Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пловдив

Мнения: 217
Във вторник(Димитров ден) мъж ми има имен ден, тази година реших аз да направя тортата и ще съм ви благодарна ако споделите най-добрите си и изпитани рецепти . Много ми се иска да го изненадам с хубава торта която аз съм направила!Предварително благодаря!
Цитирай
Аз ще ти предложа любимата си торта “Добуш”

За блата:
7 яйца
180 гр. пудра захар
120 гр. брашно

За крема:
3 яйца
160 гр. захар
2 с. л-ци какао
180 гр. масло
1 прах ванилия

Приготвяне на блата:
Седемте жълтъка се бият с пудрата захар до сгъстяване, като предварително от захарта се отделят 2 равни супени лъжици. Белтъците с щипка сол се разбиват на сняг и се прибавят двете лъжици пудра захар, за да не спаднат. Белтъцити се прибавят към жълтъците много леко и внимателно, като се поръсва с предварително пресятото брашно.
Тавата в която ще се пекат блатовете се намазва с разтопено масло и се поръсва с брашно. Отгоре се слага тънък лист хартия, също намазан с масло. Върху него се изсипват 2 пълни лъжици от сместта и се разстелят равномерно върху хартията. Така се изпичат около 8 блата. (Хартията е необходима, за да не залепнат блатовете за дъното, тъй като са тънички и при ваденето може да се разкъсат. Хартията трябва да е без печат върху нея. За всеки блат се използва нова хартия.)

Приготвяне на крема:
Трите цели яйца се бъркат на огъня до сгъстяване. Като се сгъсти се дърпа от огъня и се прибавя какаото, маслото нарязано на парченца и ванилията. Бие се докато стане пухкав крем.

По желание може да се направи и карамел за заливка от 80 гр. захар с 1 чаена лъжичка вода и 1 чаена лъжичка масло докато пожълтее. Щом поизстине се залива тортата.

PS: тортата е доста пипкава за приготвяне, но пък за сметка на това става превъзходна!
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
Тук в този форум съм постнала моята любима торта
http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=2566
Още никой не се  е престрашил да я направи. Пробвай лесна е и става красива и вкусна.
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Ето аз каква мисля да направя. Оня ден я изпробвах, защото не бях я правила преди това и ми хареса.
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. течен мед
1 ч.л. сода бикарбонат

Всичко се разбърква с лъжица в купа и се оставя в хладилника поне за 6 часа. След това се в намаслена тавичка (моята беше 24 см) се изсипва от сместа колкото да покрие дъното и се пече за около 15 мин при 180 градуса. Излязоха ми 3 блата. За крем използвах сметана Hopla - 0.5 л. А после за окраса използвай фантазията си. Ами това е. Довечера мисля да я забъркам и утре да я опека, че тъкмо за вторник да е готова.
Хайде успех в приготвянето и весело изкарване на празника.
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Цитат на: Катя (Сливен)
Ето аз каква мисля да направя. Оня ден я изпробвах, защото не бях я правила преди това и ми хареса.
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. течен мед
1 ч.л. сода бикарбонат

Всичко се разбърква с лъжица в купа и се оставя в хладилника поне за 6 часа. След това се в намаслена тавичка (моята беше 24 см) се изсипва от сместа колкото да покрие дъното и се пече за около 15 мин при 180 градуса. Излязоха ми 3 блата. За крем използвах сметана Hopla - 0.5 л. А после за окраса използвай фантазията си. Ами това е. Довечера мисля да я забъркам и утре да я опека, че тъкмо за вторник да е готова.
Хайде успех в приготвянето и весело изкарване на празника.


Това е любимата ми торта, много е вкусна!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 217
Ей ,много ви благодаря, всички предложения са чудесни , сега остава най-трудното ,да реша кой вариант да направя,а това ще е трудно като се има впедвид , че всички звучат много добре.Много благодаря! Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.