Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора

Враца

Мнения: 4 381
Споделете любимите си рецепти с риба Question
Цитирай


Мнения: 5 125
Ето една универсална рибна рецепта - аз съм я правила с пастърва и със скумрия, и с двете става хубаво:
в намаслена тавичка се слагат рибите, отгоре лук, нарязан на шайби, чесън, моркови на пръчици, настъргани домати, олио и вода до средата на продуктите, подправки - дафинов лист, мащерка, девисил. Пече се до готовност.

Пастърва във фолио:
една пастърва се почиства, вътре в нея се слага джоджен, девисил, лимони на шайби. Фолиото се намазва с олио, пастървата се поставя, слага се парченце масло и се завива добре. Пече се около 25 минути. Така колкото порции искаш да направиш. Интересни разновидност се получават, като върху рибата дсложиш филирани бадеми или пък тиквички и моркови, нарязани на тънки ленти.
Цитирай

София

Мнения: 1 507
Ето моята. Правила съм я със скумрия, но става с всякаква.

Риба марината

Рибата (3/4 кг) се изчиства, посолява, нарязва се на късчета, които се овалват в брашно (или галета) и се пържат до бледорозово. Изваждат се. В останалото олио се слага 1 с.л. брашно, 5-6 скилидки нарязан чесън, 2 с.л. оцет, 1-2 даф. листа, чер пипер, налива се 1 1/2 ч. вода и като заври, рибата се пуска в соса и се дръпва от котлона. Отделно в 2 лъж. олио се пържат до омекване 2 ситно настъргани морковчета с 2 скил. чесън и малко сол. Налива се 1 ч. гореща вода и като поизври и омекнат морковчетата, и този сос се изсипва върху рибата. Поръсва се с магданоз, слага се отново на огъня само да възври и се сваля.
Цитирай


Мнения: 652
Eто и моите:

Вземаш рибно филе - около 500 гр (каквото имаш под ръка, може и замразено), намазваш го с масло и го запичаш за 10тина мин във фурната. Докато фурната работи си приготвяш следната смес:
в една малка кофичка заквасена сметана слагаш 1 чл горчица, нарязани на ситно кисели краставички и объркваш.
Тази смес слагаш върху позапечените филета и обратно във фурната докато се запече.
Рецептата е за 4 души, не "тежи" и е много лесна.

Втората рецепта:
Бяла риба, почистена (колкото броя искаш), намазана със зехтин, чесън и мащерка (ако обичаш). Така обработената риба се полага върху зеленчуци, нарязани на дребно: целина, чушни (червени и зелени), лук, маалко домати и други - ако ти се харесва. Към зеленчуците слагаш и подправки - магданоз, черен пипер ... Преди да напъхаш тавата в печката заливаш с бяло вино и малко зехтин, покриваш с фолио.
Приятен апетит!
Цитирай

