Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
Розацея - тема 2
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 738 отговора


Мнения: 647
В тази тема  споделяме личен опит  и обсъждаме тревогите си – най-често това е естетическият дискомфорт.

Тук
може да прочетете наши мнения  за въздействието на голям брой медикаменти, медицинска козметика и апаратни козметични третирания.

Единодушно изказваме предупреждение да не ползвате никакви кортикостероидни кремове.
Почистване на кожата на лицето – с тампон с преварена вода (хладка), отвара  от лайка, хума (много рядко при сериозно запушване на порите), с кокосово масло

На фармацевтичния пазар се предлагат много и все нови, нови продукти, които обещават справяне с проблема. Винаги, при възможност, изисквайте тестери и прилагайте пробно поне 2 седмици преди да решите, че това е вашия крем или козметика. Избирайте неароматизирани кремове  и без парабени. Когато се появят признаци на раздразнение прекратявайте употребата им.

Ползвайте през цялата година слънцезащитни продукти с висок фактор. Предпазвайте се от излагане на силно слънце и топлина – аксесоари като широкополи шапки и чадъри ще са ви в помощ.


След пост 883 разглеждаме  тезата, че розацея е вид автоимунно заболяване и дискутираме съответстващ на състоянието хранителен режим – Палео протокол при автоимунни заболявания.

Автоимунен протокол (AIP)
http://www.thepaleomom.com/autoimmunity/the-autoimmune-protocol
http://wellnessmama.com/22689/autoimmune-diet/
http://theclothesmakethegirl.com/2012/11/02/autoimmune-protocol-experiment/

Блог за палео протокол при автоимунни заболявания

Cioccolata: *
За тези, които не са добре с английския, ще дам кратко резюме на препоръките на Сара Балантайн за овладяване на автоимунните заболявания.
Скрит текст :
Тя набляга много на храненето, но кажи-речи още толкова на останалите аспекти на начина на живот.

1. Хранене:
Може да се направи плавен преход, т.е. постепенно ограничаване, а може и да се "скочи в дълбокото", т.е. всички ограничения да се направят наведнъж. Всеки решава за себе си. Сара препоръчва следното:
- Храненето по автоимунния протокол включва: месо/риба (с особен акцент върху вътрешностите), зеленчуци (без домати, чушки и червен пипер, обикновени картофи и патладжани), умерено плодове (фруктозата да бъде до 20 грама на ден) и мазнини (животински - мас, лой, но не краве масло, плюс растителни - кокосово масло и зехтин). Тази строга диета може да се започне рязко или може до нея да се достигне постепенно, т.е. първо изключвате млечните, после изключвате ядките и семената, накрая изключвате яйцата. Но поне месец, а дори 3-4 или повече, трябва да се кара тази диета, докато се постигне пълно или поне частично овладяване на симптомите, т.е. ремисия на заболяването.
- Когато вече подобрението се е стабилизирало, се започва въвеждане на храни, но то става много бавно - новата храна се хапва няколко пъти за един ден и после се изчаква 3-4 дни за евентуални реакции. Ако всичко е наред, т.е. няма обриви, болки, стомашночревни проблеми, депресивни настроения, главоболие или други ненормални усещания, значи тази храна е ОК и се минава към въвеждане на следващата. Храните, които могат да се въведат отново, са яйчни жълтъци (за белтъците Сара съветва да не се въвеждат, освен ако наистина не ги понасяте много добре), изключените зеленчуци (чушки и червен пипер, домати, картофи, патладжани), ядки и семки, евентуално максимално качествени млечни - непастьоризирани и ферментирали, максимално маслени (първо може гхи, после обикновено масло, после сметана и/или сирене). Алкохол, кафе, шоколад - може да успеете да ги въведете, може и да не успеете, зависи. Ако ги въведете, ще се консумират в малки количества от време на време, не редовно. По този начин всеки трябва да установи кои храни как влияят върху симптомите му и така да изгради индивидуалния си хранителен режим. Много важни са пробиотичните храни, но все пак трябва да се види какви и какво количество ви понасят.

2. Сън: целта е да имате по 8-12 часа сън на денонощие - през нощта и/или с кратки дрямки през деня, но трябва много сън.

3. Лека или умерена физическа активност, но не интервални тренировки, нито продължително кардио, нито прекалено усилени тренировки с тежести.

4. Мерки за намаляване на стреса, напр. медитация.

5. Може някои хранителни добавки - хранителни ензими, пробиотици (но все пак тя предупреждава, че тези с лактобацили и бифидобактерии могат да засилят автоимунната реакция при заболявания на щитовидната жлеза), витамин Д, магнезий, специализирани добавки за възстановяване на чревната лигавица.

Това са препоръките й накратко. Наистина става въпрос за доста амбициозно начинание, ако човек се заеме да изпълни всичко, но много хора са намерили значително подобрение по този начин.




*цитатът е взет от темата ВМ-НВД във форума бул-мама

Въвеждане на храните

Опитът на авторката
 
Тук има много рецепти

Видове ензимна недостатъчност и видове ензимни хранителни добавки


линк за захарите (FODMAP)

Добро въздействие указват и : прием на аминокиселините: L-lysine, l-glutamanine, betaine HCL
                                                   Витамини – C, rutin, B3, B12, калций
                                                   Пробиотици – кефирена гъба, чаена гъба, ябълков оцет домашен (с оцетна гъба)


С пожелание за здраве и много добри резултати на всички, никакво обезкуражаване!!!

Огромна благодарност към всички, които участват в темата и споделят лични успехи и проблеми в борбата с овладяване проявите на розацея. Благодаря за преведените текстове и за всяка информация относно заболяването.  Hug  bouquet
« Последна редакция: чт, 07 май 2015, 20:22 от Фръц! »
Цитирай

София

Мнения: 4 161
Аз миналата седмица реших да възобновя мазането с масло от нийм, защото имах нещо като лишей от долната страна на устата, та на първото намазване на сутринта се събудих червена и подута като силно изгоряла от слънце. Не знам изгаряне ли беше или алергия, есента се мажех редовно и нямах проблем, а и маслото от нийм май е базово и не би трябвало да гори, ама не знам. Още се възстановявам.
Цитирай

Greece

Мнения: 2 402
Фръц благодаря за новата тема   bouquet
Много добре систиматизиран и ясен първи пост си направила  Hug
Цитирай


Мнения: 647
защото имах нещо като лишей от долната страна на устата
Скоро и на мен ми се беше получило такова изсушаване на по-фини кожни места около устата, което наподобяваше лишеи. Мазах със смес от кокосово и каково масло и всичко отмина за броени дни.

Към момента се разделих с акнето по гърба и деколтето (много упорито) след като спрях тотално всички млечни продукти и нанасях изписан (от д-р Маркова) правен лосион + крем. Ограничаването на казеина определено на мен ми дава видимо отражение. Върна ли кис. мляко...връща се и акнето.
Цитирай


Мнения: 610
спрях брашното и зърнените, кожата се успокои, не пари, не гори, чувствах я супер.
Вчера ядох пица + пих вино => червена и пъпки.
Не знам дали е от виното или тестото, трябва да проверя..

Фръц, ти продължаваш ли лечението на Маркова по лицето?
Цитирай


Мнения: 647
Фръц, ти продължаваш ли лечението на Маркова по лицето?
Откзах се, изпих всички витамини, калция и повторих и сега си приемам само вит. Ц. Кремовете мисля се оказаха по-агресивни от необходимото ми. Не рискувах да продължа и да видя как ще се развият нещата.
Цитирай

Vancouver, BC

Мнения: 832
Благодаря за новата темичка  Hug. Аз в момента прилагам крем SVR и мицеларна вода на същата марка за розацея. Отделно слагам и крем на Хистомер за задравяване на капилярите. Ефект не виждам кой знае какъв. Като е топло и горещо и като се изнервя малко пламвам цялата. А да и като спортувам пак. Да се наведа да взема нещо пак.
« Последна редакция: чт, 07 май 2015, 15:45 от Elizabett »
Цитирай


Мнения: 956
Благодаря и аз за темата Фръц!

l'etranger много интересно, аз не съм задълбавала натам, но ще започна и това да чета.
Моите след млечни пъпки взеха да се белят много странно, поизчистиха се за 3 дена ама още има. Повече млечни никога   #Cussing out
Цитирай

Stuck in a moment

Мнения: 798
Ето ме и мен, благодаря за новата тема Smile
Точно и аз задълбавам в това как почти всички, включително и аз съм така, споделят подобрение след като намалят/ спрат въглехидратите и смятам, че захарите в зърнените храни, ориза, нишестето (картофено, царевично,оризово), плодовете и млякото се усвояват лошо при доста хора с подобни проблеми и то защото лигавицата на чревния тракт е пропусклива и имат липса на ензими, които да разграждат тези захари. Те си ферментират в нас, създават киселинна среда, създават предпоставки за развитие на патогени (не е задължително да е хеликобактер, може да са други, терминът на английски е SIBO) и неразградените вещества, които минават през чревната лигавица се явяват алергени и тялото бълва антитела срещу тях. И се получава и зачервяване и пъпки като следствие. Това са си мои разсъждения за захарите (FODMAP) и ползата от прием на храносмилателни ензими, още чета по въпроса.
В сайтовете за палеодиетата и автоимунния протокол се споменаваше, че ако те не успяват да подействат е добре да се помисли за ниска или без FODMAP диета.
При мен наблюдението е, че ако ям сушени плодове или червени ябълки зачервяването е по-явно и има логика във връзка с писаното горе, т.е. лошо усвоявам захарта в тях.
Може и да си купя ензими от аптека, но със сигурност с пчелния прашец ще продължа и ще пробвам да си ферментирам сама зеленчуци, тъй като почти навсякъде пише, че са богати на ензими и помагат за здрава храносмилателна система. Наскоро даже даваха предаване за един български професор, който излекувал себе си от рак на дебелото черво със зелев сок.
http://lekuva.net/77431/prof-karadzhov-izlekuva-rak-s-pomoshtta-na-zelev-sok.html
Как да си ферментираме сами зеленчуци :
http://nadiapetrova.bg/2014/08/wild-vegetables-fermentation/

Хубав ден на всички! Hug
Цитирай


Мнения: 956
Аз съм с две ръце за ферментиралите. Зеле, краставици, карфиол и моркови купувам готови от магазина, прясно ферментирали. Но много ме запали да си направя сега. Зеле съм правила ама нямам подходящи буркани, ето повод и да си купя сега има слънце тук ще ферментира за нула време Smile
Мерси  Hug

По темата с ферментацията, бях поръчала този сироп изпих го но не мисля че нещо помогна за целият ми тонус, но приателката която го пи с мен, се кълне че е велик. : http://regulat.bg/regulatpro-bio/ Пак е на баз ана ферментация, и уж съживявал клетките или нещо от този род. Аз лично мисля че от него получих киселини, и не знам просто неусещам промяна, но все пак да си кажа Smile
Цитирай

София

Мнения: 1 720
Благодаря за темата.
Само да вметна за ферментиралите храни, не разбирам как се препоръчват след като точно от ферментирали храни се разпалват червенините (синьо сирене, червено вино, консервирани и т. н., хистаминови храни.) Или става дума САМО за плодове и зеленчуци?
Цитирай

Greece

Мнения: 2 402
l'etrangere благодаря и аз за линка за дивата ферментация   bouquet
Задължително ще опитам да си направя  Peace
Цитирай

Stuck in a moment

Мнения: 798
И аз се чудех, обаче явно процесът е друг, Ванила Smile Сирената, консервираните храни, червеното вино са различни, в мрежата срещам полезни свойства само на ферментирали зеленчуци - слага им се морска сол, не готварска (която също е различна и вече само нея ползвам) и са богати на ензими и пробиотици, след като ферментират. Аз още не съм пробвала, но ще си направя моркови, струва ми се най-лесно.
Надявам се да си ок и да се включваш просто от интерес в темата   bouquet
Автоимунния протокол малко ме поизтормози, но още не ям глутен, ориз, картофи, яйца, млечни. (въобще като цяло смятам, че здравословното хранене е трудно постижимо в нашата страна, излиза скъпо)
Джоя, ти ядеш яйца, нали?
Цитирай


Мнения: 956
Аз ям айца иначе ми идва ту мъч. Просто не мога да измисля дори и закуска с месо,
но до колкото четох проблемни са белтъците не жълтъците, така че мисля да опитам само  жълтък.
Ферментацията е супер за нас, защото ако следваме теорията че розацеата тръгва от червата, ферментиралите са много добра храна . Но и аз говоря за зеленчуци. На мен от опит сирена не ми помагат не знам какво ферментирало има там  newsm78 Но явно не е същото. Последна надежда за млечните ми остава кефира, ще го пробвам след месец за да видя реакция.
И тук излиза скъпо да се храниш добре, но това е защото търсим разнообразие, иначе самото месо и зенечуци не е драма. Но пък толкова съм спестила от хапчета и кремове, че предпочитам да ги инвестирам в свястна храна Smile
Цитирай

Greece

Мнения: 2 402
joya не искам да те разочеровам,но аз не останах доволна от млечният кефир.Пих го седмица и се отказах.Наду ми се корема,излязоха ми пъпки,до тоалетна не можех да ходя,абе с две думи не е за мен.Мисля си ,че всичко това се получи заради прясното мляко.От тогава прясно мляко не съм близнала.
Дано на теб обаче ти понесе..

Виж обаче от водният кефир съм супер доволна.Вече може би около две седмици си го пия всеки ден по една чаша.От утре смятам да увелича количеството на две чаши.С него нямам проблеми с тоалетната и корема не ми се надува.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 738 отговора