Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 март 2006, 14:43 ч.

Акушерската пареза

 • 64 990
 • 599
 •   1
Отговори
 • Мнения: 383
Здравейте момичета!
Реших да пусна тази тема, понеже аз съм мама на момченце с акушерска пареза, но тук във форума съм се запознала само с една мама с подобен проблем! Иска ми се, ако има други мами в подобно положение (а дано да няма наистина!) да се обадят, за да можеме да споделяме опит и идеи! Много ще се радвам, ако пишат хора, които са минали по този път! Ние вече за седми път сме на физиотерапия и детето е стигнало някъкъв етап във възстановяването, но аз не зная кога какво да очаквам и ако се забави възстановяването има ли други методи за лечение освен физиотерапията!

Спомням си, че някъде тук във форума, имаше една майка, която се е родила с такъв проблем и тук разказваше, че сега всичко е наред и че тя ще има бебе, но доколкото си спомням, на нея й бяха правили операция на определена възраст!

Какви консултации, освен с невролог са необходими при тази диагноза... Моля ви се пишете ми, ако имате инфо по темата! Понеже нашия невролог ни каза, че физиотерапията е напълно достатъчна и майката му е "чакане, физиотерапии и пак чакане и така...".

Стигнали сме до някакво "положение", дали трябва да започнем нещо допълнително?  newsm78

Поздрави и благодаря на всички, които ще се включат по темата предварително   bouquet
# 1
 • София
 • Мнения: 997
Здравей, Керацудка! Ние не сме точно с тази диагноза и не мога да помогна с личен опит. Но преди няколко седмици, в болницата, където ходим на гимнастика, една мама на 2-3 годишно момченце черпеше по случай последното си идване. Детето беше точно с акушерска параза и жената сподели, че  са ходили доста време, но са постигнали пълен успех. Освен това каза, че с тази диагноза  много голям процент дечица се възстановяват напълно. Просто трябва упоритост и вяра.
Не мога да те посъветвам повече от това, което тази майка каза на нас. Просто искам да ви пожелая успех!
 

# 2
Здравейте,

Спец. Болница за ДЦП е сключила договор с НЗОК за обслужване и лечение на т.н. "акушерска пареза".

Повече информация може да намерите в "http://www.cpcentresof-bg.com/bg/TheHospital/nzok_contracts.html"

За консултативен преглед  и организиране на рехабилитация, която понякога е доста продължителна, може да посетите Болницата с направление за невролог след
като предварително се запишете на тел. 9200445 или 209284/232872  вътр. 37 и търсите
д-р Тодорова - невролог

Желая Ви успех

Ако имате повече въпроси, задайте ги в рубриката на форума - "ДЦП", където влизам ежедневно.

д-р Ив. Чавдаров

# 3
 • Мнения: 383
Благодаря за това, което си ни споделила за тази майка, Ели (наистина е някакво инфо все пак)!
Преди няколко седмици, в болницата, където ходим на гимнастика, една мама на 2-3 годишно момченце черпеше по случай последното си идване. Детето беше точно с акушерска параза и жената сподели, че  са ходили доста време, но са постигнали пълен успех. 

Разбирах, че все пак във форума има мами с подобен проблем, не зная обаче защо толкова малко има написано по тази тема, след като в БГ има доста такива случаи  newsm78, даже в един учебник по акушерство намерих статистика (тъжно, наистина!) Сигурно родовите травми не са съвсем на дневен ред, но от това, което научих и прочетох през тези месеци, разбрах, че има случаи на доста тежки форми и е необходимо упорито, продължително лечение, гимнастика и занимания, в които участва и семейството.

Точно заради това и пуснах темата, за да може да се включат мами с подобни проблеми да споделят опита си каква гимнастика са правили у дома на какви процедури от каква възраст на детето са ходили, но явно не съм случила момента да се вклюат хора, преминали през това.

Дано да стават по-малко тези дечица и да няма подобни проблеми! 

# 4
 • Мнения: 383
Реших да копирам отговора на мой въпрос от д-р Чавдаров тук, за да могат, да го прочетат повече майки, заинтересувани по темата "Акушерска пареза" и може би няма да погледнат темата, в която е публикувано!

Кратка инфо за комплексна рехаб. на "акушерска пареза"

Това са принципни насоки.
Не лекувайте  сами детето си.
Всеки лекар има едни или други виждания.

Уместно е Вашият ОПЛ да Ви насочи към:
1. детски невролог / педиатър с неврологична насоченост и 2. лекар физикална и рехаб. медицина.


