Как разболяват козметичните продукти

 Първи сигнал за тревога
 Втори сигнал за тревога
 Трети сигнал за тревога
 Четвърти сигнал за тревога


   Козметичните продукти, които намаляват бръчките ви само за една-две седмици и превръщат косата ви в грива, могат да бъдат опасни за здравето тръбят US-лекари в здравен интернет-сайт.

   Първи сигнал за тревога
   
   Активно вещество:парабен. Познат е и под името метилпарабен, пропилпарабен,етилпазабен, бутилпарабен.
   Основна цел: удължава живота на козметиката.
   Къде се използва:< в 90 % от всички шампоани, кремове, маски за лице, козметика за коса, лак за нокти, дезодоранти.
  Заподозрян е за: присъства в злокачествени тумори на гърдата, но в се още обаче не е установено, че той пре-цизвиква рака. Учените смятат, че това вещество е канцерогенно, защото при попадането си в организма започва да се държи като женския хормон естроген. При жените той предизвиква увеличаване на бюста, а при мъжете –проблеми с половата система.
  Как да се предпазим: не ползвайте аерозолни, а кремообразни дезодозанти.

  Втори сигнал за тревога

   Активно вещество: фталат. Познат е и под имената диетилфталат, диметилфталат.
  Основна цел: придава мекота на козметичните продукти, той разтваря ароматизаторите и е денатурат за спирта.
  Къде се използва: в парфюми, пяна и гел за коса, лакове за нокти.
  Заподозрян е за: вредно въздействие върху ДНК. Този извод е бил направен след изследване на американската организация „Работна група по охрана на околната среда". Ако по време на бременността жената е използвала козметика с фталат, това може да е отрази зле на сина й. Този химикал блокира процесите, които регулират мъжките полови хормони - андрогените. Това може да доведе до импотентност и стерилитет.
   Как да се предпазим: не използвайте никога козметични продукти, в чийто състав влиза фталат.

   Трети сигнал за тревога

  Активно вещество: толуол. Познат е и под името толуен.
   Основна цел: консервант, който удължава живота на козметиката.    Къде се използва: в парфюми и лак за нокти.
  Заподозрян е в: предизвикване на астма. Изследване на американското ведомство по надзор върху качеството на лекарствени средства, медицинско оборудване, козметика и хранителни добавки е показало, че толуолът може да предизвика астматичен пристъп. Той е и много силен алерген, предизвиква промени в нервната система, може да доведе до нарушения на бъбречната функция, костния мозък, допринася за дефекти при бебетата.
  Как да се предпазим: в Европа още преди пет години са въведени жестоки ограничения върху продуктите, в чийто състав влиза толуол. Изберете лак, върху който е написано „без толуол".

  Четвърти сигнал за тревога

   Активно вещество: Лаурил натриев сулфат Познат е като SLS и SLES.
   Основна цел: средство за пречистване. Къде се използва: в миещи препарати.
   Заподозрян е в: Изследване на медицинския колеж от щата Джорджия доказват, че лаурил натриевият сулфат необратимо съсипва детското зрение. Отслабва имунната система, а тъй като прониква през кожата в основни органи (черен дроб и сърце), той се отлага в тях. При взаимодействие с други козметични съставки образува канцерогенни вещества и нитрати които попадат директно в кръвта.
  Как да се предпазим: на практика това е невъзможно. Той се използва при производството на 95% от шампоаните. Изберете шампоан, в който концентрацията на SLS не надхвърля 1 %. Анализирай опаковката преди да платиш мазилото Внимателно изучете надписите върху опаковката на козметичния продукт. Освен споменатите вещества избягвай козметика, в чийто състав влиза петролатум, пропилей гликол, солидол, вазелин или ланолин, формалдехид.

   Не купувайте козметика от сергия. Резките смени на температурата водят до образуване на отпадни вещества, които са вредни. Обърнете внимание и на срока на годност - колкото е по-дълъг, толкова повече консерванти има.
  Не купувайте кремове и лосиони в туби с широко гърло - там консервантите са повече. По-добре е да изберете продукти в тубички или бутилчици с дозатор. Не оставяй кутийките и бутилчиците отворени, съхранявай ги в хладилник.

източник: www.focus-news.net