Му Кинд Оф Плаце

Мнения: 4 033
Моите са две:
Първата е за   пълнена риба.
Аз готвя малко по вдъхновение и за това може рецептата да звучи малко хаотично.
Взимат се 3 -4 риби(може морска голяма, може сьомга, може пъстърва)
1 връзка зелен лук, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз - ако има друго зелено нещо, и то се слага - нарязват се на ситно и се объркват добре с лимонов сок, черен пипер и сол.
Рибите се намазват отвън и отвътре със сол и се напълват с така приготвената смес. Може да сложите вътре шайба лимон, 2 листа дафинов лист.
Печете в нагрята фурна за около 30 мин и оставяте да постои още около 30 мин, докато сложите масата. Още по - удобно е ако използате торбички за печене, за щото така и миенето става по-малко. Не използвам мазнина.
Втората рецепта е за нещо, което мога да ям постоянно - гамбари за микровълнова - много мързелива рецапта за гости, а има невероятен успех
1 кг гамбари се измиват и се слагат в йенска тенджера с вода да ги покрие. Сипвате повечко сол, за да ги овкусите. Варите в микровълнова за 20 мин на максимална мощност. Изхвърляте водата. Слагате малко масълче отгоре и ги запичате. Яде се на корем - върви с водка ималки препечени филийки с масло - вървеше, когато не бях бременна  Very Happy  Laughing
Цитирай
Цитат на: Ina Sebieff
Моите са две:
Първата е за   пълнена риба.
Аз готвя малко по вдъхновение и за това може рецептата да звучи малко хаотично.
Взимат се 3 -4 риби(може морска голяма, може сьомга, може пъстърва)
1 връзка зелен лук, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз - ако има друго зелено нещо, и то се слага - нарязват се на ситно и се объркват добре с лимонов сок, черен пипер и сол.
Рибите се намазват отвън и отвътре със сол и се напълват с така приготвената смес. Може да сложите вътре шайба лимон, 2 листа дафинов лист.
Печете в нагрята фурна за около 30 мин и оставяте да постои още около 30 мин, докато сложите масата. Още по - удобно е ако използате торбички за печене, за щото така и миенето става по-малко. Не използвам мазнина.
Втората рецепта е за нещо, което мога да ям постоянно - гамбари за микровълнова - много мързелива рецапта за гости, а има невероятен успех
1 кг гамбари се измиват и се слагат в йенска тенджера с вода да ги покрие. Сипвате повечко сол, за да ги овкусите. Варите в микровълнова за 20 мин на максимална мощност. Изхвърляте водата. Слагате малко масълче отгоре и ги запичате. Яде се на корем - върви с водка ималки препечени филийки с масло - вървеше, когато не бях бременна  Very Happy  Laughing


А що е гамбари??? Някакъв морски дар?! Много вкусно звучи!
Цитирай

Му Кинд Оф Плаце

Мнения: 4 033
Гамбарите са големи скариди - имат повече месо от черноморските. Във Варна са най-скъпи от навсякъде, където съм гледала - 10 лв/кг и нагоре до 13 лв/кг. За сравнение в Русе и В. Търново между 6-7 лв/кг.
1 кг е достатъчен за четирима, ако ги захранваш с филийки с масло отстрани.
Цитирай
Цитат на: Ina Sebieff
Гамбарите са големи скариди - имат повече месо от черноморските. Във Варна са най-скъпи от навсякъде, където съм гледала - 10 лв/кг и нагоре до 13 лв/кг. За сравнение в Русе и В. Търново между 6-7 лв/кг.
1 кг е достатъчен за четирима, ако ги захранваш с филийки с масло отстрани.
АААААА, ясно, тук им викат ГАМБАСИ!  Razz Ще пробвам!
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Риба с гъби и вино

1 кг филе от риба(мерлуза, скумрия, лефер и др.)
1 малка глава лук нарязана на ситно
200 г пресни или консервирани гъби
1 ч.ч. сухо бяло вино, няколко филии хляб
1 дафинов лист
1 лимон
10 г оцет
целина, магданоз
сол и черен пипер на вкус

Филето от рибата се нарязва на порции. Лукът и целината се задушават в мазнина след което се заливат с вода, оставя се да поври за 5 мин. С тази смес се заливат подредените в съд парчета риба. Прибавя се сол, черен пипер, дафинов лист, оцет и бяло вино и нарязаните  гъби. Съдът се покрива с фолио, и ястието се задушава на слаба фурна около 40 мин. Филиите хляб се запичат на грил, едната страна се натрива със чесън. Задушените рибни парчета се поставят върху филиите и се заливат със соса. Гарнират се със резени лимон и клончета магданоз
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Нашата любима риба вкъщи е хек. Предпочитаме го паниран, но понякога правя и следната манджичка:
0.500 кг филе от хек
0.500 кг домати
3 суп.л. доматено пюре
5 кисели краставички
0.150 кг моркови
0.150 кг грах
3 суп.л. олио
сол
черен пипер

