Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 март 2006, 23:59 ч.

Нормално раждане след секцио

 • 1 603
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 209
Здравейте момичета
Преди 4 години родих със секцио поради липса на родова дейност
Сега съм в 11 гс и ми се ще да родя нормално но моята генеколжка каза изключено
А аз съм чувала че второт секцио е много по-болезнено от първото и по-трудно се възстановява
Вие имали ли сте подобен проблем
Аз съм чувала че вече се допуска нормално раждане след секцио newsm78

# 1
 • София
 • Мнения: 1 599
Видях го с очите си (или по-точно го чух   Wink ) Докато си стоях в предродилна зала докараха една жена с 10см разкритие, година и 2 месеца след секцио, суетиха се малко какво да я правят и накрая тя си роди нормално. Така че МОЖЕ,но все пак тя беше с разкритие, изгладена шайка, всички предпоставки за започване на раждане и (не знам дали да го споменавам) беше циганка, но все пак е човек!
Иначе съм чувала, че има такива случай много вече - да родят нормално след секцио

# 2
 • Мнения: 209
И аз така съм чувала но моята генеколожка е каегорична а аз не знам защо
Трябва ли да ме режат ако бебчо си тръгне сам
С дъщеричката ми не беше така но всяка бременност е различна newsm78

# 3
 • Мнения: 503
Ето какво съм събирала и превеждала аз по темата, защото и аз родих секцио и искам второто да е естествено. Малко накъсано звучи, защото е превод от различни статии, сглобен набързо. Малго дълго стана, но се надявам да е от полза. Основното е:
По принцип, фактори, които подпомагат естественото раждане след секцио и повишават шанса за успех са:
•   Естествено раждане преди или след секциото;
•   Разрез при секциото - най-дори шансове имат жени с хоризонтален разрез ниско долу; по-лоши шансове и пове4е риск има при вертикален разрез през корема;
•   Начин на зашиване на разреза - доколкото знам, сега навсякъде вече се правят поне 2 шева, един вътрешен и един външен, а това е по-добрият вариант, така матката заздравява по-добре и има по-малък риск от усложнния при естествено раждане след секцио;
•   Възраст на майката - по-добри шансове има при жени под 30 год., но това не означава, че жени над 30 няма да могат да родят естествено.
За това се сещам сега. Освен това, по-добре е да има по-голям интервал между секциото и етественото раждане след това - поне 2-3 год. При разлика по-малка от 2 год. има пове4е рискове. При теб обаче разликата ще е доста над 2 год.
Ако са спазени горните условия, шансът за успех е между над 50% и над 75%. На колкото пове4е от условията отговаряш, толкова по-висок е шансът. Не забравяй обаче, че всеки човек е индивидуалност и никога не се знае, как ще мине всичко. Все пак, това е само статистика.
Тоест, ако имаш нормална бременност, при условие, че е минало доста време от секциото, шансовете ти са доста добри. Обаче, как да родиш може да ти препоръча само лекарят, който те следи. Не знам и доколко е възможно в БГ да намериш лекар, склонен да опита естествено раждане след секцио. Лекарите искат да се презастраховат.
Рискът от руптура на матката (отваряне на шева) е под 1 % !!! За сравнение, рискът при нормално протекла бремнност да се роди бебе с увита около врата пъпна връв е по-висок!!!
Тук всички лекари ги знаят тези неща, доказани са чрез проучвания. Примерно: следят няколко хиляди родилки - родили секцио, естествено и т.н. при втората им бременност и/или при второ раждане. Установяват, че нещата стоят така:

- Най-малко рискове носи успешното естествено раждане след секцио.
- На второ място е повторното планирано секцио.
- на трето място е неуспешното естествено раждане след секцио, или повторно секцио, направено по спешност.

За пример, ето превод на цитат от един от най-известните медицински сайтове в САЩ (www.MayoClinic.com/index.cfm):
"Предимства на естественото раждане след секцио
•   Трудно е да се прецени сигурността на естественото раждане след секцио, тъй като не можем да знаем, дали то ще е успешно. Успешното естествено раждане е по-сигурно (носи по-малко рискове) от планираното секцио. Но неуспешно естествено раждане след секцио носи пове4е рискове от повторно планирано секцио. Да опитате да родите естествено след секцио носи малко пове4е рискове от планираното повторно секцио, защото може да бъде неуспешно. Ако е успешно оба4е, има много по-малък риск от инфекции, сериозна загуба на кръв (каквато опасност има при всяка операция) или усложнения от упойката, отколкото след повторно планирано секцио. Това е в сила особено при трето, 4етвърто и пето раждане. (Зна4и, в изследванията са били вклю4ени и жени с пове4е от 3 деца, родени естествено и/или със секцио.)
•   Периодът за възстановяване след естествено раждане след секцио е много по-кратък, отколкото след повторно секцио (разбира се, и тук има изклю4ения, ня може да няма, но по принцип при болшинството родилки е така).
•   По-голямо у4астие на майката в раждането. За някои жени (под4ертано е, не за вси4ки) естественото раждане може да бъде по-удовлетворително от емоционална гледна то4ка, отколкото повторното секцио.
•   Като цяло, жените, родили естествено, имат по-силна емоционална връзка с бебето си (сега, това го пише в статията, знам, 4е рискувам да ми се нахвърлят; в никакъв слу4ай това не озна4ава, 4е родилите секцио не са добри майки и статията не цели да обиди никого, моля, не се засягайте и не го приемайте ли4но). Кърменето след естествено раждане също е възможно по-скоро, отколкото след повторно секцио.
•   Успешното естествено раждане след секцио струва по-малко от повторно планирано секцио (в слу4ая се има предвид разликата в цената за САЩ, по-скъпо  с $2000). Но неуспешното естествено раждане след секцио струва по-скъпо от планирано такова (около $1000 пове4е)."
На същия този сайт са посо4ени не само предимствата, но и недостатъците и на естественото раждане след секцио, и на повторното планирано секцио - всеки да прецени сам, как иска да роди. Можете да видите и факторите, които благоприятстват успешно естествено раждане след секцио, както и кои намаляват шанса за успех. Имайте предвид, че става въпрос за около 10 стр. материал (затова и превеждам само част от него тук) и ще ви отнеме време да про4етете вси4ко.
Също така, имайте предвид, че това е най-скептичният от всички източници, които съм намерила по темата. Вси4ки други твърдят, че естественото раждане след секцио едва ли не няма рискове (което също не е вярно), и посо4ват само предимствата му.

# 4
 • Мнения: 695
аз мога да ти кажа само че вуйна ми има три деца и трите са сьс секцио.

# 5
 • Мнения: 251
Пусни търсачката. Имаше и други подобмни теми.
Аз също родих със секцио и ми се иска вторият път да е нормално,  тъй че ще следя темата с интерес. На прегледа след раждането ми казаха, че второто може да е нормално, ако изчакам 2 години(разбира се ако няма други предпоставки за секцио).

# 6
Родих първото си дете секцио,защото нямах разкритие и му загубиха тоновете.Второто си дете също секцио/планувано/ защото докторът каза,че нормалното раждане може да е опасно,въпреки че бяха минали 6 години.Възстанових се по-бързо от първия път /ако има значение за теб/.

# 7
 • Мнения: 10 718
Имам познати, кото след първото секцио родиха нормално.
На мен и двете са ми секцио.
Според мен( не съм медицинско лице и не мога да говоря със сигурност) можеш да родиш нормално след секцио, ако бебето не е голямо, ако си под 35г.Всичко си зависи от твоето състояние.
Само да допълня, че второто секцио ми беше много по-леко от първото.По-бързо се възстанових, абе все едно не бях със секцио.

# 8
 • на Север
 • Мнения: 503
Предшестващо секцио, не е индикация за последващо сецкио, но това все пак преценява  лекаря ти. mama_p ти го е написала много хубаво и наистина на колкото повече точки отговаряш, толкова по-големи са шансовете за успех. Аз лично не бих рискувала живота на детенцето си. Моя приятелка след секцио, точно като теб преди 4 г. с вертикален разрез на матката й започна родова дейност 3 седмици преди термина. Естествено лекаря й беше преценил, че и второто ще е секцио и добре, че е било така, защото по време на операцията са видели, че стария шев е започнал да се отваря вече от контракциите. А това за второто секцио, че възстановяването е по трудно и болезнено важи и за второто нормално раждане(заради преразтягане на маточната мускулатура).

# 9
 • Мнения: 447
Първия път родих секцио по спешност преди почти 5 години в Пловдив. Сега, въпреки че отново плодът беше голям и с предисторията за предходното раждане (липса на разкритие и едър плод) тук(Холандия) никой не ми планира секцио. Дори преносих доста и бебето до последно все високо стоеше. Приложиха ми всички възможни методи за да получа разкритие и да родя нормално. Мехура ми спукаха и на система за разкритие ме включиха, защото отново не получавах нужното ракритие и след множеството контракции. И взех, че родих вагинално след предходното секцио. Имаше един момент, в който и на тях им се въртеше вече секциото като изход, но взех че се разкрих и така.

Дали е по-добре незнам, защото от секциото мисля по-бързо се възстанових. Но като цяло за организма ми - надявам се.

# 10
 • Мнения: 599
По принцип може, всичко се преценява на място и е много индивидуално. Но повечето гинеколози предпочитат секцио, за да са сигурни и спокойни Wink
Както и майките де.
mama_p  е много изчерпателна, поздравления  bouquet

# 11
 • варненка от София
 • Мнения: 4 690
Братовчедка ми роди първото си дете със секцио, тъйкато нямаше родова дейност, а водите й бяха изтекли вече. Второто си дете обаче го роди нормално. Оня ден говорих с нея кое е по-добро раждане и тя с две ръце гласува за нормалното. На мен също ми предстои и събирам мнения, за да се насоча какво да предприема и аз. И все пак това си е решение на лекарите и зависи от обстоятелствата, това си е мое лично мнение. Дано всичко е наред при теб и леко бременеене!  smile3525

# 12
 • Мнения: 2 631
Родих секцио заради едър плод. Сега 4 г. по-късно съм пред същата дилема, като Яни!? newsm78
Усещам, че моята докторка клони отново към секцио, но казва, че ще се съобрази с моето желание. А това е много отговорно - аз да реша как да е Rolling Eyes. По-скоро съм любопитна да разбера какво е това нормано раждане, отколкото наистина да ми се иска... В крайна сметка знам, че ще послушам лекарката си ... Embarassed
Иначе с простички думички, това което и аз разбрах, е че - когато веднъж матката е била срязвана, то сложната й мускулатура вече не е като при здрава матка, т.е. по-трудно би се справила с едно нормално раждане. Към това се прибавя естествено и възрастта на майката и големината на плода...

Не знам, е аз съм много обърката в момента #Crazy... Давам си сметка, че сега много повече се притеснявам за това, колко бързо ще се възстановя от раждането, заради сина ми... Абе сложно е!

# 13
 • Мнения: 910
И при мен първото раждане беше със секцио и предполагам че и второто ще е така,защото  тогава ще са 2години от първото,но се надявам всичко да мине добре,както първия път.
А съм чувала за жени който при второто секцио се възтановяват по бързо от първото.

# 14
 • Мнения: 175
Моя приятелка роди нормално след първо - секцио. Каза, че нормалното раждане е било много тежко и предпочита секциото пред нормалното раждане.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт