Типове кожа. Грижи за кожата


Нормална кожа
Мазна кожа
Суха кожа
Смесена кожa


     Нормална кожа

    Нормалната кожа е чиста, свежа, добре кръвоснабдена, гладка и с фини пори. Тя не изисква много грижи. Могат да се използват както меки, така и мазни сапуни, тоалетно мляко и различни кремове за миене. Ако използваме варовита чешмяна вода, трябва преди това да я омекотим с боракс. След всяко миене е необходимо кожата да се намаже с подхранващ крем.

    При хора с нормална кожа не трябва да се употребяват кремове предназначени за една по-зряла възраст. След 20-25 годишна възраст дневните грижи за кожата трябва да се допълнят с поставяне на маска един път седмично (билкова, хидратираща, витаминна), която поддържа кожата гъвкава и еластична. Препоръчително е да се прави веднъж седмично основно почистване на лицето и парна баня с лайка.

    Мазна кожа

    Мазната кожа е лъскава, с разширени пори и бледожълтеникава. Тя не е много чувствителна към неблагоприятните външни фактори. Най - добре е тя да се мие с сапун два-три пъти седмично. Вечер тя се почиства с тоалетно мляко, крем за миене и лосион с високо съдържание на алкохол. Добре е два-три пъти седмично да се правят леки масажи с малка четчица, предхождани от обикновено почистване. След това кожата се изплаква с топла и студена вода и се прави леко потупване с адстрингентен лосион, което затваря порите и подобрява цвета на лицето.

    Грижи за кожата: измиването сутрин със студена вода води до запушване на порите и затова преди това се употребява мек почистващ препарат и топла вода. После кожата може да се измие със студена вода и да се направи лек стимулиращ масаж.
     Мазната кожа понася добре пудрата и затова тя може да се използва при ежедневно гримиране. За избягване на петната при гримиране, най-често сутрин под грима се поставя хидратиращ крем с малко съдържание на мазнина. За мазната кожа е много полезно използването на парна баня с отвара от розмарин, липов цвят, лайка, мента, която подобрява кръвообръщението и размеква мастните тапички. Също така за мазна кожа могат да се направят и маски с съдовосвиващо действие, напр. с лечебна кал или с мая за хляб, смесена с прясно мляко.
    Тъй като храната има голямо значение за кожата, трябва да се избягват мазни храни, пикантни подправки, тютюнопушене и алкохол. Трябва да се приема богата на витамини храна и да се води правилен режим на движение и почивка.

    Суха кожа

    Сухата кожа е гладка, матова и с фини пори. Тя се нуждае от интензивни грижи и поддържане. Избягва се миене с нормален сапун. Много полезни са компресите от билкови чайове, които се правят два пъти седмично и най-често с лайка, лавандула, розмарин. С екстракт от тези билки се напоява марля и се поставя върху лицето, което преди това е добре почистено и намазано с подхранващ крем. За същата цел могат да бъдат използвани и хидратантни маски, които придават на кожата на лицето блясък и гъвкавост. Използват се под формата на пяна и са подходящи за жени които не разполагат с много свободно време. Много подходящ при суха кожа е компактния грим, който се нанася с върховете на пръстите.
    Храната трябва да е богата на витамини, белтъчини и минерали. През зимата е добре да се взимат поливитаминни препарати и да се консумира повече кисело мляко.Препоръчително е да се пият около 3-6 чаши на ден вода, поради обезводняването на организма.

    Смесена кожа

    За този тип кожа е характерно, че в средата на лицето се проявяват типичните признаци на мазната кожа, докато местата около очите и бузите се представят като суха кожа. Необходимо е да се определи границата между мазната и сухата кожа за да могат те да се обработят отделно.

    Най-напред се почиства цялото лице с тоалетно мляко. След това средната част на лицето се обработва с помощта на малка четчица с леки кръгообразни движения и се измива с крем за миене и тоалетни трици. Ако тя е с разширени пори се използва и адстрингентен лосион. Ако кожата е само мазна, тогава използваме и хидратантен крем с малко мазнина. Останалата част на лицето се обработва с регенериращи кремове съдържащи активно действащо вещество. По същият начин може да се обработва и кожата на шията за да остане и тя дълго време гладка и еластична. За тази цел сутрин и вечер тя се почиства и се подхранва с крем, съдържащ активно - биологични вещества.

    Грижи за деня: с топла вода се отстранява най-напред от челото, носа и брадата образувалата се мазнина, която се почиства с лосион. След това цялото лице се измива със студена вода. Върху мазните места се поставя адстрингентен крем за пет минути и после върху цялото лице се нанася хидратантен препарат. Подходящи за смесената кожа са течните гримове и леките оцветяващи кремове. Могат също да се използват хидратиращи и излющващи маски. Ако мазната и сухата кожа са ясно разграничени, се използват два вида маски : лечебна кал и адстрингентни маски за мазната кожа и билкови, витаминни и хидратантни маски за сухата кожа на лицето.