Ян и Ин диета


   Японците са най–стройната нация в света, изглеждат по–млади от годините си и почти не познават болести като рак и инфаркт. Тяхната тайна се състои в начина им на хранене.

   Според японските диетолози, европейките не могат да се сдобият с мечтания силует по две причини: шлаките (непреработената храна) и всичко кисело.

   Храната, която не може да се усвои се трупа в “запас”. Причината са множеството консерванти, ароматизаторите, някои подправки. Всичко това ни дава много малко енергия и ние започваме да ядем повече, в резултат на което дебелеем.
   Киселите на вкус храни нарушават киселинно – алкалния баланс на организма. Най – явните симптоми са целулитът, повехналата кожа, косопадът, зиморничавостта, отсъствието на житейски хъс и излишните килограми.

   Японците не страдат от затлъстяване, защото консумират продукти почти без никакви консерванти и с малко подправки; държат във всекидневното им меню да има равни пропорции храни, които съответстват на петте елемента – дърво, огън, земя, метал и въздух. От друга страна, хората от Страната на изгряващото слънце, подбират продуктите в зависимост от своя тип личност – Ян или Ин.

   Как да определим към кой тип спадаме?

   ЯН
       Не обичам седящата работа.
       Безпокоя се с повод и без повод.
       Изпитвам постоянна нужда да правя нещо.
       Не мога да търпя дрехи, които пречат на движенията.
       Кожата ми е с лек жълтеникав оттенък.
       Лесно могат да ме вбесят.
       Имам спортно телосложение.
       Не се боя от риска.
       Обожавам спорта.

   ИН
       Имам склонност да се подчинявам, не да командвам.
       Често си сменям настроението.
       Много съм бавен/а.
       Зиморничав/а съм.
       Имам бледа кожа, ноктите ми са много крехки и се чупят.
       Предпазлив/а съм, предпочитам да изчаквам, а не да действам.
       Бързо изпадам в меланхолия.
       Често без видима причина се чувствам уморен/а.
       Избягвам конфликтите.

   Ако сте подвластни на Ян
   Характеристика: топлина
Ако искате да отслабнете, заложете на “студените храни”. Това са киселото зеле, мюслито, рибата, салатите, суровите зеленчуци. Налага се да се откажете от твърдите сирена, сметаната, пържолите, колбасите, пицата. В никакъв случай обаче не забравяйте за “топлите” продукти. Спагетите например са чудесен източник на енергия.

  Ако сте подвластни на Ин
  Характеристика: студ
Идеални са “топлите храни”: супи, пикантни подправки, спагети. Препоръчва се консумация на повече белтъчини, които се съдържат в месото и рибата. Избягвайте студените напитки, суровите плодове на гладно и ядките. За да сте бодри през целия ден, сутрин непременно закусвайте.

   Ако имате еднакъв брой отговори
   ”Студените” и “топлите” храни трябва да присъстват поравно в менюто ви.

източник: www.medicalbg.com