Следната рехабилитация е уместна:

От 0 до 6 мес.
1. кинезитерапия - рефлексно предизвикани движения  4х дневно
2. магнитно поле  -  локално за увредения плексус   курсове по 15-20 проц.
3. галванизация - надлъжна   курсове по 15-20 проц.
4. хипербарна оксигенация

От 6 до 12 мес.
5. нивалин, дибазол
6. кинезитерапия - рефлексно предизвикани движения
7. електрофореза - надлъжна   курсове по 15-20 проц.
8. електростимулации - експоненциални импулси
9. хипербарна оксигенация

Колкото детето става по-голямо толкова по трудно се настройва алгоритъма на поведение, зависещ от тежестта на увредета и нейното ниво.  Ето защо спирам до тук.

Можете да влезнете в сайта на НЗОК, където да намерите Клинична пътека 251 , касаеща рехабилитацията на  родова травма на периферна нервна система или т.н. акушерска пареза. Там е изработен един насочващ алгоритъм на рехабилитационно поведение.

Спец.Болница за ДЦП в София има сключен договор по Клинична пътека 251 и ако желаете може да Ви обслужим по нея, като ще заплащате само Вашия престой по 5 лв. на ден.
НЗОК заплаща 10 дни рехабилитация на детето. Вие може да вземете 10 последни на месеца и 10 първи дни от следващия месец, което ще Ви осигури 20 последователни дни рехабилитация, по време на която ще ви обучим за домашна кинезитерапия, а за електротерапията ще получите конкретни параметри за Вашето дете, които да се прилагат в локалната поликлиника амбулаторно.

Ако не Ви е възможно да пътувате проверете във Варненската РЗОК, коя болница и сключила договор по КП 251 и изискайте ОПЛ да Ви насочи към нея.

Ако желаете да постъпите в нашата болница, на тел. 209284 или 232872 в.26 потърсете д-р Миланова или на вътр. 37 - д-р Тодорова, които да Ви информират и организират престоя.

Не се притеснявайте да питате.

Успех

д-р Ив. Чавдаров


а ето и линк към постинга за всеки случай :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19977.260

# 5
 • Мнения: 383
Здравейте, момичета!
Извинявам се, че отново изкарвам темата, но намерих сайт на фондация на родители с деца с акушерска пареза и реших да го сложа тука, за да не пускам нова тема!

Зная във форума мами с такива дечица, макар и да не са писали сигурна съм,ч е сайта ще им е полезен има и други сайтове по-темата, чудих се дали не е уместно да се сожат към някоя тема в библиотеката на форум, така ще могат други мами да погледнат линковете, когато им  се наложи, за сега давам линка само на този сайт (на фондацията The Brachial Plexus Palsy Foundation, създадена е 1995) А когато ми остане малко временце, ще се заема да попреведа някой полезни неща, за да достигнат до повече хора!

ето и линка:
http://www.brachialplexuspalsyfoundation.org/

Поздрави и до скоро!

# 6
 • Мнения: 372
   Не зная нищо по темата и не бих ви била полезна,но искам  да ви вдъхна кураж с още един напълно излекуван случай.Става въпрос за вече 17 годишно момиче ,което с много гимнастика и упоритост от страна на родителите си сега е напълно здраво дете.Успех и много борбеност пожелавам на всички!

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
Успех!
знам малко само от майки, водещи свите деца в болницата по ДЦП и ще изложа простичко това което знам:
1. изкл важно е да се почне ВЕДНАГА като се открие парезата рехабилитация - колкото по-рано - толков по-добри успехи се постигат
2. уви не всеки случа може да бъде ИЗЛЕКЯВАН, - зависи дали и в каква степен е засегнат нерв... защото ако е прекаснат напълно - никой и нищо не може да го възстанови
3. рехабилитацията ВИНАГИ е от полза - ако не доведе до пълно излекуване, поне ще помогне да се отстранят максимално последиците от лекарската/акушерската грешка

Успех и не се страхувай да пишеш периодично какво ново става при вас, какво сте научили. За жалост майките на деца с акушерска пареза просто не пишат /поне не често/... дано като периодично вдигаш темата си - да се вкл и др майчета - да си помагате! Пък и пиши ни в седмичната тема - как сте, какви напредъци имате... да споделиш кагот ти е тежко...

# 8
при прекъснат нерв по света хората правят ранна микрохирургия с няколко варианта на операция: съединяване на прекъснатия нерв, трансплант на нерв от собственото тяло на детето или от донор. затова и керацудка е пуснала този линк, за да знаят хората и да търсят възможности. просто в Бг има нещо като затъмнение по въпроса и е доста чудно защо.

# 9
 • Мнения: 383
Здравейте!

Ще сложа още няколко линка, не зная обаче как може да помоля тези линкове да ги включиме в БИБЛИОТЕКАТА на форума в частта за АКУШЕРСКА ПАРЕЗА!

Тук е описано (малко медицински) какво точно представлява травмата:
http://en.wikipedia.org/wiki/Brachial_Plexus

В този сайт можете да видите какви чудеса правят хората по света за такива деца:
http://www.medconsumer.info/topics/erbspalsy.htm

... и този:
http://brachialplexus.wustl.edu/

Хайде, мамчета, до скоро!
Прегръдки на вас и на вашите деца!

 Hug

Последна редакция: нд, 02 апр 2006, 11:30 от КераЦудка

# 10
 • Своге
 • Мнения: 1 410
Здравей КераЦудка!

Дъщеря ми се роди с бегло подобие на акушерска пареза. При самото раждане и много малко след това ръчичката й беше парализирана, но за няколко часа се оправи от самосебе си. По този повод прочетох доста за акушерската пареза тук във форума и извън него. Четох за много дечица, които са се оправили и искам да ти вдъхна още малко кураж.

Надявам се скоро да се похвалиш с резултати!  bouquet

# 11
 • Мнения: 383
Благодаря ти много за поста,silviya.v!

Аз в началото бях доста окуражена особено след първите резултати, сега обаче сме стигнали до положение някакво ... остава да вдигнеме ръчичката над рамото, но вече няколко месеца нямаме почти никакъв напредък и затова съм доста притеснена и се затършувах отново! Да ви кажа, момичета, все чувам за деца дето са се оправили, дето много бързо са се възстановили, обаче за съжеление, не познавам майки в подобно положение, за да ги питам как са вървяли при тех процедурите, кой месец какво са постигали и за това все напомням за себе си та дано излезе малко инфо по темата!

То е ясно, че не става отведнъж, но все си мисля, че не правиме каквото трябва или не правиме достатъчно, знаете какви са майките! За миг не съм си и помислила, че детето ми няма да се оправи вървиме напред и наадявам се вс времето да се наредят нещата! Ще пиша отвреме на време какво се случва с нас!

Поздрави!
 Hug

# 12
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
Имаше една баба на дете с ак.пареза - тя писа във форума на родители, преживели загуба - относно  опитите й да осъди лекаря, довел детето до пареза... Ако др не се вкл тук ще се разтърся по темите да видя - да й пишеш... но честно казано се съмнявам често да влиза.

# 13
 • Мнения: 4 563
Имаше една баба на дете с ак.пареза - тя писа във форума на родители, преживели загуба - относно  опитите й да осъди лекаря, довел детето до пареза... Ако др не се вкл тук ще се разтърся по темите да видя - да й пишеш... но честно казано се съмнявам често да влиза.
Ние вече си писахме и обменихме мнения по въпроса.За съжаление никой от специалистите не се ангажира със срок на въстановяване.Всеки случай е единствен и уникален сам по себе си.И всеки се пита дали прави всичко за да се постигне по-бързо въстановяване.Мога да споделя,че говорих с лекар ,който е шеф на софийската комисия по лекарска етика/или нещо такова,не е важна формулировката/ който ме посъветва ако се наложи да потърся и да изискам международна експертиза ЗАЩОТО ТОВА Е ЛЕКАРСКА ГРЕШКА И НИЩО ДРУГО.В БГ лекарите отказват да са експерти по такива дела,но аз лично съм решила,че отказ от наша страна няма да има особено като се има предвид,че грешките стават все повече.Вече станаха три години ,но борбата ни продължава .Когато чета някои теми във форума се питам къде живея и кой може да наранява децата ни /аз мога да ви бъда майка и на вас мамчета и боли двойно и за болките на собственото ти дете и за тези на неговото/.Търся постоянно информация по въпроса за акушерската пареза и ако попадна на нещо ново ще пиша.Дано да нямате нужда от нея.А понеже работя с деца напоследък черпя информация от вас и за други заболявания за което съм ви много благодарна.В същото време ужасно съжалявам,че в нашата образователна система и по точно в интеграцията на деца със специфични образователни потребности все още не се прави нищо или повечето е на книга.Поздрави на всички.

# 14
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
О толкова съм благодарна на "бабата4 за включването! Много! И се надявам да не се е обидила на обръщението "баба", но просто нямах спомен за ник-а, а исках да споделя, че има и други хора, които имат и опит и се борят, както с лекарската немарливост, така за жалост и с последиците от нея!
Не е хубаво да се казва "добре дошъл" в този форум, защото "идването" на някой обикновено е свързано с болест или проблем в нечие здраве /най-често детско/, но все пак - на всички, които идват при нас - една виртуално прегръдка и благодаря за споделянето на вашия опит и подкрепата към ближния!

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт