Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 16 март 2006, 10:40 ч.
  • Преглеждания  10 918  Мнения  14  Онлайн  1
Отговори
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 272
Решила съм днес да правя кисело зеле с ориз на фурна /за първи път ще готвя кисело зеле/. Та въпроса ми е как става, моля за рецепта.
А заедно ли се готвят или отделно се вари ориза. Зелето ми е нарязано и стерлизирано в буркан.
Мерси предварително   bouquet

Реклама
# 1
  • все тук
  • Мнения: 1 625
Аз го правя така - първо нарязвам зелето и го сварявам почти до готовност. После запържвам 1 глава лук и ориза, докато станат прозрачни. В тава смесвам ориза и зелето, слагам сол, червен пипер, сминдух, джоджен и месото /ако ще слагам такова/, наливам вода и пека . Вода - за ориза едно към четири и за зелето около 2-3 чаши.

# 2
  • Мнения: 5 291
Запържваш ориза до стъклен, добавяш необходимото за него количество топла вода/зелев сок 1:1 (ако нямаш сок от зелето, прибавяш във водата 1 каф.л.лимонтозу), ако трябва сол, добавяш зелето и печеш. Ако искаш с червен пипер - при пърженето на ориза.
Щом ти е стерилизирано зелето, няма смисъл да го вариш предварително.
Някъде съм го яла това с дафинов лист, но това е въпрос на вкус/и подправки

# 3
  • София
  • Мнения: 1 493
Аз нарязвам киселото зеле на ситно. Запържвам го в мазнина 5-6 минути, като бъркам непрекъснато. Слагам малко червен пипер, черен пипер, чаена чаша презварително измит ориз, вода 3:1 спрямо ориза, разбърквам и запичам във фурната. Прекрасно ястие се получава !

# 4
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 041
Смесваш накълцаното зеле с 1/2 ч.ч. ориз,дабавяш червен пипер,дафинов лист,малко олио.
Ако зелето ти е по-солено,добавяш водичка,но 1-2ч.ч.
Ако имаш в буркана зелева чорбичка и не е много солена прибавяш 1:1 вода: зелева чорба.И на умерена температура във фурната-може в гювеч.Ако е на котлона-пак умерено,за да не загори зелето.
В процеса на варене може да се наложи да доливаш водичка.
Когато готвя зеле,нищо не запържвам.

# 5
  • Мнения: 386
Аз лично запържвам зелето и праз лук във мазнина и във фурната.След това добавям и оризът и той да се запържи.Не ти казвам никакви пропорций защото всеки го обича различно,в смисъл че аз го обичам когото ми е повече на ориз при теб може да е обратно.Иначе подправките които слагам са черен пипер на зърна /може и смлян/ ,чубрица,червен пипер и дафинов лист.Слагам вода на 1 ч.ч. ориз 3 ч.ч. вода/ като може и да се сложи сок от зеле/.Което пак зависи какъв е ориза.Аз лично по едно време ползвах бланширан ориз а сега съм на българският.Запича се на фурна.Успех ако ти хареса и разбереш нещо.  chef

# 6
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 272
Мерси  Hug
Много сте бързи  Grinning, значи зелето ми е нарязано, стерлизирано, но няма сок /има колкото за стерлизацията/, а и обичаме много подправките, а слага ли се кимион или не  Blush

Последна редакция: чт, 16 мар 2006, 11:24 от doniboni

# 7
  • Мнения: 173
Аз нарязвам киселото зеле на ситно. Запържвам го в мазнина 5-6 минути, като бъркам непрекъснато. Слагам малко червен пипер, черен пипер, чаена чаша презварително измит ориз, вода 3:1 спрямо ориза, разбърквам и запичам във фурната. Прекрасно ястие се получава !
Така го правя и аз, но добавям и малко прясно зеле.

# 8
  • София
  • Мнения: 30 611
Моята рецепта е като на doniboni, но за прясно зеле.
Ако ползваш кисело, от бидон, консерва и т.н. можеш направо да го слагаш в тавата.
Предварително единствено можеш да подготвиш ориза както е написала doniboni.

# 9
  • Враца
  • Мнения: 867
Запържваш ориза до стъклен, добавяш необходимото за него количество топла вода/зелев сок 1:1 (ако нямаш сок от зелето, прибавяш във водата 1 каф.л.лимонтозу), ако трябва сол, добавяш зелето и печеш. Ако искаш с червен пипер - при пърженето на ориза.
Щом ти е стерилизирано зелето, няма смисъл да го вариш предварително.
Някъде съм го яла това с дафинов лист, но това е въпрос на вкус/и подправки
И аз так го правя , но редувам в тавичката...ред зеле..ред ориз...най-отгоре е зелето и го печа във фурната!

# 10
  • Мнения: 974
Охх огладнях от вашите рецепти  Rolling Eyes

Аз го правя по много по-прост начин ...зелето нарязано + свинско на парчета като за кебап+черв.пипер+сол и олио ...всичко бухам Joy в тенджерата под налягане да се сготви хубаво и след това запичам в тавичка.
Но ще пробвам и вашите рецепти  Hug

# 11
  • Мнения: 5 684
Аз нарязвам киселото зеле на ситно. Запържвам го в мазнина 5-6 минути, като бъркам непрекъснато. Слагам малко червен пипер, черен пипер, чаена чаша презварително измит ориз, вода 3:1 спрямо ориза, разбърквам и запичам във фурната. Прекрасно ястие се получава !
И аз така го правя, но не го пе4а на фурна; не запържавам, а задушавам; вместо 4ервен пипер слагам суха люта 4ушка накълцана.
doniboni, за кимион не знам, може да пробваш. Аз слагам 4убрица.

# 12
  • BG
  • Мнения: 4 546
и аз с готово зеле готвя. по-добре не слагай всичкият сок от буркана, а половината само. иначе става много солено.
ето моята рецепта: запържвам кайма, лук, моркови. изсипвам в глинен гювеч, добавям и доматено пюре. похлупвам и оставям за около час и половина. оризът го слагам най-накрая, като е готово зелето. кимион не слагам, защото не го обичам

# 13
  • Мнения: 319
И аз го правя като Ефросина, става супер, даже слагам и малко чили, от това сушеното. Кимион - да слагам.

# 14
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 272
Зелето е готово  Grinning
По рецептата на :

Аз нарязвам киселото зеле на ситно. Запържвам го в мазнина 5-6 минути, като бъркам непрекъснато. Слагам малко червен пипер, черен пипер, чаена чаша презварително измит ориз, вода 3:1 спрямо ориза, разбърквам и запичам във фурната. Прекрасно ястие се получава !


Благодаря на всички за рецептите   bouquet

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт