Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Красива мама
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sofia

Мнения: 3 567
ФИЗИОЛОГИЯ НА НОКЪТА

Ноктите са видоизменени кожни клетки и когато ги третираме трябва да възприемем целият участък на нокъта като едно цяло. Мислено се разграничават няколко зони в нокътната структура.
    1. Основата - най-важният участък. Намира се под кожната гънка. Там кожните клетки се видоизменят, за да оформят нокътната плочка. Този участък е много мек и трябва много да се внимава при обработка, защото едно нараняване може да доведе до деформация на нокъта за цял живот. Когато кожните клетки се наслоят с кератин те се спояват, загубват способността да се отцепват и спойките в новообразуваната нокътна плочка са много здрави.
    2. Средна нокътна прегъвка (кожната гънка, мантия). Това е кожата на пръста над основата, тя предпазва появяващият се нокът ( основата ).
    3. Странична нокътна прегъвка ( странична стена ). Тя е издължаването на средната прегъвка. Защитава нокътната плочка от страни и направлява растежа на нокъта.
    4. Епонихиум ( ръбът на нокътната прегъвка ). Тя затваря плътно тази зона и я запазва от бактерии, затова се избягва да се махат кожичките. Много често обаче той е голям и груб, плътно залепва по плочката и расте заедно с нокъта. Това води до цепенето му и е доста болезнено. При маникюра трябва да бъде обработено като кожичката бъде отлепена от нокъта чрез избутване и при редовни грижи тя постепенно се свива и не се залепва за нокъта.
    5. Кутикула - кожата около нокъта от вътрешната страна на нокътната сгъвка постоянно се отделя 1 слой чиста кожа, която остава на нокътната плочка и расте с нея. При направата на маникюр тя трябва да бъде премахната с дървен или метален инструмент.
    6. Нокътна плочка - видоизменени кожни клетки се залепват плътно и образуват слоеве. Най-горният се образува в най-долната част на основата и е най-твърд. Често при неправилно третиране той изтънява, ноктите стават меки, сухи и се белят. Когато нокътната плочка напусне горния край на пръста тя образува едно удължение наречено свободен край. Той е по-бял и не е прилепнал към нокътното легло.
    7. Лунула ( полумесец ). Онази част от нокъта, която е под средната прегъвка и се показва предния край на основата. Той е по-бял, защото клетките там не са още видоизменени напълно. Не винаги е необходимо да се показва, това означава, че е добре предпазена. Когато е добре изразена много често ноктите са неравни и груби.
    8. Нокътно легло. Намира се точно под нокътната плочка. Това е кожа, която за разлика от останалата е много добре снабдена с кръвни лимфни съдове, което поддържа нокъта здрав. Тя има ръбчета и вдлъбнатини по вътрешната страна на нокътната плочка. Ако тези ръбчета се повредят, спояването което е между нокъта и леглото се разделя и това предизвиква отделяне на нокъта от леглото.
    9. Хипонихиум. Участъкът на кожа в самия край на нокътното легло под свободния край. Той осъществява плътно изолиране, което не позволява влизането на бактерии и вируси. Той има много неравни окончания, които сигнализират когато се нарушава тази изолация.
    10. Линия на усмивката. Това е зоната на хипонихиума, погледнат през нокътната плочка.


РАСТЕЖ И СЪСТАВ НА НОКЪТА

Подобно на косата растежа на ноктите е различен при различните хора и при различните сезони. Ноктите израстват от 3 до 6 месеца от основата до свободния край. Скоростта е по-бърза през лятото и по време на бременност и по-ниска с напредването на възрастта. Добър ефект има полирането на нокътната плочка, но не трябва да се претрива, защото води до изтъняване. Перфекният нокът е комбинация от здравина и гъвкавост. Това се определя от количеството влага, което съдържа. Нокътната плочка е много абсорбирана и много влага може да доведе до омекотяване и белене, а липсата на такава до изсъхване и цепене. Използването на масла и кремове е полезна защото запечатва влагата, която е абсорбирана между кератинизираните клетки на нокътната плочка и задържа навлизането на нова. Прекалената употреба на разтворители отстранява естествената мазнина и водата по-лесно се изпарява, това води до изсъхване. Кератина е протеин, съставен от аминокиселини, оформени от дълга верига. Именно огромният брой на тези връзки прави нокъта по-твърд от кожата и косата. В нокътната плочка се съдържат и желязо, цинк, натрий, калций, титан, алуминий, мед, злато, сребро. Много често се смята, че липсата на калций води до появата на бели петна по нокътната плочка, но това не е така, много често те са причина от липса на цинк в организма.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.