Доматите се пасират и се разбъркват с доматеното пюре. Рибката се измива, осолява и натрива с черния пипер. Поставя се в йенска тенджера. Върху нея се поставят нарязаните кисели краставички, моркови и грах. Залива се с доматите и олиото.  Тенджерата се захлюпва и се поставя в незагрята фурна. Пече се около 1-1.20 мин при 250 градуса.
Цитирай

София

Мнения: 1 096
Понеже днес съм решила да готвя риба се ратърсих и намерих някои доста интересни рецепти. Ще ги споделя с вас:

1 рецепта
1 бр. (1 кг) риба
7-8 бр. (600 г) кромид лук
1-2 бр. (100 г) моркови
1/2 ч.ч. (100 мл) растителна мазнина
10-12 скилидки чесън
10-12 зърна черен пипер
2-3 бр. дафинов лист
1 ч.л. (10 г) доматено пюре
1 ч.л. (5 г) червен пипер
1 бр. лимон
сол
 В мазнината се задушават до омекване ситно нарязаният лук и морковите, нарязани на колелца, след което към тях се прибавят червеният пипер, размитото в студена вода доматено пюре, чесънът, черният пипер, дафиновият лист и сол на вкус. Рибата се почиства, измива се и се поставя в тава. Върху нея се изсипва задушената смес. Пече се в умерена фурна. Поднася се студена с резенчета от лимона.

2 рецепта
800 г мерлуза, налим, хек, скумрия
или друга риба
1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
25 г чеснов лук
50 г орехови ядки
500 г кисело мляко
1/2 връзка копър
15 г брашно
сол
черен пипер
 Рибата се почиства от кожата и костите, измива се добре, нарязва се на парчета косо на мускулните влакна и всяка порция се начуква леко с дървено чукче или сатър. Посолява се и се прибавя черен пипер. Овалва се в брашно и се изпържва в силно сгорещено растително масло. Чесънът се обелва и се счуква със сол, прибавят се ореховите ядки и заедно с чесъна се чукат до получаване на хомогенна смес. Прибавят се разбърканото кисело мляко и дребно нарязаният копър. Така приготвеният сос се поднася за гарнитура на изпържената риба.

3-тата рецепта е за един малко претенциозен сос за риба
2 ч.ч (400 мл) рибен бульон
от голяма морска риба (мерлуза, лефер)
1/2 ч.ч. (100 мл) прясно мляко
1 с.л. (10 г) растително масло
1 с.л. (10 г) брашно
щипка настъргана кора от лимон
черен пипер
парче от дафинов лист
сол
 Прави се светла запръжка от растителното масло и брашното и се разрежда със студения рибен бульон. Кипва се, като се разбърква и се вари на тих огън 10-15 минути, подправя се с подправките, кипва се, прецежда се и при непрекъснато рабъркване се прибавя млякото. До употребата му се държи във водна баня.

4-та рецепта е за рибена чорба
250 г речна риба
1 с.л. (10 г) брашно
2 бр. (100 г) моркови
1 глава (50 г) целина
1 глава (50 г) лук
5 с.л. (50 мл) растително масло
черен пипер
магданоз
сол
 Морковите, целината и лукът се нарязват на дребно, заливат се с 6-7 ч.ч. студена вода и мазнината и се слагат на огъня да заврят. Прибавят се размитото в студена вода брашно и рибата, нарязана на дребно. Чорбата се посолява и се вари до готовност. Поднася се поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

И още един сос
4 бр. жълтъци
1/2 ч.ч (100 мл) прецеден рибен бульон
1 ч.л. (5 мл) оцет
1 ч.л. (5 мл) лимонов сок
1/2 ч.л. (3 мл) коняк или вино
90 г масло
черен пипер
сол
магданоз
 Всички съставки се смесват и разбиват в съд, поставен във водна баня до сгъстяване. След оттеглянето от огъня се разбиват още 2-3 минути. Готовият сос се наръсва с магданоз и с него се залива варена риба или се поднася в сосиера към риба или рибни крокети. 

п.п. Рецептите не са изпитани от мен, но днес ще приготвя поне едната.

« Последна редакция: вт, 11 окт 2005, 16:27 от hey_ya »
Цитирай

София

Мнения: 1 096
Открих и още нещо интересно и полезно източника е "Риболовния сайт на Крис"

Рибена чорба

Необходими продукти за 6 порции:
По едно две парчета от три вида сладководна риба - общо около 500-700 гр;
Три средно големи моркова;
Три средно големи глави лук;
Три едри картофа;
Една, две чушки;
Два,три корена целина
Дивисил.

Приготовление
Значи като отида на любимия си гьол, мятам дънните за едрата риба и после набързо с телескопа нацъквам червеноперка, костур и каракуда. По две парчета от около една педя са напълно достатъчни за супето. Изчистваме ги с Надето (абе в повечето случаи тя ги чисти), нарязваме ги на парчета и с малко сол ги слагаме да се варят в 2 л. минерална вода (просто там дето ходим обикновено, няма вода, а нещем да слагаме от гьола). После аз започвам да се занимавам с ловене на рибки, жаби и всякакви други гадини ставащи за стръв, а тя се захваща със зеленчуците. Най-важното нещо е различния начин на нарязването им. По един картоф, морков и глава лук се настъргват на ситно с ренде, вторите се нарязват на ситно, а третите на по-едри парчета. Целината я действате по същия начин, но най-големите й парчета трябва да са по-малки от картофените. Това всъщност е най-големия майсторлък при приготвянето на чорбата. Различно нарязания зеленчук попива вкуса от бульона по различен начин и става чорба убиец. Най-накрая се нарязват чушките, въпреки че на мен ми харесва повече без тях. Докато се занимавате с горните свещенодействия, рибата вече е заваряла. Не й трябва много и затова с решетъчна по-голяма лъщица я вадите от бульона. Тургате нарязаните зеленчуци и похлупвате да си врят, изчаквате рибата да поистине и й махате костите. Изчистеното месо връщате в тенджерата, добавяте колкото сол искате и оставяте да ври докато и най-едрите парчета картоф станат готови.
'Ми това е. Сервирате със ситно нарязания дивисил, оцет (или лимонов сок) и черен пипер. Аз лично обичам тая чорба в голяма порцеланова чаша за кафе и си я пия за мезе на ракийката. Ако нямате три вида риба, не се притеснявайте и с един вид става, а ако искате можете да сложите само глави и после да ги изхвърлите. Абе вариации колкото щете, само помнете - зеленчука да е нарязан по три различни начина!

Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Риба на скара, най-добре е скумрия Laughing
Цитирай

София

Мнения: 79
Риба на скара, най-добре е скумрия Laughing

 newsm10

И аз най-обичам рибката на скара. Става и пържена... и печена..., само да не е варена ... Рибените чорби само ги готвя - други ги ядат у дома Very Happy
Последно си правихме паламуд на скара. Филетиран и осолен паламуд си пекнахме на скарата. Отделно направих доматено сосче - в сгорещено олио да покъкрят по-голямо количество настъргани пресни домати, към края прибавям едро нарязан чесън и ситно нарязан  Smile пресен магданоз. При сервирането заливам рибните филета със сосчето. Хич не е връткаво - става бързо, а е и много вкусничко  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 4 812
при нас любимо е филе от хек с лимон и маслини.

дъното на тавата се покрива с лимон, нарязан на кръгчета. отгоре се подреждат филетата - посолени и намазани със зехтин. между филетата се слага произволно количество зелени маслини (без костилки). отгоре пак се нареждат кръгчета лимон и се пече.

понякога при маслините слагам и цели сурови бадеми.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора