Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

СОФИЯ

Мнения: 109
Момичета спешно търся рецепта за ПАТАТНИК(това е нещо като пита с картофи и т.н)нещо като родопски специалитет.В родопите много го готвят.Моля ако някой има рецепта да пише.С търсачката не намерих нищо. smile3547
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Погледнах в готварската книга на БГ-мамма и ето какво открих там:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=26547.0
Цитирай

СОФИЯ

Мнения: 109
Мерси и аз току що открих същото.Странно,че не ми излезе с търсачкатаnewsm12 мерси все пак
Цитирай

София

Мнения: 375
Пататника е много вкусно нещо. Мойта баба го прави като баница с плънка от картофи, сирине или извара, някое и др. яйце и чубричка.
 А пробвали ли сте баница с ориз?
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Мога да ти дам оригинална рецепта от Смолянско, но баба ми не го прави като баница, а без кори (на мен този вариант повече ми харесва)
Около 1 кг картофи се настъргват на едро, леко се изплакват, за да падне нишестето. Добавят се: 1 яйце, 1 глава настърган лук, натрошено сирене, малко олио, сух джоджен, сол и черен пипер. Обърква се хубаво, изсипва се в тава и се пече до зачервяване. Малко преди да се извади, отгоре се слагат парченца масло, да хване хубава коричка.
Баща ми пък същата смес я пържи в тиган, като я обръща с помощта на голяма чиния. Получава се нещо като дебела палачинка, ммммм  chef Ама това е висш пилотаж, аз не съм го правила.
Надявам се да ти хареса   bouquet
Цитирай

Monaco di Baviera

Мнения: 545
Ето  тук има още идеи  Wink

Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
Мога да ти дам оригинална рецепта от Смолянско, но баба ми не го прави като баница, а без кори (на мен този вариант повече ми харесва)
Около 1 кг картофи се настъргват на едро, леко се изплакват, за да падне нишестето. Добавят се: 1 яйце, 1 глава настърган лук, натрошено сирене, малко олио, сух джоджен, сол и черен пипер. Обърква се хубаво, изсипва се в тава и се пече до зачервяване. Малко преди да се извади, отгоре се слагат парченца масло, да хване хубава коричка.
Баща ми пък същата смес я пържи в тиган, като я обръща с помощта на голяма чиния. Получава се нещо като дебела палачинка, ммммм  chef Ама това е висш пилотаж, аз не съм го правила.
Надявам се да ти хареса   bouquet


Пататник по тази рецепта съм хапвала  в Смолян. Правила съм го по същия начин.Много е хубав.   Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Това ме наведе на мисълта, че отдавна не съм правила  chef Ако не ме домързи, мога да кача и снимчици Peace
Цитирай

СОФИЯ

Мнения: 109
Мерси ви много,вчера пробвах една от рецептите и да ви кажа стана страхотен!Ще пробвам и др. рецепти. newsm44
Цитирай

Варна

Мнения: 732
Момичета спешно търся рецепта за ПАТАТНИК(това е нещо като пита с картофи и т.н)нещо като родопски специалитет.В родопите много го готвят.Моля ако някой има рецепта да пише.С търсачката не намерих нищо. smile3547
Аз днес правих пататник. Комбинирах няколко от форума. Така и не разбрах как е оригиналната. Пържи ли се, пече ли се? С кори или без?
Ето рецептата:

Пататник

Необходими продукти:
За тестото:
1 кафена чаша вода
1 кафена чаша кисело мляко
1/2 кафена чашка олио
брашно, колкото поеме за да се получи меко тесто

За плънката:
1 кг. картофи
3 яйца
2 глави кромид лук
150-200 г. сирене
1 шипка джоджен
сол и черен пипер на вкус

100 гр. маргарин или масло

Начин на приготвяне:
От киселото мляко, водата, олиото и брашното замесете меко тесто. Оставете го на стайна температура за четвърт час, после го разделете на две части, като едната трябва да е малко по-голяма. 

От тази част, която е по-голяма разточете кора с четири - пет сантиметра по-голяма от дъното на тавата за пататника. 

Приготвяне на плънката:
Настържете картофите на едро ренде и добавите сол по вкус. Изчакайте известно време (15-20 мин) за да отцедите картофите от сока, който са пуснали. Колкото са по-добре отцедени, толкова по-добре. След като картофите се отцедят ги смесете с настърганите на ренде лук, разбитите яйца със сиренето и джоджена. 

Поставете голямата кора в намазаната обилно с маргарин тава, като оставите част от маргарина за намазване на ястието отгоре. Сложете плънката и я покрийте с втората, по-малка кора. Обърнете навътре краищата на първата кора и защипете двете кори така че да не излезе плънката при печенето. Намажете с останалия маргарин отгоре. Печете пататника в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до порозовяване.


Пататникът ми се изпече доста добре и се отлепяше от тавата без проблем. Само не ми хареса особено вкуса на лука към картофите, така че следващия път смятам да го направя без лук, а и който не обича джоджен, може да сложи само черен пипер. smile3521 Но като цяло доста добре се получи newsm10
Цитирай


Мнения: 767
Баба ми е родопчанка и го прави с кори и плънка като тази на ДОНА
Умирам за пататник!
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Ето така изглежда този по мойта рецепта:


За оригиналността - и двата варианта са оригинални, в някои села го правят с кори, в някои - без Peace
Цитирай

в баира

Мнения: 861
Аз съм от Смолян и това ми е любимото ястие. Само че аз го правя без лук и без кори. Пека го на фурна. Става много вкусен с мас - тавата намазана с мас и върху самите картофи се слага мас преди да се сложи във фурната.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.