Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 март 2006, 12:26 ч.

Разочарована съм от USAID (US помощи за бедните страни)

 • 638
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 208
Исках да споделя с вас, колко съм разо4арована от USAID.  Американците си мислят, 4е са много щедри, но много малка 4аст от тях (обикновено тези които работят за тях) знаят каква е действителността. Ще дам следният пример за да изясня моето разо4арование:

Да кажем, 4е Американците искат и решават да помогнат на България финансово. Решили са, че $2,000,000 са достатъ4ни за тази цел. Но те не дават директно парите на България( можете да се досетите защо) а ги дават под формата на проект-да кажем из4истване на река Марица. Американците наемат за тази цел български и американски консултанти, които имат зна4ителен опит в тази сфера. На българските консултанти се заплаща около $20-50 на ден, докато на американските консултанти плащат $500-1000 на ден понеже се водят Project managers. Храната и хотела на американците също са платени. И на практика излиза, че 90% от финансовите помощи пак си заминават обратно в Америка.  newsm78...И каква е файдата в крайна сметка-река Марица е из4истена.

Този пример не е действителен, но съм 4увала за много подобни в други бедни страни. Какво мислете за тази система?

# 1
 • Мнения: 1 017
Ами нали резултата е налице. Защо да ги дават на българи всичките пари? Аз си мисля, че така парите отиват където трябва, а не в нечии джоб без да е свършена реално работата.
Какво би станало ако се дадат на държавата? Държавата ще обяви конкурс за фирма изпълнител, тази фирма ще е на някой не случаен. Ще има рушвети! После Тази фирма ще свърши работата некачествено с по-малко средства, за да икономиса рушветите, а и повечко печалба да има и така.
Така мисля аз по въпроса.

# 2
 • Мнения: 208
Съгласна съм с теб, 4е парите ще изчезнат в джоба на някое корумпирано лице. Но ако българските консултанти, които работят нон-стоп по проекта и имат същата експертиза, полу4ат същата заплата като американците...тогава парите ще си останат в България. Или по-добрият вариант е да наемат пове4е български специалисти и по-малко американски. Все пак има доста безработни специалисти в България, а и целта на проекта все пак е да се подпомогне държавата финансово. Не мисля, 4е е справедливо парите да отидат в джобовете на богатите американци, а по новините американците да казват колко много са помогноли на бедните държави.....но това е само моето мнение. Peace

# 3
 • Мнения: 208
Забравих да уточня, че не съм против американците, но понякога не ми допада тяхната система и политика.

# 4
 • UK
 • Мнения: 1 303
zez, аз работех в БГ за американска фирма по подобен проект. накратко, работата я вършеха БГ специалистите (най-добрите в тази област). чужденците, първо бяха повечето без необходимата квалификация и второ предимно хора, за които в собствените им страни няма вече работа за тях ( не бяха само американци). техните заплати варираха между 5 и 10 000, на българите 1-2000. всичките им разходи в БГ + самолетни билети се поемаха от отпуснатия заем. според мен, подобни " помощи" са помощ главно за чуждестранните фирми (американски или ЕС) да навлязат на нов пазар и т.н., както и за специалисти от съответните страни, които иначе ще останат без работа.

# 5
 • Мнения: 6 167
Донорите не са тъпаци - искат парите да остават и да се връщат в страната, в която са набрани. Никой няма да изсипе дарените пари на плажа на о-в Пукет,   всичко преминава през програми, в които огромния процент от средствата отиват за управлението и администрирането на самия проект или организацията, агенцията, институцията която го изпълнява ( тя рядко не е американска, ако приемем, че парите са американски). Американците ( напр. Американски червен кръст) са извесни например със своите 'делегаиции' ( нещо, което принципно не е редно на фона на червенокръсткото движение), т.е подизпълнител на програмите им, така, че управлението им и администрирането им да остава в американски ръце. Пращат хора с джипове,  плащат луди пари за заплати, наеми  и какво ли не, списъка е безкраен ( това са пари от дарените, не паднали от небето). В България назначават само техническия екип ( който често е по-квалифициран от управленския). Виждала съм проект на голямо НПО, където заплатата на програмния мениджър е 70% от общия бюджет и тва си е в реда на нещата.
Така е и с европейските фондове.
Номера е, че голяма част от парите ( май над 2/3ти)  се връщат под формата на консултантски, заплати на мениджъри на проекти и тн.  
Редно или не - това е единствения начин някакви пари да отиват все пак до така наречените бенефициенти.
  bouquet

Последна редакция: чт, 09 мар 2006, 15:51 от lenilaf

# 6
 • Мнения: 3 885
Ами нали резултата е налице. Защо да ги дават на българи всичките пари? Аз си мисля, че така парите отиват където трябва, а не в нечии джоб без да е свършена реално работата.
Какво би станало ако се дадат на държавата? Държавата ще обяви конкурс за фирма изпълнител, тази фирма ще е на някой не случаен. Ще има рушвети! После Тази фирма ще свърши работата некачествено с по-малко средства, за да икономиса рушветите, а и повечко печалба да има и така.
Така мисля аз по въпроса.

И аз нещо подобно щях да пиша. Грубо погледнато дали парите ще се върнат в Америка или ще хлътнат в джоба на някой нашенски тарикат все тая. Така поне вероятността да се свърши работата, за която са да дени парите, е по-голяма Wink.
Разбира се, идеалният вариант е да дадат всичките пари на държавата, а тя от своя страна да ги похарчи до стотинка за благото на народа, но това са приказки от 1001 нощ и скоро няма да се случи подобно нещо, така че и нашата политика не е цвете за мирисане. А и тези, които дават парите да не са луди да ги изливат в бездънна дупка. Представи си всичко в малък мащаб и ще видиш, че и те са си прави за тях си Wink. Ако ти искаш да помогнеш с пари на едно семейството, но има вероятност мъжа да ги изпука или проиграе няма ли да препочетеш ти да изпълниш "проекта", за да си сигурна, че помоща ти ще отиде на място.

# 7
 • Мнения: 636
И аз съм на мнение, 4е никой не е длъжен да ни помага. Било Америка, било която и да е друга страна.
За да тръгне да ни "помага" дадена страна или организация, или каквото щете, ще прецени собствената си изгода най-напред. Как ще се изпълни проекта - все тая. Важното е да се изпълни. Нека не бъдем дребнави. Винаги някой ще се огуши от даден проект. Не само в Бг - това е световна практика.

Проблема е там, 4е в Бг не се завършват проектите според предвиденото. Ще ви дам пример: Проект - ремонт на пътя Блград-Дупница. По проекта Бг се задължава да използва италиански машини, валяци (за по-ка4ествено изпълниение на проекта), еди-какви си материали и т.н. Но... конкурса за проекта се "пе4ели" от определено лице с мътна слава. Резултат - пътя хлътна за няколко месеца, тъй като вместо еди-колко си пласта материал, компанията изпълнител драсти4но съкращава пластовете. Италианците ли са виновни?
По-горе 4етох други подобни примери.

# 8
 • Мнения: 6 167
Проблема е там, 4е в Бг не се завършват проектите според предвиденото. ....

Не съм съгласна, донорите, както казах по-горе не пасат трева , отчетите ( поне в областта на хуманитарното подпомагане) са нечовешки , изискванията са огромни.
България вече не е дива индия , а и има международни одитори, обикновено накрая донора иска и одит от международна агенция.  Така че място за тарикатлъци вече почти няма.

преди години може и да е имало проекти, които не са се извършили според предвиденото ( в началото на 90-тте е падало голямо крадене, поради нисък контрол от страна на донорите),  но сега  Naughty,

пътя едва ли е пропаднал, заради машините, ако италианците са давали парите , защо са допуснали определено лице с мътна слава да го спечели???

едва ли има сериозен донор на проект, който да не наблюдава изпълнението му и да  не контролира средствата! Да не би да ги изсипват пред прага на общината парите.

България е пред прага на присъединяване в ЕС и ако не играе честно и по правилата на донора - няма да получи никакви пари.

Не знам дали знаете, но голяма част от европейски предприсъединителни фондове и възможности са пропиляни ( и съответно насочени към други страни-кандидатки), поради простата причина, че държавната администрация няма капацитет да попълни документацията по кандидатстване. Някои мисля, че вече наемат консултантски компании, които да се справят с документацията и изискванията на донорите.

Така, че нека не мислим, че в България е някаква диващина, в която парите идват и биват откраднати. Това са легенди.

  bouquet

# 9
 • Мнения: 7 837
Така, че нека не мислим, че в България е някаква диващина, в която парите идват и биват откраднати. Това са легенди.


Справка - нароените ромски фондацийки, грижещи се за адаптацията и подобряване живота на циганите. Голяма част от парите просто потъват и това става не само чрез фиктивни разходи  Wink Значи в някои случаи номерът все още минава  Confused

# 10
 • Мнения: 636
Цитат на Lenilaf:
пътя едва ли е пропаднал, заради машините, ако италианците са давали парите , защо са допуснали определено лице с мътна слава да го спечели???


Lenilaf, и аз това се 4удя  newsm78 . Ясно е, 4е пътя е пропаднал не заради италианските машини. А кой и защо е допуснал "мътното лице" да осъществява проекта отговаря на тезата:

"в България е някаква диващина, в която парите идват и биват откраднати". Поне практиката показва това.

П.П. Моят пример е от средата на 90те. Сега, както казваш, може да са се оправили нещата  Twisted Evil

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт