Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 16 март 2006, 13:37 ч.
  • Преглеждания  5 386  Мнения  10  Онлайн  1
Отговори
  • с трима мъже в къщи
  • Мнения: 371
В детската кухня готвят подобно нещо и е страшно вкусно. Мисля, че става и за възрастни. Някой готвил ли е такова и каква е рецептата??  bouquet

Реклама
# 1
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 417
Харесвам кус-кус, но ми е странно що за манджа ще е това. Ще следя с интерес!

# 2
  • София
  • Мнения: 3 537
В нашата кухня не са давали до сега такова нещо,и на мен ми е интересно.Вкусно ли е?като манджа ли е или по -сухо като печено.....аз със кус-кус знам само мусака иначе... newsm78

# 3
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 242
Манджата е гръцка по произход и се прави с телешко, не с пиле (ама не пречи с каквото иска месо да си я прави човек). В оригинал не е с кускус, а с едни макаронени изделия подобни на овес (критараки се казват на гръцки), има ги по магазините, май на Стела и Миско съм виждала.
Най-общо се прави, като се запържи месото на хапки (500гр) по класически начин с лук и чесън, залива се с домати за готвене (1ч.ч.), подправя се на вкус с черен пипер и сол, прибавя се вода (литър, може и повече) и се вари до готовност (аз го варя в тенджерата под налягане). Хитът в цялата работа е при запържването към доматите да се добави щипка канела - така придобива специфичния си вкус. Като се свари,се прибавя кускуса (половин пакет - значи 200гр) - и ври до готовност на кускуса (евентуално може да се наложи да се добави още водичка). Трябва да стои по-редичко, защото при изстиване се сгъстява много.

# 4
  • Мнения: 7 474
При нас правят два варианта

1. кус-кус (1ч.ч.) се вари във вода+щипка сол. Като се свари добавям мляко да заври + щипка захар + малко масло + като изстине настъргвам сирене.

2.Супа с кус-кус

Слагам 1-2 пил.бутчета(кочанчета)после го вадя и надробявам
1 каф.чаша кус-кус
1настърган морков
сол
копър
вода 1/3 от тенджерата под налягане
Ври 30 мин.

Става много вкусно!Детето я яде в промишлени количества.
После и добавям 1 лъж.кис.мляко и сирене за детето.

  chef  chef  chef Peace

# 5
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Аз го правя и с пиле и със свинско.
Варя пилето, вадя го и го слагам в тава, слагам кус-куса(количеството зависи от това колко искаш да направиш, аз слагам 200гр за 3 порции) да поври в пилешкия бульон за 5-6 мин. След това го изсипвам при пилето и 1 1/2ч.ч от бульона. Слагам сол, черен пипер и червен пипер. Пека в умерена фурна докато се запече пилето.

Колкото до гръцкото ядене, за което казва hedra, рецептата е точна, само да поясня, че критараки са вид макаронени изделия с форма на ориз.

# 6
  • Den Haag
  • Мнения: 1 351
Майка ми правеше много вкусна супа с пиле и кус -кус.

# 7
  • София
  • Мнения: 2 639
Манджата е гръцка по произход и се прави с телешко, не с пиле (ама не пречи с каквото иска месо да си я прави човек). В оригинал не е с кускус, а с едни макаронени изделия подобни на овес (критараки се казват на гръцки), има ги по магазините, май на Стела и Миско съм виждала.
Най-общо се прави, като се запържи месото на хапки (500гр) по класически начин с лук и чесън, залива се с домати за готвене (1ч.ч.), подправя се на вкус с черен пипер и сол, прибавя се вода (литър, може и повече) и се вари до готовност (аз го варя в тенджерата под налягане). Хитът в цялата работа е при запържването към доматите да се добави щипка канела - така придобива специфичния си вкус. Като се свари,се прибавя кускуса (половин пакет - значи 200гр) - и ври до готовност на кускуса (евентуално може да се наложи да се добави още водичка). Трябва да стои по-редичко, защото при изстиване се сгъстява много.
hedra, звучи много добре!!! Само да те питам-ако се прави с пиле- пак ли се слагат същите подправки - и по-точно за чесъна и канелата питам?

# 8
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 242
Ами да - те са си за овкусяване на соса и пак е вкусно, независимо с какво месо е. Гърците принципно слагат канела на месно-доматените манджи, не само на тази, ами и в мусаката, в пастициото и т.н. - малко е странно за нашите разбирания, но придава наистина много приятна нотка. Просто слагай малко количество, една щипка - иначе става доста тежък вкус.

# 9
  • софия
  • Мнения: 7 282
Наистина е оригинално гръцко ястие, хедра много точно е дала рецептата  Grinning

# 10
  • спретната къщурка край селО Сливен
  • Мнения: 7 430
Hedra, мисля, че това ядене, което описваш не е Кус - кус   Wink
По произход яденето е арабско Wink

  Ето малко инфо   Wink

Мъжо е живял в Африка и поне той така твърди Peace
Аз много го обичам - приготвя се по принцип в ето такава тенджера но може и без нея.Яденетостава на пара, като кус куса се натрива с олио първо и после се слага в решетката -след известно време пак се вади и пак се натрива с олио - 2 пъти е тази процедува Wink
Отдолу в тенджерата слагаш пилето да се вари (може и предварително да е сварено) и зеленчуци - най-вече зеле, нахут - това е по рецепта, но ние слагаме и готови смесени зеленчуци и пак си става вкусно Wink
Ако нямаш такава тенджера може всичко да сложиш в най-обикновена и готвиш като манджа Peace

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт