Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 апр. 2015, 11:14 ч.

Слънцезащитен крем за лице - 2

 • 74 989
 • 455
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 001
Всичко за слънцезащитата за лице - мнения за използвани продукти, доволни ли сме или не от тях, кое е ефективно и кое не чак толкова в борбата срещу вредата от слънчевите лъчи - тема за всичко това.

Как да избираме слънцезащитен крем – SPF индекс
Скрит текст:
Слънчевото лъчение влияе неблагоприятно на кожата в своя спектър от UVA и UVB лъчи. Старата слънцезащитна козметика e насочена само срещу UVB лъчите, които предизвикват изгаряне, ДНК- увреждания, кожен рак и др. По-новите продукти имат защита и срещу UVA-лъчи. От тях кожата се състарява, губи еластичност, посивява и се сбръчква. Тези лъчи са отговорни и за т.нар. слънчева алергия, но също за кожната пигментация (почерняването).
Факторът, който се отбелязва на флаконите – от 1 до 50+, показва степента на защита от UVB лъчите. Неговата абревиатура SPF (sun protected factor – слъцезащитен фактор) отчита степента на защита от слънчево изгаряне. Ако не ползваме защитен крем и изгаряме на слънце за 10 минути, като се намажем с фотозащитен продукт с фактор 20, ще изгорим чак след 200 минути.
За защитата от UVA лъчите се използват 2 абревиатури – IPD (immediate pigmentation darkening), който измерва за колко време добиваш тен, или PPD (persistent pigmentation darkening), който определя продължителността на тена. На флакона на козметичния продукт трябва да е изписано SPF - индикатор за стопиране на UVB лъчите и PPD или IPD, което показва, че има защита и срещу UVA лъчите.
UVA са с голяма дължина на вълната. Причиняват бързо потъмняване на кожата. Предизвикват преждевременно състаряване и поява на бръчки. Проникват дълбоко в кожната тъкан и могат да я увредят, което е рисков фактор за рак на кожата.
UVB са изключително вредни за тялото, но за щастие частично се адсорбират от атмосферата. Те имат по-къса вълна, но са по-силни. Причиняват слънчево изгаряне и рак на кожата.
Когато избирате слънцезащитна козметика, гледайте какво пише на етикета!
Най-добре е да изберете слънцезащитен продукт с "широк спектър" защита – търсете означение върху опаковката "UVA / UVB"
Слънцезащитният фактор (SPF) показва ефективността на продукта за защита на кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето.
Колкото по-висок е индекса, толкова по-добре е защитена кожата.
Степента на защита трябва да се съобрази с различните фототипове, както и с интензивността на слънчевото греене:
Фототип 1: Много бледа кожа, руса или червена коса и лунички, светлозелени или сини очи,
Фототип 2: Светла кожа, светла коса и сини или кафяви очи,
Фототип 3: Светла кожа, кафява коса и кафяви или сини очи.
Фототип 4: Матова кожа, тъмнокафява коса и кафяви очи.
Фототип 5: Тъмна кожа, черна коса и тъмни очи.
Фототип 6: Много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи.
Русите хора с много бяла кожа трябва да ползват 50+ за начало. Заради климатичните промени и замърсяването през последните години слънцето нанася повече вреди на кожата, затова, дори когато човек излиза навън – на разходка, на пазар или на работа, трябва да ползва крем с фактор минимум 15, а през лятото – 20.
При излагане на слънце за първите 2 фототипа се препоръчват кремове с максимална защита – 50 и 50+, а за третия – 20-40. Флакони с фактор, по-нисък от 20, се препоръчват само за хора, които са фототип от 4 нагоре. В планината или на морето, при интензивно слънчево облъчване, дерматолозите съветват да не се пада под фактор 30, независимо от фототипа.
Слънцезащитната козметика трябва да се съобрази също и с възрастта. Не е препоръчително например майките да ползват кремовете на децата си. Ако на флакона пише „kids”, много е вероятно продуктът да съдържа цинков, титаниев оксид и др., които дават бяло оцветяване на кожата. За децата това е допустимо, но за една жена, особено в градски условия, не е естетично. Мазилата за възрастни са съобразени с типа кожа, в тях обикновено са включени етерични масла, хидратиращи съставки и др. Има различни текстури, адаптирани към всички видове кожи, включително проблемни, чувствителни и алергични.

Плюсовете и минусите на слънцезащитните кремове с висок слънцезащитен фактор.
Скрит текст:
Ако сте обръщали внимание наскоро, вероятно сте забелязали, че на пазара има тенденция да се предлагат слънцезащитни продукти с все по-висок защитен фактор (SPF). Само преди няколко години беше много трудно да се намери слънцезащитен крем с фактор по-висок от 45. Днес вече тенденцията е различна. В някои страни дори се анонсират продукти с SPF 100+.
Но наистина ли един слънцезащитен крем с SPF 100+ (или 90+) е толкова по-добър от такъв с фактор 15?

SPF 100: Два пъти по-добър ли е от SPF 50?
SPF факторът се отнася до способността на един слънцезащитен крем да блокира ултравиолетовите лъчи В (UVB), които причиняват слънчевите изгаряния, но не и UVA лъчите, които основно причиняват дълбоките кожни увреждания. И UVA, и UVB лъчите допринасят за повишения риск от рак на кожата.
SPF факторът отразява колко по-дълъг е периодът от време, за което човек би изгорял на слънце, ако не си е сложил слънцезащитен крем спрямо времето, за което би се случило изгарянето при използване на такъв крем.
SPF по правило е фактор, който не е разбираем за потребителя. Поне като число. Защото е съвсем логично някой да си помисли, че SPF 30 е два пъти по-добър от SPF 15, но всъщност това съвсем няма да бъде вярно. Защото крем с фактор 15 блокира около 94% от UVB лъчите, продукт с SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите, а такъв с фактор 45 блокира само с още 1% повече, а нито един продукт не предлага 100% защита!
Много дерматолози са на мнение, че крем с SPF 15 е подходящ за повечето хора, ако бъде използван правилно. Но въпреки това дори те често препоръчват SPF 30, защото много малко хора нанасят продукта толкова обилно или толкова често, колкото е посочено на опаковката. Според широко разпространеното сред специалистите мнение разликата в защитата от слънчево изгаряне между кремовете със средно висок и висок SPF фактор не е особено голяма, но продуктите с по-висок SPF фактор могат да защитят по-добре кожата от дълготрайни увреди и рак на кожата.
В специално писмено изявление една от американските фирми, произвеждащи слънцезащитна козметика например отбелязва, че, тъй като повечето хората използват много по-малко слънцезащитен крем, отколкото е препоръчително, продуктите с висок SPF фактор предлагат по-добра защита, а дългогодишното използване на продукти с висок SPF допринася за здравето на кожата в по-късен етап от живота. Според казаното в това изявление “Въпреки че разликата в процента блокирана ултравиолетова радиация между SPF 55 и SPF 100+ е по-малко от 1%, използването на SPF 100 може да доведе до много по-малка увреда от слънцето в дългосрочен план”.

А UVA лъчите?
Създаването на слънцезащитен крем, който адекватно предпазва кожата от UVA лъчите е по-трудно. UVA излъчването прониква по-дълбоко в кожата, като допринася за ускорената поява на бръчки и покачва риска от рак на кожата. Почти всички (95%) от UV излъчванията, на които сме изложени, са именно UVA излъчвания.
Много от слънцезащитните кремове с висок SPF фактор използват филтри, които спират UVA лъчите, което обаче не бива да се счита за достатъчна защита. Това се дължи на факта, че UVA филтрите по правило се разпадат бързо и изгубват ефективността си на слънце, освен ако не са допълнително стабилизирани. Процесът по това стабилизиране се смята за най-сложният при производството на слънцезащитен крем. Затова и качествени слънцезащитни средства по правило не е приоритет на масовите козметични компании.
Но всички дерматолози са единодушни, че и най-добрите слънцезащитни кремове трябва да бъдат правилно използвани, за да ни свършат работа. Най-добрият начин да се уверите, че сте оптимално защитени, е да спазвате точно инструкциите за употреба, изписани задължително върху опаковката. Независимо дали изберете да използвате слънцезащитен крем с висок SPF фактор или такъв с по-нисък, технологията на неговото изработване всъщност е от истинско значение. Например има кремове с максимално висок SPF, които обаче са ефективни само 2-3 часа и то ако не бъдат през това време “измити” от вода. При други проникването в кожата и стабилността по отношение на водата е значително по-добро, т.е. при липса на екстрени ситуации едно намазване на ден (в количество според инструкцията!) следва да е достатъчно.
В повечето страни, включително всички от ЕС, вече е забранено да се предлагат на пазара слънцезащитни средства с SPF над 50+, но както стана ясно по-горе тази цифра, индикираща слънцезащитния фактор, за много хора е подвеждаща и не следва да бъде водеща!
При избора на продукт специалистите препоръчват да отдавате предпочитание на водоустойчив слънцезащитен крем, който да бъде нанесен обилно поне половин час преди да излезете на слънце. За повечето (но не за всички!) важи правилото да бъдат нанасяни повторно най-малко на два часа или след плуване, изсъхване или изпотяване.


Слънцезащитен крем за мазна кожа на лицето
Скрит текст:
Ако имате мазна кожа на лицето си, то със сигурност сте се убедили, че от важно значение за състоянието й е кремът, който използвате, за да я поддържате. Това важи с пълна сила и за слънцезащитата, която трябва специално да изберете.
Количеството на секретираните мазнини от кожата на лицето, под влияние на хормоналната или нервната система при мазната кожа са увеличени. За мазната кожа са характирни мазен блясък, разширени пори, раздразнения и черни точки. Възможна причина за омазняване е недостига на подхранващи вещества.
Въпреки, че слънцезащитата може да бъде поставяна върху вече нанесен подходящ крем, при мазната кожа тя трябва да бъде подбрана така, че да не запушва допълнително порите и да подпомага доброто състояние на кожата. Едни от най-подходящи за този вид кожа са слънцезащитните матиращи емулсии. Те се отличават с абсорбираща текстура и антиблясък формули.

Суха кожа - грижа и слънцезащитни продукти
Скрит текст:
Ако се борите със суха кожа на лицето през лятото, то трябва да ползвате подходящи слънцезащитни продукти.
Пред всичко е добре да очертаем точно какво представлява сухата кожа, защото понякога хората с нормална или смесена кожа се твърдят, че кожата им е суха.
В повечето случаи сухата кожа е по-бледа от нормалното, с фина и тънка повърхност, понякога е грапава и е възможно да се бели. Изглежда опъната, лесно се появяват бръчки и е много чувствителна на атмосферни влияния в това число и към слънцето. Кожата става суха, тогава, когато жлезите не произвеждат достатъчно влажност, поддържаща свежия вид на лицето и целостта й, нарушава се здравината на епидермиса. При сухата кожа липсват основните защитни функции срещу слънце, силен вятър, мръсотия и т.н.
Какво още можете да направите през лятото за сухата кожа
• използвайте вечер тоалетно мляко на мазна основа и тонизиращ лосион без съдържание на спирт
• дневния ви крем е добре да е силно хидратиращ (това важи и за фон дьо тена, който използвате)
• поне веднъж в седмицата втривайте в кожата на лицето си арганово или бадемово масло
• пийте много, ама наистина много вода.

Слънцезащитен крем за чувствителна кожа на лицето
Скрит текст:
За чувствителната кожа се налага да полагате допълнителни грижи, за да си създадете необходимото качество на живот. Постоянните кожни раздразнения, реакциите срещу различни козметични продукти и не на последно място изострената от слънцето чувствителност през лятото, налагат необходимост от специална UV защита.
За ежедневната грижа за чувствителна кожа, вече сте се убедили, че най-добре е да заложите на кремове с минимален набор от съставки, да не съдържат парабени, ароматизатори и други вещества, причиняващи алергии. Дори да сте свикнали да ползвате само лек почистващ лосион и хидратиращ крем за чувствителна кожа, в разгара на лятото ви е необходима и специална слънцезащита. Освен да защитава кожата на лицето ви от слънчевите лъчи, продуктът е необходимо, нито да омазнява кожата ви, нито и да я изсушава, също така е добре да е подходящ и за хора с кожни алергии.

Предишната тема: Слънцезащитен крем за лице

# 1
 • Мнения: X
Di™   bouquet
Тази година отново ще ползвам СС крема на Tiara girl с SPF 50+, смесен с Moisture Surge на Клиник с 15 SPF,понеже самостоятелно СС-то ми е мнооого бяло  Mr. Green
А въпросното кремче на Биодерма от миналата тема / Letsgo, Hug Blush / ще го ползвам на плажа  Laughing

# 2
 • Русе
 • Мнения: 8 012
Чудесна темичка!   bouquet
Мдаа, и аз не съм разбрала добре. Simple Smile Аз си ползвам флуида ежедневно. Simple Smile А за тонирания..незнам.. Simple SmileМоже би в аптека ще ти кажат най-добре. (Letsgo)   Peace

# 3
 • Мнения: 15 113
Здравейте ,идвам с молба да ми помогнете при избора на слънцезащитен крем за чувствителна кожа   bouquet

# 4
 • на последния етаж
 • Мнения: 5 143
Довършвам слънцезащитния на Филорга и ще търся нещо ново. Аз съм Фототип 1.

# 5
 • Мнения: 1 001
·•Жана•· , благодаря Hug
В момента довършвам DUCRAY MELASCREEN Light Cream SPF 50 +, с идеята за добра слънцезащита и корекция на съществуващи пигментни петна, каквото е обещанието на производителя. Нищо от описаното не се случи, за съжаление - и петънцата си стоят, което показва, че кремът не се е "преборил" с тях и дори се появиха нови, т.е. и като превенция не се справя. Sick Не съм доволна от крема и не бих го препоръчала.
За лятото съм "заредила" Elizabeth Arden Eight Hour Cream Sun Defense for Face SPF 50 High Protection 50ml след многото положителни отзиви в нета  и Holika Holika Naked Face Covering BB SPF50+ PA+++.

# 6
 • Мнения: 3 494
Aз също съм с Филорга, но го полвзам само когато дневния ми крем е без UV-фактор. Сега си търся някаква допълнителна защита когато съм с дневен крем с малък фактор 15 или 20. Та се чудя за ББ или фондъотен с 30 или 50 фактор. Спряла съм се на тези два, ако някой може да ми каже колко са мазни и покривни


Какъв е точно цвета и колко е покривен, може ли само по него?Много ли е гъст и дали не изглежда лицето като мумия?

# 7
 • Мнения: 2 045
От няколко седмици ползвам този на Phytomer. Чудесен е, не оставя бели следи и най-важното за мен - подходящ за чувствителна кожа и зони  Peace Самостоятелно си иска отгоре пудра, ако  кожата е мазна

# 8
 • Мнения: 13
Аз за чувствителната и бих казала проблемна кожа и това лято ще използвам Melabel Sun на Biotrade. Simple Smile

# 9
 • Щастлива мама на 3 слънца
 • Мнения: 2 085
Здравейте събрала съм няколко мостри и ще пробвам скоро. Има възпаление на лицето в момента и ме е страх

# 10
 • Мнения: 2 045
Melаbel Sun мисля имаше парафин в състава - допълнително ще запуши проблемната кожа  Naughty

# 11
 • Велико Търново
 • Мнения: 4 660
Благодаря за новата тема  bouquet
Преди време бях загледала този крем - http://bg.strawberrynet.com/skincare/biotherm/creme-solaire-spf- … ch/168366/#DETAIL , ще се радвам ако някоя от вас го е ползвала и сподели впечатления.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 610
Миналата година бях с тониран крем с  фактор 50 на SVR, тази все още съм в чуденка.

# 13
 • Мнения: 691
DUCRAY MELASCREEN Light Cream SPF 50 +
от този и аз не съм доволна. освен, че не се справя с петната, ми мазнее повече от другите. Определено не е моя крем.

За чувствителна кожа на Ла рош не са ли подходящи?

# 14
 • Мнения: 23 597
още не съм избрала крем за лятото в града
този месец бях на планина с деткия крем на биодерма със спф 50 и минерален филтър - пази чудесно, но не става за градски условия, защото е доста бял, ще остане за морето

Общи условия

Активация на акаунт