Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 373
Момичета, да я знае и може някой тази рецепта??? Слънчо като е казал вретено, та вретено, страхотни ресторантски спомени от време уно го гонят... Razz , със соса гъби и тн.
Мен ме е страх , че става сухо месото?! Някой да е опитвал?
 
Цитирай


Мнения: 5 125
Свинско или пилешко вретено?
Всъщност и в двата случая взимаш филе, начукваш го възможно на най-тънко, и слагаш плънка от кисели краставички на кубчета и настърган кашкавал. Слагаш сол и черен пипер. Навиваш на руло, ако се развива забиваш клечки за зъби и печеш или на скара, или на тиган без мазнина.
Вретеното (класическото балкантуристко) обаче няма сос от гъби - да не би да го бъркаш с Киевски котлет - друга ресторантска класика, която се сервира със сос от гъби?
Той се прави така: свинско контрафиле (може и пилешко филе) се разрязва напречно и се пълни със смес от кисели краставички и кашкавал, пак сол и черен пипер, затваря се с клечка за зъби, овалва се в брашно и се пържи в олио. Отделно в тиган се запържват гъби и към тях се прибавя брашно, разтворено в хладка вода, така се прави соса като се сгъсти и се сервира котлета, полят със соса.
Цитирай


Мнения: 4 328
Използва се свинко филе /бон филе, контрафиле/Внимание - начуква се само контрафилето. бон филе не се обработва по този начин. Посолява се със сол е черен пипер.
В единия край се слага плънка от ситно нарязани гъби, шунка, кашкавал и магданоз.
Някъде слагат и ситно нарязани кисели краставички.
Завива се на руло, защипва се с шиш или клечка за зъби, или се завръзва с конец и се пържи.

А пък ти ако искаш си приготви и гъбен сос.
Цитирай


Мнения: 373
Цитат на: diviana
Използва се свинко филе /бон филе, контрафиле/Внимание - начуква се само контрафилето. бон филе не се обработва по този начин. Посолява се със сол е черен пипер.
В единия край се слага плънка от ситно нарязани гъби, шунка, кашкавал и магданоз.
Някъде слагат и ситно нарязани кисели краставички.
Завива се на руло, защипва се с шиш или клечка за зъби, или се завръзва с конец и се пържи.

А пък ти ако искаш си приготви и гъбен сос.
ООХ, ама си мислех, че се прави от телешко...Освен това пуржи ли се?! Ами не става ли още по-сухо?! а и бързо изстива, аз обичам да приготвям всичко преди гостите, за да съмс тях после, а и докато стигнем до основното...Имам и друг пб, не знам как е на френски контафиле и бонфиле...филе миньон има тук, а на кое отговаря ???? Embarassed  
Цитирай


Мнения: 4 328
Цитат на: DolceVita
Цитат на: diviana
Използва се свинко филе /бон филе, контрафиле/Внимание - начуква се само контрафилето. бон филе не се обработва по този начин. Посолява се със сол е черен пипер.
В единия край се слага плънка от ситно нарязани гъби, шунка, кашкавал и магданоз.
Някъде слагат и ситно нарязани кисели краставички.
Завива се на руло, защипва се с шиш или клечка за зъби, или се завръзва с конец и се пържи.

А пък ти ако искаш си приготви и гъбен сос.
ООХ, ама си мислех, че се прави от телешко...Освен това пуржи ли се?! Ами не става ли още по-сухо?! а и бързо изстива, аз обичам да приготвям всичко преди гостите, за да съмс тях после, а и докато стигнем до основното...Имам и друг пб, не знам как е на френски контафиле и бонфиле...филе миньон има тук, а на кое отговаря ???? Embarassed  


Пържи се, да. Не знам да се прави от телешко. Аз съм яла пилешко и свинско вретено. Ти можеш да си ги навиеш и малко преди да сервираш, да ги сложиш да се изпържат.
И аз не знам как е на френски контрафиле и бонфиле.
Бон филе е е цяло , продълговато , овално/като шпеков салам, но краищата са скосени, а по средата е дебело.
Цитирай

