Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 393
Забелязвам, че има една доста широка тенденция почти веднага след като детето е родено в чужбина или по най-бързия начин да му се вади български паспорт или това да се прави още при първото му ходене в България.
Интересно ми е (не упреквам или критикувам никой, моля, не ме разбирайте погрешно), защо толкова държите детето ви да има български паспорт? Ако да кажем, вече има канадски, американски, английски или там какъвто е. Какви са мотивите ви?
Напълно разбирам стремежа да учим децата си на български език и опита да ги приобщим максимално към българската култура- това е ясно и също така много похвално. Защо обаче държим толкова на това децата ни да имат и български паспорт? Интересно ми е да чуя какво мислите.

# 1
 • usa
 • Мнения: 3 491
И на мене ми е интересно, така че съм в слух,  Simple Smile дори точно по този повод бях пуснала една тема "за" и "против" двойното гражданство. Моята ситуация е: всичко що се отнася до процедурите на местно ниво е готово, остава само последното - издаване на ЕГН от България. Значи вече 6-та година претеглям трябва ли, не трябва ли, все някой ден ще му дойде развръзката. Simple Smile

# 2
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Хайде да zапо4на тогава, понеже аz самата иzбрах zа себе си да имам и БГ паспорт когато бях на 15 или 16 години. Е, тогава времената бяха други, трябваШе да вадя виzа с немския си паспорт zа всяко ходене до БГ (а си ходих минимум 3 пъти годиШно) пък и тогава оЩе не беШе раzреШено на 4ужденците да притежават имоти в БГ (имам населдство от майка ми).

Сега БГ паспорта ми е иzлиШен, до такава степен 4е ве4е 4 години (или пове4е  newsm78 ) нямам валидни документи пък и не смятам да се zанимавам с това. На детето си няма да вадя БГ паспорт, не виждам zа какво би могло да му е от полzа, особено при положение, 4е БГ "скоро" Ще влеzе в ЕО. Ако един ден реШи 4е иска, може да си вади БГ документи, zа таzи работа няма срокове  Wink

# 3
 • Bristol
 • Мнения: 7 160
Аз съм втора  Mr. Green Защото като британски гражданин и трябва виза за по-дълъг престой в Бг, какъвто и имахме. А пък и кой знае какво може да се случи в далечно бъдеще. Като има право защо да не се възползва от него.
Ние искахме само като БГ гражданин да я регистрираме, обаче на границата на БГ гражданите искат и БГ паспорти, затова направихме и паспорт, което вече според мен е излишно, но не и според БГ закон.

# 4
 • Toronto-Canada
 • Мнения: 369
Аз съм трета  Peace
И аз се включвам, че тъкмо темата е актуална за мен- тъкмо ще подам документите. Първо, ние със съпругът ми още не сме канадски граждани. Затова и още някак си сме свързани с Бг и по някакъв начин чувстваме Канада чужда. Не можах да го обясня много точно, обаче това е емоционалната гл.точка. След като ние ще имаме двойно гражданство, защо  щерката да няма.
Второ, от практична страна ще си ходим в Бг това лято и възнамеряваме да оставим малката на майка ми и ние да отскочим до морето. И все си мисля ако се случи нещо. ...Наскоро в Клюкарникът една жена беше писала, че мъжът й без здр.осигуровки е трябвало да плаща в Пирогов. Та така или иначе ще вадим Бг паспорт, по-добре сега преди лятната ваканция.
Третото, за което се сещам е, че ще трябваше да й вадим и виза, ако решихме да останем повече от 30 дена в Бг. Отделно да се тича да се регистрира в районното управление в срок от 48 часа. Защо да усложняваме живота на някоя баба ако реши да гледа малката през лятните ваканции  Mr. Green

# 5
 • Мадрид-Плевен
 • Мнения: 345
аз да си кажа,че нямам желание да вадя на детето си БГ паспорт,но ми се налага,сега ще подавам документите на малата за легализация-испанско гражданство,и едно от условията е да има БГ паспорт
така,че не държа,а просто се налага Shocked  Thinking  newsm78

# 6
 • по пътеката
 • Мнения: 3 107
при нас също искат визи, който за бг  са в пъти по -скъпи от шенгенските, отделно на границата искат бг паспорт, както на тукашната тунизийски. но и след като е бг гражданин и има егн то си е без зна4ение има ли няма ли паспорт, записали сте го българин няма мърдане!за нас е улеснение двойното и нали4ието на 2 паспорта.

# 7
 • UK
 • Мнения: 1 302
аз само егн направих, паспорт не са ми искали, само ме питаха дали има. ами улеснение си е- не ми се ходи до посолството да и правя виза, нито в Бг да и удължавам престоя, че там където живея не знаеха и как става  Grinning а си ходим сравнително често, сега лятото пак ще останем 2 месеца.
честно казано не съм се замисляла за това обаче като и направих егн, беше си някак съвсем естествено  Grinning

# 8
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
За момента Дана има само бълг. ЕГН, ако се наложи ще извадя и паспорт, но ЕГН- то за момента ми е достатъчно, за да знам че си имам не само канадче, но и българче. Много държах  на това.

# 9
 • Canada
 • Мнения: 1 773
Миналата година като се прибрахме, бебка още нямаше регистрирано раждане тук, да не говорим за акт за раждане, а без него нямаше как да задвижа нещата за БГ гражданство. Сега като се приберем лятото, това ще ми е една от основните задачи. Никога, дори и за миг не съм се замисляла дали да вадя или не. Тя е родена от българи и си е българка по произход, значи трябва да си има и БГ гражданство. Ако не беше толкова сложна процедурата, щях да родя и нея в България. Миналата година например, ми се наложи да искам разрешение от паспортна служба за да изведа дъщеря си, моята дъщеря от страната Shocked И може би картинката ще е пълна, като добавя, че отдавна имаме право на канадско гражданство, но не сме подавали документи и изобщо не е ясно кога ще го направим - това определено не ни е цел.

# 10
 • Мнения: 343
на мене ми се наложи много бързо да вадя паспорт, защото Алекс е бг/рин както и аз(не съм омъжена за таткото) , и без виза не ми дават детски!! а за виза трябва паспорт.

# 11
 • спретната къщурка край селО Сливен
 • Мнения: 7 430
...Ние искахме само като БГ гражданин да я регистрираме, обаче на границата на БГ гражданите искат и БГ паспорти, затова направихме и паспорт, което вече според мен е излишно, но не и според БГ закон.


И аз си мислеха да извадя само ЕГН, без бг паспорт и сега се чудя дали наистина ще трябва, след като го искат на границата newsm78
Той нали ще е бг гражданин - за какво му е такъв Thinking

# 12
Za da se vzemat 200-te leva

# 13
 • спретната къщурка край селО Сливен
 • Мнения: 7 430

Е, ако е за 24 часа Wink
Иначе мисля, че 36 или нещо такова ми се върти из главата newsm78

# 14
 • там, край реката
 • Мнения: 486
Детето ми има БГ ЕГН, но не и паспорт. Засега не виждам смисъл от БГ паспорт - недостатъците май са повече от предимствата. За регистриране на детето в България (тоест издаването на ЕГН) мисля, че има някаква възраст определена със закон, след която нещата се уреждат доста трудно и само по съдебен път - поне на мен така ми казаха в консулството навремето. Това обяснява защо повечето родители предпочитат да уредят този въпрос възможно най-скоро.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт