ПРАВИЛА НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ
Да се научиш да се храниш здравословно не е трудно. Трудното е да възпиташ волята у себе си да устояваш на изкушенията. Воля се възпитава най-лесно чрез мотивация. Така че, измисли си нещо, заради което се бориш за промяната и всичко ще става по-лесно. Всеки път, когато ти се похапва нещо забранено, си припомняй нещата, които те мотивират.
Здравословното хранене си е цяло изкуство. То води до цялостна промяна на хранителния ти режим, а и до промяна в начина ти на живот. Въобще не е толкова страшно, колкото звучи. Недей да слушаш всички, които твърдят, че е много трудно. Не е! Като за начало започни да се храниш три пъти дневно – закуска, обяд, вечеря. Нека последното ти ядене да не е по-късно от 18 часа. След този час можеш да приемаш само вода. Между храненията пий отново само вода. Когато свикнеш с този режим, започни да изключваш белия хляб и десертите. Не консумирай вода по време на хранене. Тя води до обилно слюноотделяне, което от своя страна повишава апетита. Винаги ставай от масата с леко празен стомах, но не гладна. Спри тогава, когато ти е най-сладко, защото точно тогава ти започваш да поглъщаш най-големите количества храна. Увеличи двойно и дори тройно консумацията на плодове и зеленчуци, но не прибягвай до тях след основно хранене. Те са в стихията си във времето до обяд, а можеш да си ги похапваш и като следобедна закуска към 16 часа. Сега ще ти предложа 10-те правила за здравословно хранене. Ако ги следваш съвестно, ти гарантирам успех.
1.   Никакви сладкиши, когато и където ти се яде. Те са враг номер едно за твоето тяло. От тях не получаваш жизненоважни вещества за организма си.
2. Забрави за топлия и пухкав бял хляб, за онези мазнички и вкусни тестени закусчици. Тестените храни само чакат да ги допуснеш в организма ти и се залавят да градят и градят мазнини. ...
3. До тук бяха сладките запръжки в манджите на мама, както и пържените пържолки, дробченца, яйчица. Да кажем добре дошли на варените, печените и задушените ястия.
4. Знаеше ли, че газираните безалкохолни напитки обожават да надуват корема ти и да носят калории? Е, сега вече нямаш оправдание, защото знаеш.
5. Съветвам те, ако обичаш да си попийваш алкохол, да го правиш рядко. Той е много калоричен. Да, дори и бирата.
6. Дъвките не са най-добрият ти приятел, макар че оправят дъха сутрин. Въпреки това дъвките без захар не са строго забранени.
7. Да не би да си мислеше, че всички плодове са позволени и полезни? Не се заблуждавай! Някои от тях са богати на онова сладичко нещо, което се нарича захар и което всички така обичаме. Ето кои са те – диня, смокиня, грозде, сини сливи. А бананът и пъпешът са богати на скорбяла, която също в големи количества не е полезна.
8. Знам, че ядките са чудесно мезе, но не и безобидно. Когато са в сурово състояние са значително по-полезни и дори препоръчителни. Особено орехите. Печеното слънчогледово семе въобще не влиза в сметката.
9. Споменах ли вече, че водата и фрешовете са полезните напитки. Ограничавай другите, колкото можеш повече. ...
10. Консумирай храните, колкото е възможно по-разделно, докато се научиш коя с коя храна се съчетава.