Monaco di Baviera

Мнения: 545
Ето моята любима рецепта за нещо като "Вретено"Very Happy  Very Happy  Very Happy
(Oригиналното име е Involtini alla milanese)
  • 4 тънки телешки филета, всяко по около 100гр.
  • 2 малки свински наденички или 1 кърначе
  • 2 с. л. пармезан(става и с кашкавал, топено или шопско сирене)
  • 2 жълтъка
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 -3 пилешки дробчета(става и без тях)
  • 50гр. масло
  • 125мл. бяло вино
  • 125мл. телешки бульон
  • 4 тънки шайби бекон(или prosciutto)
  • брашно за овалване
  • сол и черен пипер
  • евтуално 4-5 листа салвия
  • 200 гр. гъби
  • 100 гр. сметана(течна или квасена)

Филетата се начукват възможно най тънко.
От вътрешноста на кърначето, пармезана(кашкавала), ситно нарязаните дробчета, жълтъците, ситно нарязания магданоз, пресования чесън, черен пипер и сол на вкус  се разбъркват добре.
Плънката се намазва равномерно по филетата. Завиват се на руло. Всяко руло се увива в шайба бекон и се набожда с по две клечки за зъби. Ролата се овалват леко в брашно и се запържват набързо от всички страни в маслото. Слагам гъбите и тях запържвам леко.
 Прибавя се виното и се оставят да врят докато изври до половината. Прибавя се бульона и на слаб огън, захлупени се готвят около 30 мин. 10 мин. преди да се извадят прибавям сметаната и листата от салвия и още черен пипер от мелничката.
Понякога слагам и лук и ситно нарязани моркови.
Правила съм го и със свинско филе, става по-твърдо но пак е вкусно Very Happy
[/list:u]
Цитирай

БГ - София

Мнения: 7 796
РОЛАДИНИ ОТ ГОВЕЖДО БОНФИЛЕ
Продукти:
• 4 шайби ( филии) говеждо бон филе
• 250 гр извара
• 200 гр сварени “хлебни” картофи
• 2 жълтъка
• 30 гр масло
• розмарин
• сол и пипер
• джоджен – мента
• магданоз
• 3-4 скилидки необелен чесън
• за гарнитурата моркови и малко газирана вода и захар

Приготовлението:
Внимателно начуквате пържолата на горе- долу 12 Х 18 см ролада.
• Претритите на пюре картофи се смесват с изварата и се прибавят жълтъците
• Подправя се с ментата
• Разстилате роладите поръсвате ги със сол и пипер и ги намазвате тънко със сместа (изварата като млечен продукт спомага месото да стане още по крехко)
• Навивате ги на руло и двата края ги фиксирате с по една клечка за зъби
• Сгрявате маслото в тигана, слагате роладините да се пържат
• Прибавяте розмарин и необеления чесън (така аромата му е редуциран)
• Поливате често с маслото.

Пълнено телешко месо
 

Продукти: 6-8 тънки филии телешко .месо (всяка една от тях по 100 гр), 200 гр шунка, 200 гр месо от телешки врат, 1 сурово яйце, 60 гр масло, 1 китка магданоз, 2 глави лук., 4 домата, 1 чаша червено ви­но, 150 гр сметана, сол, пипер

Нарежете месото на 6-8 правоъгълни филийки. Смелете 2 пъти през машинка крайчетата, които остават от оформянето, заедно с шунката, магданоза и телешкия врат. Към получената смес добавете яйцето, сол, смлян черен пипер, 1 с. л. сметана и размесете всичко добре с дървена лъ­жица. Разделете сместа на 6-8 равни части и всяка от тях поставете върху филия от телешкото. Загънете месото като пакетче и го завържете с конец. В съд загрейте маслото, наредете "пакетчетата" от месо, долейте чаша вода и печете на умерена фурна около 20 минути. След като месото се зачерви, го залейте с виното и когато и то се изпари, прибавете доматите, нарязани на половинки, лука - на 4 парчета или на филийки, магданоза - на ситно, солта и пипера. Печете още 30 минути и залейте със затоплената останала сметана (без да ври). Сервирайте топло.



Не съм приготвяла тези рецепти, но съм правила Руло от телешка кайма с извара и мисля, че двете много си отиват.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.