Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 316
Отбиване – най-добрите начини и помощни средства за спешно отбиване

Тази страница е с образователна цел и не е предназначена за диагностика или лечение на специфични проблеми. Собственикът не може да бъде подведен под отговорност за това какво вие правите с тази информация. Чувствайте се свободни обаче да я споделите с лекаря си, с консултант по кърмене или друго медицинско лице.

Отбиването често е трудно решение. Понякога майката се озовава в трудна ситуация като боледуване или раздяла с детето по някаква причина. Понякога бебето умира или бива взето за осиновяване и кърменето не може да продължи. Във всеки от тези случаи имате моето съчувствие.
 
Понякога майката избира да не кърми. Дори при вас млякото ще слезе на 3-4 ден след раждането и може да ви кара да усещате неразположение за няколко дни. Помнете – изборът да не кърмите може да има нежелани ефекти върху вашето здраве и това на бебето ви. Отказът от кърмене повишава при майките риска от рак на гърдата, яйчниците и ендометриума. При майките-диабетички глюкозния толеранс се поддава по-трудно на контрол. Срещам дори майки с мастит, макар че не кърмят. За бебето – при всички видове формула са доказани прояви на фатални анафилактични алергични реакции. Изкуствено хранените бебета имат повече проблеми с алергии, екзема, възпаления на ушите, уринарни инфекции и респираторни заболявания, също както и понижен имунитет. Резултатите от научни изследвания сочат, че изкуствено хранените деца са с повишен риск за развитие на определени видове рак, диабет (и двата типа), сърдечни заболявания, наднормено тегло и имат понижен коефициент на интелигентност.

Някои жени имат проблеми с твърде силен рефлекс на потичане и тук ще дадем някои идеи за справяне с него. Наличието на такъв проблем всъщност може да ви успокои, защото е добър знак, че произвеждате много мляко.

Отбиването започва, когато бебето получи каквото и да е различно от майчиното мляко. Майките обикновено избират постепенното отбиване. Да отбиете постепенно помага на детето да се приспособи и да не се чувства съвсем отхвърлено. Този метод също така помага производството на мляко да се приспособи и го намалява без болки и дискомфорт. Постепенното отбиване също така помага да се видят реакции към храни, които може да предизвикат проблем.

Отбиването не се случва на някаква определена възраст. По света средната възраст за отбиване е 4,2 години. Струва ви се странно? Помнете – 4-годишното дете е много активно, яде много други храни и обикновено суче за утеха и понякога за възстановяване от боледуване. Световната здравна асамблея, Световната здравна организация и Американската академия по педиатрия са на мнение, че отбиването след 2-годишна възраст е ок. Те препоръчват изключително кърмене за първите 6 месеца и след това включване на допълнителни специфични за културата храни според степента на развитие на бебето.

Ако се наложи да отбиете в спешна ситуация, отрупвайте детето с любов. Ако замествате кърменето с шише, нека някой друг да храни бебето. Ако детето е над 6-месечна възраст и е способно на това, може да предпочетете да предложите чаша. Ако трябва да отбиете поради осиновяване или смърт на детето – не изпадайте в паника. Дайте си време да скърбите за загубата на детето и на кърменето. Нормално е да скърбите. Нормално е да се чувствате тъжни, да сте гневни, разочаровани и скапани. Нека преминем към следващото.

Коластрата е първото мляко; тя е налице при раждането. Лактогенезисът или по-зрялото мляко идва на 3-4 ден след раждането. Може да усетите повишение на температурата, пълнота и гъделичкане, когато млякото слиза. Това е нормално. Пълнотата обаче може да премине в твърдост и кожата да се разтегне и да боли. Това състояние се нарича препълване, а нелекуваното препълване може да нанесе перманентна вреда на количеството кърма. Това не е нормално. Нелекуваното препълване може да доведе по низходяща линия до възпаление, мастит и дори абсцес.

В своята практика съм се убедила, че дори майки, които не кърмят, имат полза от облекчаване на налягането, което се е натрупало, причинява болка и затруднява захапването на бебето, ако кърмите. Облекчение се постига чрез ръчно изцеждане или изцеждане с помощта на ръчна или електрическа помпа (вижте каталога за помпи, които доставям и предпочитам за изцеждане). Изцеждайте за комфорт, ако искате да спрете млякото. Ако гърдите са препълнени, изцеждайте докато омекнат.

Поставянето на охладени зелеви листа в сутиена облекчава болката и подуването. Не използвайте затоплени листа, тъй като те усилват подуването. Измийте листата, после ги сложете в сутиена. Махнете ги, когато увехнат. За отбиване и спиране на кърмата ги сменяйте и слагайте пресни листа в продължение на 24ч. Погледнете надолу за справяне със силен рефлекс на потичане.

Продължавайте да пиете течности колкото ви се пият. Ако скоро сте родилa, още се възстановявате от раждане. Изгубили сте течности и кръв по време на раждането. Бъбреците ви трябва да функционират нормално, а течности като супа и чайове са лесни за обработка от храносмилателната система, която най-вероятно не е получавала храна по време на родилния процес. Да – храносмилането се забавя, но нуждата от енергия продължава по време на раждането. След като родите, продължавате да се нуждаете от енергия. Да намалите течностите не помага за спиране на препълването. Ако отбивате на по-късен етап, топлината и ежедневната потребност от вода все още са на дневен ред за нормалното функциониране на тялото.

Можете да си правите чай от билки, които спират лактацията – магданоз, салвия (градински чай), мащерка и мента имат добър ефект. Първите може да имат малко неприятен вкус, така че може да използвате подсладител, за да подобрите вкуса им. Чайовете може да се правят с насипна билка. Използвайте филтър за кафе, ако желаете, или специалните прибори за чай. Сложете около 1 ч.л. от билката (5 мг) във филтъра и го потопете в чаша. Залейте с 6 унции (бел.прев. – около 200 мл) вряла вода и оставете да се запари десетина минути. Пийте по една чаша на всеки 6-8 часа. Може да се наложи да действате така 1-2 дни.

Тези чайове може да бъдат използвани и за справяне с твърде силен рефлекс на потичане. Но тогава ще използвате само по четвърт до половин чаена чаша на ден. Пийте чайовете за 1-2 дни, докато проблемът се разреши. Това трябва да става под надзора на опитен консултант по кърмене.

Билковите тинктури от тези билки също може да се ползват. Не ползвайте капкомер, а мерителна лъжичка. Обичайната доза от тинктурата е 3мл 3 пъти дневно. При препълване обикновено са достатъчни само 2 дози през интервали от 6 часа, за да е възможно спускането на кърмата.

НЕ СТЯГАЙТЕ ГЪРДИТЕ СИ. Това е остаряла практика и може да повреди тъканта на гърдите, да причини мастит поради натиска и е болезнено. Стягането оказва силен натиск върху гърдата, и то неравномерно, така че може да защипе част от тъканта и да причини дори абсцес на това място. Вместо това е важно да носите добре прилягащ поддържащ сутиен. Предвидете малко място за подплънки за кърмачки или мек плат за попиване на изтичащата кърма. По-добре е да ползвате малко по-голям сутиен, отколкото такъв, който е тесен и се впива в кожата. Има две неща, за които си струва да се похарчат пари – добре прилягащ сутиен и удобни обувки по мярка. Това са неща, в които прекарваме много време. Ако те са неудобни, и вие ще се чувствате неудобно. Този съвет ми го даде прабаба ми – акушерка и дойка от 1900 г. Добрият съвет никога не остарява.

Преговор:

Отбиване:

1. Пропускайте по едно хранене, като изчаквате по 3 дена преди да пропуснете следващото, ако е възможно. Най-трудните за премахване хранения обикновено са ранното сутрешно и това при лягане вечер. Аз бих започнала от това хранене, по време на което най-често ще липсвате – например обедното. След 3 дена махнете следващото и т.н. Ако преминавате на АМ, уверете се, че го приготвяте правилно. Ако бебето е по-голямо, може да опитате хранене с чашка, а ако е над 6-месечна възраст, може да показва признаци на готовност за захранване по време на това хранене.
2. Ако гърдите ви се препълнят, изцедете с помпата или на ръка само до облекчение и пийнете малко чай. Вместо чая може да използвате хомеопатичното Lac Caninum 30C.
3. Обикновено изцеденото мляко може да бъде замразено за по-нататъшна употреба. Много майки го ползват, когато децата се разболеят, за да им предадат антитела.

Спешно отбиване / спиране на кърмата (в разстояние на 2-3 дена)

1. Носете хубав поддържащ сутиен
2. Масажирайте гърдите дълбоко, но нежно в посока към зърното – не пропускайте да масажирате и областта под мишницата
3. Изцеждайте с помпа или на ръка до омекване на гърдата
4. Поставете охладени чисти зелеви листа в сутиена. Оставете ги докато увехнат, после ги сменяйте на всеки 30 минути. Това се прави в продължение на 24ч. Ще са ви нужни 2-3 зелки.
5. Пийте по една чаша чай от салвия на всеки 6 часа или когато усетите, че гърдите се препълват. Използвайте по половин ч.л. от билката за 8 унции вода (бел.прев. – 240 мл). Мента или другите споменати билки също може да помогнат. Чаят от салвия е горчив, така че може да го подслаждате. Ако използвате тинктура от салвия, вземайте по 3мл на всеки 6 часа.
6. Като алтернатива може да използвате хомеопатичното Lac Caninum вместо чая. 5-6 гранулки от 30С или 200С на всеки 4-6 часа.

Чрез този метод кърмата трябва да спре за 24-48 ч. Ако не се получи, потърсете специалист по кърмене. Има медикаменти, които спират кърмата. Хормоналните противозачатъчни, ако се използват през първите 6 седмици, намаляват или спират кърмата. Трябва да ви бъдат предписани от лекар.

Твърде силен рефлекс на потичане и прекалено много мляко

1. Използвайте една и съща гърда за поне две поредни хранения на ден. Може да се наложи да я ползвате за всички хранения в продължение на около 6ч.
2. Може да изцеждате предното мляко до преминаване на силния рефлекс на потичане, така че бебето да може да се справи със струята.
3. Може да изцеждате неизползваната гърда до облекчение след всяко хранене. Замразявайте млякото във фризера. То може да бъде използвано при нужда.
4. Пийте по четвърт чаена чаша чай от салвия три пъти дневно, докато количеството кърма стане контролируемо. Това отнема обикновено 1-2 дни. Ако не ви харесва салвията, може да използвате Lac Caninum 30С само 2х дневно или да хапвате чиния табуле (прави се с магданоз, който е традиционно средство за спиране на кърмата). Ако се използват тинктури от тези билки, дозата е 3мл 2 пъти дневно за 2-3 дена. Помнете – тук целта е не да спрете кърмата, а само да можете да контролирате количеството мляко.
5. Имайте търпение. Използвайте студени компреси за болките и масажирайте нежно.

Успех!

Преведе hedra от http://www.birthandbreastfeeding.com/weaning_and_reducing_milk.htm


# 1
 • Мнения: 43
Хедра, статията която си превела е страхотна. Синтезирано е обяснено всичко най-важно което една мама трябва да знае за отбиването. Бях изчела доста по въпроса но този материял определно систематизира всичко дотук. Благодарско!  smile3501 smile3501

# 2
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Много полезно, благодаря!  Hug Скоро ще се възползвам от съветите!  Wink

# 3
 • София-там нейде в западната част
 • Мнения: 2 048
благодаря за хубавата и полезна статия  Hug

# 4
 • Мнения: 1 207
Хедра, мерси за превода и статията!

Но с това не мога да се съглася;
Средната възраст за отбиване по света е 4.2 години.....

Има ли някой, който го вярва това, и кой е този свят?

# 5
 • Варна.
 • Мнения: 813
Много хубава статия Хедра, благодаря! и аз започвам вече да се настройвам тези няколко месеца да се отбиваме вече, а трябва информация по темата.

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 316
Хедра, мерси за превода и статията!

Но с това не мога да се съглася;
Средната възраст за отбиване по света е 4.2 години.....

Има ли някой, който го вярва това, и кой е този свят?
За съжаление всички ние често асоциираме света само като Европа и Северна Америка, където средната продължителност на кърменето е има-няма 4-6 месеца (за България е около 4 месеца според някакво бая отдавнашно изследване, в последните години сигурно е спаднала още). И пропускаме факта, че в индустриалните и развити страни по света живее само неголям процент от населението на земята. Само сметни едни Индия и Пакистан, които са 30% от населението на земята, където народът тъне в мизерия и бебетата се кърмят, щото пари за формула няма и веднага картинката почва да изглежда по различен начин.
Иначе малко факти около продължителността на кърменето в различните модерни общества:
Цитат
Weaning Ages in Modern Preindustrial or Rural Communities (Wickes, 1953)
Samoans, 1 yr
Australian aborigines, 2-3 yrs
Greenlanders, 3-4 yrs
Hawaiians, 5 yrs
Inuit, 7 yrs
Modern Rural African Communities (Fildes, 1986)
Gambia, 21 months
Ivory Coast, 42 months
Northern Sudan, 2 to 3 years
Morocco & Algeria, at least 2 years
Pakistan, 92% still breastfeeding at 2 years
.
Според Корана мюсюлманските деца трябва да бъдат кърмени минимум 2 години (какво съзвучие със СЗО, а Mr. Green).

# 7
 • Мнения: 1 207
Хедра, мерси за превода и статията!

Но с това не мога да се съглася;
Средната възраст за отбиване по света е 4.2 години.....

Има ли някой, който го вярва това, и кой е този свят?
За съжаление всички ние често асоциираме света само като Европа и Северна Америка, където средната продължителност на кърменето е има-няма.....

Да, аз днес също мислех за това как е при хората, които са далеч от цивилизацията или в по- бедните страни. Но дори и да вземем народите, които си посочила, пак не може да се получи средно 4.2 години за света. Средно може да е за тези народи и страни, което пак ме съмнява, защото много голям процент от децата се отбиват много преди 4.2 години.

# 8
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 316
Ето един интересен текст по въпроса за продължителността и факторите, по които се правят преценки и доколко са достоверни:
http://www.natural-moms.com/best_time_to_wean.html
Всъщност търсех оригинала на същата статия, но за съжаление страницата временно е недостъпна - но и тук е почти цялата.

# 9
 • Мнения: 1 207
Ето един интересен текст по въпроса за продължителността и факторите, по които се правят преценки и доколко са достоверни:
http://www.natural-moms.com/best_time_to_wean.html
Всъщност търсех оригинала на същата статия, но за съжаление страницата временно е недостъпна - но и тук е почти цялата.

Колкото и да чета всичко това ми звучи като пропаганда Simple Smile

Може би не е точно написано, някъде по света може и средната възраст да е 4.2 години, но в целия свят е абсурд.
Ако предположим, че 50% от кърмачетата се кърмят до годинка /и в най-смелите прогнози това не е така за жалост/, то за да се получи средна възраст от 4.2 години за света, трябва останалата половина да са били отбити на възраст 7.4 години. Никак не се връзва, нали?
Иначе е интересен този поглед върху нещата и малко или много променя моите представи/ колкото и да не съм съгласна Simple Smile/ За което още веднъж ти благодаря, хедра, много ценя помощта и съветите, които даваш на майките тук.  bouquet

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 115
Статията е много хубава и полезна! Благодаря, Хедра!  bouquet

# 11
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 316
Може би не е точно написано, някъде по света може и средната възраст да е 4.2 години, но в целия свят е абсурд.
Цитат
Ами то точно това се обяснява в статията, към която давам линк - не че такава е средната възраст за отбиване по света, а че това е средната фигура, която излиза като нормална продължителност на кърменето за човешкия вид, като се вземат предвид всички онези изследвания, както и това, че в единия край на статистиката ще има деца, които ще се отбият още към края на първата година, а в другия край - такива, които сучат и доста над 7-годишната си възраст Grinning
Т.е. - в статията за отбиването цифрата е поставена в неправилен контекст.

# 12
 • София
 • Мнения: 4 381
LiveJazz , а защо така задълба в тези цифри? Интересно ми е по какъв начин те могат да повлияят на желанието ти за кърмене или за определяне на момента за отбиване? Лично на мен ми е достатъчно да знам, че за някои народи кърменето на 7г. дете е нормално.

# 13
 • Мнения: 1 999
Интересна и полезна статия! thumbsup

# 14
 • Мнения: 2 959
Благодаря Хедра за превода, полезна и практична статия с много съвети. Но, сме далеч от отбиването, поне засега.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт