Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

София

Мнения: 3 620
Здравейте,
Много обичам броколи и мисля да си сготвя утре нещо по-завъртяна  Smile
Очаквам идеите ви с нетърпение  Smile
Цитирай


Мнения: 5 074
Сварените броколи се слагат в намаслена тавичка и добавяш върху тях сметана, пушено сирене, кашкавал, шунка или бекон и каквото се сетиш, запичаш във фурната  и става супер.
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
БРОКОЛИ И ГЪБИ
1/2 кг гъби
600 г броколи, накъсани на цветчета
1 връзка зелен лук, сварено пилешко месо, моркови,
зехтин,лимон,босилек, сол на вкус.

Нарязваш лука и го задушаваш в зехтина. Прибавяш броколите,гъбите, морковите, и месото с 1/2 ч.ч. вода. След около 10-на минути сваляш от огъня и подправяш с предварително разбърканите лимон, зехтин и босилек.
Може да се запече, и после да се поръси с кашкавал .
Цитирай

Варна

Мнения: 306
Ние ги хапваме задушени със млечен сос с топено сирене и бяло вино eat
Цитирай

Бу-у-урга-а-ас

Мнения: 2 587
Днес направих броколи със сос бешамел, запечени с кашкавал. Харесаха ми.
Цитирай

София

Мнения: 3 620
Цитат на: Sim
Сварените броколи се слагат в намаслена тавичка и добавяш върху тях сметана, пушено сирене, кашкавал, шунка или бекон и каквото се сетиш, запичаш във фурната  и става супер.

Направих го - стана страхотно  Smile Облизахме си пръстите  Very Happy
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 20 761
Спагети със броколи, пиле и сметана

Продукти:
малка глава броколи
1 кофичка сметана заквасена
300-400 гр пиле (може от друга манджа)
300 гр консервирани домати или настъргани пресни
малка глава лук
2-3 ск. чесън
босилек
риган
мащерка
черен пипер
сол


Броколито се накъсва на розички с къса дръжка. Измива се и се запържва в олио (или олио с масло) за кратко. Изважда се. Досипва се олио, загрява се и се запържват нарязаните на ситно лук и чесън. Добавят се доматите и предварително свареното пилешко, нарязано на късчета (ако е много сварено, се добавя 5 минути преди края на варенето на соса). Слагат се подправките и се вари, докато стане по-гъстичко. Добавя се сметаната.
Сваряват се спагетите. Веднага се отцеждат и се смесват със соса за пастата. Добавя се броколито и се бърка - една-две минути, за да поемат спагетите добре соса.

Забележки: става и с други пасти - фарфале, талятеле и прочие. За по-къдравите макарони сосът трябва да е по-гъст. А и за спагетите ако не ви се е сгъстил достатъчно, вместо да бъркате до прупадък, докато изври, добавете няколко супени лъжици (препечено или не) брашно, разбъркайте добре и добър апетит!
Цитирай


Мнения: 5 074
Цитат на: jutoo
Цитат на: Sim
Сварените броколи се слагат в намаслена тавичка и добавяш върху тях сметана, пушено сирене, кашкавал, шунка или бекон и каквото се сетиш, запичаш във фурната  и става супер.

Направих го - стана страхотно  Smile Облизахме си пръстите  Very Happy


Много се радвам, че ти е харесало!  Smile
Цитирай

София

Мнения: 3 189
Може би голяма част от вас са си записали рецептата за броколи, която даде през миналата седмица Иван Звездев, но понеже вчера я направих и много ни хареса ще я напиша тук:

1 глава броколи се накъсва на розички, стъбалцата се обелват. Пускат се във вряща подсолена вода с 2 лъжици лимонов сок или оцет. Варят се 5 минути, вадят се и се измиват със студена вода. В дълбок тиган в малко мазнина се запържват заедно 1 глава лук, нарязана на ситно и 300-400 гр. пилешко месо, нарязано на малки парченца. Добавят се черен пипер и естрагон. След като месото се зачерви се добавя 1 гъбена крем супа на прах и веднага след това една чаена чаша прясно мляко. Разбърква се добре без да се сваля от котлона. Сипва се 1 кафена чашка ориз и пак се бърка. Накрая се сипва и 1 чашка вода. В гюведжета, на дъното се слаго по едно парченце масло и се нареждат розички броколи, отгоре се изсипва от сместта с ориза и пилето. Тъй като на мен ми се видя твърде гъста смес и се притеснявах, че ориза ще "хрупа" долях и по малко топла водичка. Отгоре се настъргва кашкавал. Гюведжетата се пекат около 20 минути в силно загрята фурна.
Да ви е сладко!
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 596
БРОКОЛИ, КАРФИОЛ И МОРКОВИ СЪС СОС БЕШАМЕЛ


Необходими продукти:

1. ½ кг. броколи;
2. ½ кг. карфиол;
3. 4-6 моркови;
4. 100 гр. масло;
5. 2-3 с. л. брашно;
6. ½ л. прясно мляко;
7. 200 гр. кашкавал;
8. 3 ч. л. сол;
9. 1/2. ч. л. черен пирер.

Начин на приготвяне:

Броколите и карфиола се накъсват на позички, а морковите се нарязват на по-едри кръгчета. Кипва се около 2 л. вода с 2 ч. л. сол и зеленчуците се слагат за 10 минути за да омекнат.
В предварително намазана тавичка с масло се нареждат като се разпределят еднакво.
В отделен съд маслото се запържва с брашното и като стане със златист цвят се долива бавно прясното мляко. Слага се сол и черен пипер на вкус и готовата сгъстена смес се добавя към зеленчуците в тавата.
Пече се в умерена фурна. След около 30 минути се слага настъргания кашкавал и се запича и с него.

Ето ти и моите броколи. Аз все ги пиша, ама никой до сега не ги е пробвал. Дано ти си първата. Wink
Цитирай

София

Мнения: 3 935
А ако искам само да ги задуша с масло, колко трябва да ги варя преди това?
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Цитат на: nad_tab
А ако искам само да ги задуша с масло, колко трябва да ги варя преди това?

Бланширай ги.
Цитирай

София

Мнения: 3 935
Цитат на: dani75
Цитат на: nad_tab
А ако искам само да ги задуша с масло, колко трябва да ги варя преди това?

Бланширай ги.


Ако ти кажа че през живота си не съм бланширал  Embarassed  Embarassed  Embarassed  как?
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
За да премахнеш понякога твърде силния вкус на зеле, ги бланширай 5 минути и след това ги пусни във вряща подсолена вода за още 5 минути.
Бланширането не е равнозначно на сваряването. То има за цел да се улесни беленето или да се направят продуктите по-лесно смилаеми.
Цитирай

София

Мнения: 6 334
Цитат на: Pela
БРОКОЛИ, КАРФИОЛ И МОРКОВИ СЪС СОС БЕШАМЕЛ

.....
Ето ти и моите броколи. Аз все ги пиша, ама никой до сега не ги е пробвал. Дано ти си първата. Wink


Пела, вчера ги пробвахме. СТРАХОТНИ СА! Направо си облизахме пръстите. ЕДНА ОТ НАЙ-СПОЛУЧЛИВИТЕ РЕЦЕПТИ, КОЯТО СЪМ ПРАВИЛА! МЕРСИ!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора