или те вече като имат информацията от работодателя това не е необходимо? Благодаря предварително!  bouquet

# 4
 • София
 • Мнения: 997
Това са две различни неща. Всеки месец твоя работодател ти удържа данък. В края на годината проверява дали е изчислено правилно и ако не е прави корекции. Фирмата, в която работиш, подава информация към данъчните за размера на дохода и удържания данък. Затова ти не се занимаваш да попълваш данъчни декларации. Това е първи етап.
Втори етап. Ти имаш право да плащаш по-малко данък. Това не се следи от твоята фирма. Затова ти трябва да подадеш данъчна декларация в която дапосочиш колко деца имаш и какъв данък си внесла. Разликата между внесения от твоя работодател данък и този, който трябва да платиш след намаляне на дохода ти със съответната сума/360лв-за едно дете, 780-за две и т,н./ще ти бъде върната от държавата.

Последна редакция: вт, 07 мар 2006, 21:53 от елена акманова

# 5
 • София
 • Мнения: 997
Дадоха ми идея да обясня накратко какво представлява прословутото "Семейно подоходно облагане".
От тази година за отглеждане на дете се полага отстъпка в дължимия данък. Тази "отстъпка" по същество е различна от годишните изравнения правени от вашия работодател.
1. Данъчно облекчение се ползва за деца под 18г. Имат право всички родители, независимо дали са семейство, разведени, самотни родители или осиновители.
2. Данъчното облекчение/ДО/ се ползва от единия родител-желателно този, който има по-висок доход или този на когото са присъдени родителски права.
3.Размера на ДО е:
360лв-за едно дете
780лв-за две деца
1140лв.-за три и повече деца
Не се лъжете. Това не е сумата, която държавата ще ви върне, а само база за изчисление на дължимия данък.
4. За да ползвате ДО трябва да подадете данъчна декларация по постоянен адрес./В Агенцията по приходи/
5. НЕОБХОДИМИТЕ ДОКУМЕНТИ са:
-два броя данъчни декларации-попълва се в два екземпляра, един за тях един за вас, но не е задължително
-един брой Декларация за ползване на данъчно облекчение за деца-ако сте семейство,не забравяйте да попълните от задната страна декларация, че другият родител се отказва да ползва ДО
-справка от работодателя за дохода за предходната година, счетоводителя знае какво да пусне
6. Бланки Данъчна декларация и Декларация за ползване на дан. облекчение за дете се взимат от данъчното.
7. Всеки сам попълва своята данъчна декларация. В данъчното връщат ако има грешки. Ако работите само по трудов договор се попълват страници 4 и 5  от данъчната декларация.
8. Срока за подаване е до 15/04/2006г.
9. В 15 дневен срок трябва да излезе решението за възстановяване на данък. Не пропускайте да отидете да си го вземете.
10. Ако лицето подаващо данъчна декларация, има задължения към НОИ или данъчните, тези задължения се приспадат автоматично от изчисления данък и ви се дава разликата.
11. ВАЖНО-ще имате данък за въэстановяване ако не сте под необлагаемия минимум, който е 1560лв за година.
Успех на всички!

Последна редакция: вт, 07 мар 2006, 21:54 от елена акманова

# 6
 • софия
 • Мнения: 7 282
елена, дали ще е удобно да питам нещо на лични?

# 7
 • София
 • Мнения: 997
С удоволствие ще се опитам да помогна, независимо дали в темата, на лични или на мейла ми
akmanova.e@abv.bg

# 8
 • София
 • Мнения: 997
Когато не ви осигуряват на по-ниска заплата от реално получаваната, да си вземете парите от данъци се явява чиста печалба. Защото при този вид трудови отношения внесения уж за ваша сметка данък няма нищо общо с получаваната заплата. Въпросът е да не ви осигуряват на минимална или близка до нея заплата.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 301
Имам следния въпрос: личната ми карта е издадена в София, но в момента живея в Пловдив.Къде трябва да подам декларацията-по местожителство или може и в Пловдив?Мерси предварително!

# 10
Здравей Елена,
моят въпрос е следният. И двамата със съпруга ми работим на държавна работа, но неговият доход е по голям от моят. Разбрах че е по изгодно той да ползва облекченията. Трябва ли и двамата да подаваме декларации или само той. Имаме дъщеря на 3 години и бебе което се роди и миналият месец. За миналата година броим само едното дете, така ли? Благодаря ти много.
 Ужасно мило е че помагаш

Последна редакция: нд, 09 апр 2006, 00:13 от Аурелия

# 11
 • София
 • Мнения: 997
На Бисерина. Данъчната декларация се подава по постоянен адрес. Можеш да я пратиш и по пощата.

На Миленада. Данъчна декларация трябва да подаде само този от родителите, който ще ползва данъчно облекчение. В случая съпруга. Подава се в два екземпляра-единият остава в данъчното, другият при вас.
Към данъчната декларация върви : Декларация за ползване на данъчно облекчение за деца. На обратната страна на тази бланка има декларация, която се попълва от отказалия се родител.
Можеш да ползваш данъчно облекчение само за деца родени до 31,12,2005г. Можете да подадете само за едното дете.
Поздрави! Ели

# 12
Благодари ти Буди жива и здрава

Последна редакция: нд, 09 апр 2006, 00:13 от Аурелия

# 13
 • София-Ливан
 • Мнения: 941
здравейте
това е много полезна информация, ще те попитам нещо на лични

# 14
 • София
 • Мнения: 997
Алексова, имаш лимит на лични съобщения, не мога да ти изпратя отговора. Изчисти я или ми дай и-мейл!
Моля модераторите да ме извинят!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт