Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора

раковски

Мнения: 694
Въпросът ми е как се правят отгоре тортите тези красоти с желе-изсипва се още не стегнал ли-как?А и как може да използваш желе за блат на торта примерно??
Цитирай

София

Мнения: 1 854
За украса на торта с желе има два начина (поне). Първият е като се разтваря желатин в малко захарен сироп или сок от компот и с него внимателно се обливат с лъжичка наредените плодове, така че да се покрият, но без да тече. Вторият начин е да сипеш достатъчно течност, която да покрие наредените плодове и да образува равна повърхност. За вторият начин трябва тортата да е във форма.

Желатинът се разтваря първо в студена вода - 1 кафена чашка вода на 10 гр. желатин. Когато набъбне (прилича на грис халва) се разтваря на водна баня на слаб котлон или слагаш съда с желатина в купа с топла вода. Като се разтвори добре - стане на прозрачен сироп, се смесва със сока, с който ще желираш. За меко желе и кремове се използва 10 гр. желатин (1 пакетче) на 500гр. мляко, сок или каквото там желираш. За твърдо желе, като за торта примерно, се използва 10 гр. желатин за 300-350 гр.

Сместа с желатина се изсипва в купички, тортена форма, чаши и т.н. За по-бързо стягане, аз пъхам тортата в фризера и от време на време я проверявам с пръст дали се е стегнала. Внимавай да не замръзне, защото хем плодовете ще ти почернеят, хем желатина може после да се разтече. Можеш да желираш на пластове като редиш примерно ред ягоди и сипваш сироп да ги покрие и слагаш да стегне, после слагаш нов ред други плодове, пак сипваш сок, пак оставяш да стегне и т.н. Този начин е бавен и доста трудоемък. През цялото време трябва да подгряваш леко желиращата смес, за да не се стегне, докато чакаш да се желира поредният пласт. Но ефектът е много впечатляващ. Другият начин е по-бърз и също е достатъчно вкусен и ефектен - просто изсипваш цялата смес в тортената форма (оставяш си колкото за украсата или за нея си правиш нова смес) и слагаш във фризера. Като постегне, слагаш тортата в хладилника.

Ако искаш да извадиш желето от купичките и да го сервираш в десертана чинийка украсено със сметана.сладолед или нещо друго, топваш за момент купичката в топла вода - желето се отпуска от затоплените стени и веднага обръщаш.

Ако нещо не разбираш или не съм се сетила да кажа - питай.
Цитирай

София

Мнения: 427
Рая, доста си изчерпателна, мерси!!! И аз нещо не правя желирането като хората, но с удоволствие ще пробвам пак , но по указанията ти. МЕРСИ!!!!!
Цитирай

все тук

Мнения: 1 504
Внимавай само желатинът, когато се разтваря на водна баня, да не заври водата, защото тогава се пресича.
Цитирай


Мнения: 3 350
А аз пак да напиша, купи си желатин на Др. Йоткер, обаче не обръщай внимание на новото упътване - не е коректно. Както писа Raya, желатинът се разтваря в няколко с.л. вода. Просто този грамаж желатин е за 500 мл течност общо.
Цитирай

София

Мнения: 1 854
Ползвам български желатин на Биосет или нещо от сорта. На Д-р Йоткер нещо не ми допадна на вид на изглед.

Да не забравиш да включиш и грамажа на чашката вода, в която разтваряш желатина, в общото количесто течност, както писа Taneto.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 523
Аз няма да повтарям Рая, която както винаги е много изчерпателна  Hug Love, но ще ти дам съвет - ако искаш да декорираш торта(намазана с крем) с песни плодове, за да не увяхнат плодовете е добре да ги намажеш с разтворен желатин с помоща на четчица. Така свежестта на плодовете се запазва, а и стават с бляскава повърхност и изглеждат много красиво! Желатина си правиш по начина описан от Рая.

А, какво имаш в предвид, като казваш, че искаш да до сложиш на блат. Ако мислиш блат, плодове и само залят с желатин, то действаш по описаният от Рая начин(но ще ти трябва форма)!
Цитирай


Мнения: 3 350
Ползвам български желатин на Биосет

Аз пък с него нямам успех Sad, пробвах веднъж и не повторих. Но ти вярвам, имайки предвид какви работи твориш с него  Smile
Цитирай

раковски

Мнения: 694
Благодаря ви за съветите момичета-не мога да работя с желатин,защото незнам елиментарните правила,но благодарение на вас се светнах за нещата около него-при конкретното правене като изникнат въпроси пак ще питам!! Hug
Цитирай

раковски

Мнения: 694
Така-сега имам конкретни въпроси.Извинявам се ако повтарям някои или не са ми станали ясни,но... Embarassed
1-значи искам да направя покритие като на плодовата пита на сладкарница неделя- с много струпани плодове покрити с желатин-в рецептата ,която имам пише че тортата се покрива със  разбъркани плодове в желатин-значи трябва да ги желирам с повече желатин и после да го начупя отгоре тортата или по описания начин от Рая-нареждам плодовете и поливам със студен,но не стегнал желатин.
2-ако искам да редя ред блат,ред желе ред блат-значи трябва да изпека блатовете-най отдолу слагам единия-после заливъм с достатъчно количество разтворен желатин и после като стегне пак блат-няма ли опасност да попие течността в блата??
Цитирай

София

Мнения: 1 854
За украсата - нищо не се начупва. Нареждаш си плодовете и внимателно с лъжичка сипваш върху всяко парче плод, така че да се покрие с тънък слой желатин. Ако искаш желатина почти да не се усеща, го мажеш с четчица, както каза natalyna.

Ако искаш да имаш блатове между желето, правиш точно така - слагаш блата, сипваш от сместа, пъхаш в фризера. Като стегне слагаш нов блат, сипваш пак от сместа и пак във фризера. Да си призная на желираната торта не са и необходими повече от 1 блат, но както си решиш. Блатовете не се сиропират - поемат от сместа.

Виж темата  "Желирана торта с кайсии". Там всичко съм обяснила стъпка по стъпка.
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 678
В нас са на почит желираните торти,но аз слагам малко захар в желатина,тъй като ми е много безвкусен.И второ много ми мирише на гадно,вие овкусявате ли го с нещо?
Цитирай


Мнения: 3 350
Така-сега имам конкретни въпроси.Извинявам се ако повтарям някои или не са ми станали ясни,но... Embarassed
1-значи искам да направя покритие като на плодовата пита на сладкарница неделя- с много струпани плодове покрити с желатин-в рецептата ,която имам пише че тортата се покрива със  разбъркани плодове в желатин-значи трябва да ги желирам с повече желатин и после да го начупя отгоре тортата или по описания начин от Рая-нареждам плодовете и поливам със студен,но не стегнал желатин.

Този ефект може да получиш, ако разтвориш желатина в малко плодов сок и добавиш нарязаните плодове в него.
Аз съм го правила (но отдавна) със сока от консерва ананас. Освен нарязания ананас, слагаш каквито плодове харесваш - може киви, банан, поркокал, мандарина и др., объркваш хубаво с желатина, разтворен в сока на ананаса и разпределяш върху тортата.

Лека плодова торта тип "немска" се прави например така:
върху тънък блат, обикновено нещо като пандишпан, се нанася някакъв крем - млечно маслен, пудинг или друго и отгоре се нарежда обилно с желирани плодове.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора