Съвършенство през пролетта.
Да се справим с акнето, пъпките и черните точки.


Здравата и добре поддържана кожа си личи. Тя е определяща за добрия ни външен вид и за самочувствието ни. Тя издава и душевното ни равновесие. Ако то се наруши кожата ни веднага бие тревога.

Кожата е огледало на нашата душа. Тя рязкрива настроението ни и отразява целия ни вътрешен живот. Поради това се изчервяваме от срам, пребледняваме от уплаха и „позеленяваме” от завист. Кожата ни издава на околните какво точно преживяваме в даден момент. И реагира изключително бързо. На лошите грижи отговаря с видимо повяхване. Затова, ако забележите тревожен сигнал, веднага и се притечете на помощ. Ако не го направите съществува риск да бъдат нарушени защитните и функции. После ще последва и неприятната реакция под формата на алергии и пъпки. Поради това е особено важно да давате на кожата си всичко, което и е нужно, за да изглежда здрава, млада и лъчезарна.

1.Витамин С
Той е необходим на организма при изграждането на колагеновите тъкани, поддържа кожата гладка и гъвкава. Порите остават чисти и на мръсотията не е така лесно да се загнезди в тях. Козметичните продукти, които съдържат витамин С трябва да се пазят от въздуха и светлината.

2.Кремове, които активират регенерирането на клетките.

Те проникват в най-дълбоките пластове на кожата и активират възстановяването на клетките. Но преди да си купите регенериращ крем направете си тест при вашата козметичка. Тя ще анализира вашия тип кожа и ще препоръча какви грижи да полагате за нея.

3.Силиконът в козметиката.
Той участва в състава на много кремове. Те не омазняват епидермиса и са идеални за проблемна кожа. Тенът става равен и кадифено мек.

4.Възрастта и посещенията при козметичката

С течение на времето намалява отделянето на колаген-веществото, което придава гъвкавост и свежест на кожата. Тя повяхва и се отпуска. При някои жени видът на кожата започва да се променя още след 30-ата година. Причината трябва да се търси в хормоналните изменения и стреса. Кожата започва да се оросява все по-зле с кръв и клетките започват да се делят по-бавно. Тенът става сивкав, появяват се пъпки и черни точки. Хормоните на стреса активират кръвообращението и кожата става по-мазна. Порите се запушват и под въздеиствието на бактериите в кожата се получават възпаления. Препоръчва се почистване само с меки козметични продукти, които са в състояние да разчупят този омагьосан кръг.

5.Почистването

Побързайте да се отървете от черните точки и мазните участъци без да пресушавате кожата си. Най-нежните средства в случая хумата и продуктите, съдържащи цинк. Продуктите с екстракт от водорасли успокояват и овлажняват. Дневните кремове със слънцезащитен фактор SPF предпазват кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, както и от замърсяванията на въздуха.

6.Околната среда
Оловните съединения във въздуха причиняват възпаления на кожата. Затова редовно използвайте ексфолиращи гелове или почистващи лосиони.

7.Козметични средства срещу пъпките и неприятната лъскавина
Черните точки, или комедоните, както ги наричат специалистите, са безобидни мастни образувания, които се окисляват в контакт с въздуха и поради това имат черна главичка. Само че в никакъв случай не бива да се опитвате да ги изстисквате с пръсти. Защото след това малките точици може да се възпалят и да се превърнат в големи пъпки. Затова го правете с памучен тампон напоен с почистващ гел или лосион. Има и такива лентички за почистване на носа, челото или брадичката. Притискат се върху кожата и се издърпват след 10-15 минути. Резултатът: порите се почистват. С някои маски също е възможно да се постигне дълбочинно почистване. Тук също има думата вашата козметичка, която ще избере най-подходящата за вас маска.

8.Гримът
Използвайте матиращи гримове, за да покриете мазните участъци на кожата. Избягвайте течния фон дьо тен, за предпочитане е компактният или пък пудра. От време на време може да използвате влажни кърпички. Петната по лицето може също да прикриете с фон дьо тен.


Източник: сп. Журнал