Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора
Моля ви, дайте рецепта за пълнени чушки с боб! колкото по-стара и автентична, толкова по-добре!
Цитирай


Ето една северняшка много всусна рецепта!!!
Сваряваш 1/2кг боб само със малко сол, като се свари, но да не е преварен да стане на каша (защото после ще се пече), се изцежда водата. Отделно нарязваш 2-3 глави лук(колкото повече, толкова по-вкусно), задушаваш го с малко мазнина и вода, като омекне лука (да остане почти на мазнина) се слагат 1-2 ч.л. червен попер. Сварения и изцеден боб се смесва с лука и пипера и се прибавя само суха чубрица и мако джоджен (може и без него). Разбърква се добре всичко. Чушките е най-добре да са изсушени, но може и от фризер. На дъното на тава са слада мазнина, подреждат се напълнените чушки и се заливат със зелев сок(ако няма може и вода), горе долу 1/3 от тавичката да е във вода. Поливат се самите чушки с мазнина и се пече това нещо докато остаме на мазнина и изври водата. Гарантирам, че ще впечатлиш с това ядене. Сервира се с нещо кисело, краставици, зеле, туршия!!! Да ти е вкусно!!! bg
Цитирай


1/2 кг зрял фасул се сварява и изцежда. В топлия изцеден боб се слагат предварително нарязани: 2-4 глави кромид лук, 1 стрък праз, 150гр. орехи /счукани/ сух джоджен. НЕ СЕ ЗАПЪРЖВА!!! Разбъркваш, след което се пълнят сушени чушки. Нареждаш в тава, заливаш с малко вода и печеш. Стават много вкусни! Успех!
Цитирай


Тези са като за бъдни вечер:

Чушки, боб, орехи, 2 щ. сминдух, 2 щ. сух копър, 1 гл лук

Фасулът се сварява.
Лукът се нарязва на ситно, орехите - нарязани или смлени, по желание.
Към боба се прибавят сминдуха, копъра, лука, орехите.
Напълват се чушките.
На дъното на тавата се налива мазнина. Без вода.

Пекат се на 200 градуса  за половин час.
Цитирай


Ако чушките са сухи,преди да се напълнят се накисват за малко във вода.Иначе и аз не слагам вода в тавата а само мазнина.
Цитирай


http://www./photos/1033/o632710277745468750.JPG

а рецептата съм я пускала някъде по-назад. Пусни си една Търсачка, че много ме боли глава  ooooh! и не ми се търси...
Цитирай


Уф, абе май има значение и какви точно чушки ще сложиш. Чувала съм, че тия за сушене са по-сладки и със съвсем тънка кожичка...
Абе де да знам. Може и до майстора да е, може и голям глад да ме е гонил тогава, ама така и не мога да докарам чушките с боб дето съквъртирантката ми ги носеше в студентските години. Пък уж по тази, първата рецепта ги правя.
Аз все се оправдавам, че тук в южна България, такива чушки, като в Монтана нямаме.  Wink
Цитирай


Права си, чушките за сушене във Врачанско и Монтанско са съвсем различни от другите. Аз сега живея във Велико Търново и моята майка всяка година ми суши чушки. Тук не стават newsm78!!!!
Цитирай


МОята любима от мама във форума:


ЧУШКИ С БОБ


Необходими продукти:
1.   1 ½ ч.ч. боб;
2.   4-5 глави лук;
3.   1 с. л. брашно;
4.   1 ч. л. червен пипер;
5.   1 с. л. стрит джоджен;
6.   1 с.л. нарязан магданоз;
7.   1 ч. л. чубрица;
8.   1 к. л. млян черен пипер;
      9. сол на вкус.


Начин на приготвяне:

Сварява се една супена купичка боб с много вода и на тих огън и без никакви подправки /обикновено боба го накисвам от предната вечер в студена вода и при варенето на сутринта изхвърлям първата вода като заври. Това е свързано с избягването на "неприятния стомашен дискомфорт", който по принцип причинява боба.
След като се свари се отцежда от водата. 4-5 глави лук /това е поне два пъти повече отколкото за едно обичайно готвене, но мисля че е една от тънкостите на рецептата/. Та тези 4-5 глави лук се нарязват и се пържат в олио. Когато лукът стане златист, се добавя 1 супена лъжица брашно и се пържи също до златисто.Слага се една чаена лъжичка червен пипер, обърква се и се добавя сварения боб. Отстранява се от котлона. Прибавя подправките и сол на вкус.
Сухите чушки предварително са почистени от семето и престояли в хладка вода, за да се отпуснат. Всяка чушка се пълни с бобената смес, но не се препълва. Краищата се превиват навътре и се потапят в брашно. Чушките се подреждат в тава, като краищата леко се задигат нагоре. Заливат се сняколко супени лъжици олио, 1 чаена чаша вода и 1 кафейна лъжичка сол, разтворена във водата. Пекат се в умерена фурна, докато останат на мазнина. Изваждат се от тавата като изстинат.
Аз лично по-често използвам печен пипер, вместо сушен. Според мен стават по-вкусни, само малко по-трудно е пълненето, защото по-лесно се разкъсва. В този случай като ги напълня само леко ги запичам с малко вода


Цитирай


точно щях да попитам дали с печени става newsm78
изобщо продават ли някъде сушени чушки???  Rolling Eyes
ох с тези пости се виждам в чудо какво да готвя ooooh!
извинявам се за отклонението ама....могат ли и с друго да се пълнят-освен с боб и ориз? Praynig
Цитирай


точно щях да попитам дали с печени става newsm78
изобщо продават ли някъде сушени чушки???  Rolling Eyes
ох с тези пости се виждам в чудо какво да готвя ooooh!
извинявам се за отклонението ама....могат ли и с друго да се пълнят-освен с боб и ориз? Praynig
С булгур
Цитирай


Ето моята рецепта. http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=60789.msg1119725#msg1119725
Цитирай



изобщо продават ли някъде сушени чушки???  Rolling Eyes

покрай коледа имаше на женския пазар,продаваха на бройка, но скоро не съм ходила натам.
Цитирай


А като се пълнят червени замразени чушки, трябва ли да се правят нещо предварително - да се размразят, бланшират или нещо друго, или направо както са си замразени да се пълнят?
Цитирай


На Била имаше сушени по Коледа, ама бяха на едни ценииии... Не помня колко, ама бая скъпо ми се видя. Та и аз ги правих с печени от фризера. Нямам място да замразявам изтърбушени, та половината нарязвам, другата половина - пека.
Цитирай


1-14 от 16 отговора